ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Pārsteigumi no Rumānijas

Pievienots: 17.01.2018

Ziemassvētki un Jaunais gads ir patīkamu pārsteigumu laiks, kad mēs viens otram veltām gan labus vārdus, gan priecējam ar dažādām pašgatavotām dāvanām. Arī Krāslavas pamatskolas 6.a, 6.c un 8.b klases skolēni bija ļoti priecīgi saņemt tieši pirms Ziemassvētkiem dāvanas no Rumānijas skolas Ploještu pilsētā - pildspalvas, suvenīrus, apsveikuma kartītes, fotogrāfijas, gleznas, skaistas vēstules. Elektroniski bija atsūtītas filmas par Ziemassvētku un Jaunā gadu svinēšanu Ploještu pilsētā, skolēnu koncertu pirms Ziemassvētkiem.

   Ar šo skolu bērniem mēs sarakstāmies vairāk nekā 3 gadus, salīdzinām mūsu tradīcijas. Piemēram, 30. novembrī, svētā Andreja dienā, valsts svētku dienā, rumāņu skolēni iet uz baznīcu un sāk gatavoties Ziemassvētkiem. Tā notiek ar gavēšanu, „colindas” jeb speciālo reliģisko dziesmu mācīšanos, kuras dziedot, jauniešu grupas apciemo ciemata mājas pirms Ziemassvētkiem, par ko saņem nelielu cienastu (sāļus cepumus, augļus, riekstus). Neskatoties uz to, ka Ziemassvētku brīvdienas mums sakrīt, 1.semestris rumāņu skolēniem noslēdzas tikai janvāra beigās. Mūsu skolēni Ziemassvētkos cep piparkūkas, bet rumāņi – sāļus cepumus vai speciālas kūkas „Cozonac” ar magonēm, kakao, rozīnēm un stiprām garšvielām. Šai tautai Ziemassvētku ēdienu pamatā ir lielākoties cūkgaļa, kūpināts šķiņķis, bekons, desiņas, aknu desa un cūku kāju aukstā gaļa. Citu iecienītu ēdienu starpā ir „sarmale” - kabaču tīteņi ar cūkgaļu, liellopu gaļu un rīsiem, vārīti tomāti mērcē ar „polentu” - grauzdētu miltu biezputru. Tāpat galdā var būt marinēti dārzeņi un, protams, „Ciorba de perisoare” - dārzeņu zupa no raudzētām klijām ar cūkgaļas frikadelēm.

  Ko domā mūsu skolas audzēkņi par sarakstīšanos ar rumāņiem?

Jana Upmale (8.b): „Manuprāt, sarakstīšanās ar ārzemju bērniem ir ļoti laba doma. Es varu uzzināt par citas valsts kultūru un tradīcijām. Ir interesanti sarakstīties angļu valodā, rakstot vēstules tieši uz papīra, jo mūsdienās daudzi ir aizmirsuši tādu sarakstīšanās veidu. Es esmu ļoti priecīga, ka man deva iespēju sarakstīties ar skolēniem no ārzemēm. Es sarakstos ar Anci, ļoti interesantu un jautru meiteni no lielas un draudzīgas ģimenes. Viņai ļoti patīk dzīvnieki, mīļākā krāsa ir zaļa, pati prot taisīt skaistas bildes.”

Gabriela Malahovska (8.b): „Jau trīs gadus es sarakstos ar rumāņu skolēniem. Varbūt pirmo vēstuli uzrakstīt bija grūti, tomēr ar katru reizi man rakstīt ir arvien vieglāk. Tas palīdz man attīstīt gramatiku un pareizrakstību, kā arī man tas noderēs 9. klases eksāmenā.

  Ir interesanti uzzināt par citu valstu skolēnu dzīvi un pastāstīt par savu. Šogad es sarakstos ar meiteni, kuru sauc tāpat kā mani. Viņa man atsūtīja burvīgas vēstules ar fotogrāfijām, pastāstīja par savu brīvo laiku. Viņa ir ļoti aktīva un draudzīga. Es gribētu kādu reizi ar viņu satikties vai sazināties ārpus skolas.”

Armands Vagals (8.b): „Es sarakstos ar Andreju. Sarakstoties ar viņu, es uzzināju daudz jaunu lietu par Rumāniju, piemēram, par Rumānijas kalnu grēdu. Man ļoti patika saņemt suvenīrus no viņas un skaistas vēstules. Es uzzināju daudz par rumāņu svētkiem. Andrejai ļoti patīk sports, un viņa mācās arī franču valodu.”

Nellija Dzalbe (8.b): „Sarakstīšanās papildina manu vārdu krājumu angļu valodā, uzzināju daudz ko jaunu par Rumānijas tradīcijām, ēdieniem. Es sarakstos ar Gabrielu, kurai ļoti patīk zīmēt, dziedāt un piedalīties koncertos.”

Līva Māra Mukāne (6.a): „Man šī sarakstīšanās ar rumāņiem ļoti patīk. Pateicoties tai, es labāk zinu angļu valodu, zinu, kādus svētkus viņi svin. Es sarakstījos ar četriem bērniem divu gadu laikā. Ar dažiem es kontaktējos sociālajos tīklos. Man ļoti patīk šī nodarbošanās. Mēs sūtām cits citam vēstules, kartītes, suvenīrus. Viņi atsūtīja mums arī grāmatzīmes. Meiteni, ar kuru es pašlaik sarakstos, sauc Catalina.”

Raivis Radivinskis (6.a): „Es domāju, ka sarakstīšanās ir interesanta un vajadzīga. Tas palīdz mācīties angļu valodas pareizrakstību. Manai vēstuļu biedrenei Gabrielai ir 14 gadu. Viņai ļoti patīk zīmēt un darināt interesantus rokdarbus.”

Marika Krīviņa (6.a): „Man ļoti patīk sarakstīties ar rumāņiem un saņemt viņu mazās, sirsnīgās dāvanas – pildspalvas, suvenīrus, saldumus, zīmējumus. Mēs uzzinājām daudz interesantu faktu par viņu tradīcijām, skolu, svētkiem. Man patīk sarakstīties ar Gabu, un es vēlos turpināt to darīt.”

Lauris Cvetkovs (6.c): „Es sarakstos ar Cristilu. Viņam ļoti patīk spēlēt spēles internetā - „counter strike”, „global offensive”, fotografēties. Man patīk rakstīt citas valsts skolēniem.”

Adriāna Šuminska (6.c): „Rumānija ir skaista valsts. Es uzzināju daudz par šo valsti no bildēm, zīmējumiem, fotogrāfijām un vēstulēm. Es sarakstos ar Bianku, kurai ir ļoti skaists balts sunītis. Viņai ir 12 gadu.”

Viktorija Vaišļa (6.c): „Es gribu pateikties Rumānijas Ploiesti skolai un skolotājai Emilia Alexe par sarakstīšanos ar mums. Es sarakstos ar puisi Andreu. Bija patīkami saņemt interesantu vēstuli ar atklātnīti un mazu suvenīru - jauku sniegavīru.”

  Vēlētos pateikties 8.b, 6.a un 6.c klases skolēniem par pacietību, rakstot vēstules, jaukiem zīmējumiem un atklātnītēm, skolēnu vecākiem par atbalstu un kopīgu mazo suvenīru gatavošanu rumāņu bērniem. Sūtot vēstules uz ārzemēm, jāatceras, ka mēs pārstāvam savu valsti, tāpēc darīsim to ar tikpat lielu atbildību un iedvesmu, kā to darījām iepriekš.

   Ņina Gulbinska, Krāslavas pamatskolas angļu valodas skolotāja  



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde