ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Satiksmes ministrs un Krāslavas pašvaldības vadītājs apsprieda novadam aktuālos jautājumus

Pievienots: 25.06.2019

20. jūnijā satiksmes ministrs Tālis Linkaits ieradies Krāslavā un tikšanās laikā ar domes priekšsēdētāju Gunāru Upenieku apsprieda mūsu novada svarīgākās problēmas.

Pirms mēneša Krāslavas novada dome nosūtījusi Satiksmes ministrijai vēstuli ar aicinājumu ieplānot ministra un citu ministrijas atbildīgo personu vizīti Krāslavas novadā, lai aktualizētu gadu gaitā sasāpējušas un neatrisinātas problēmas.

Jau vairākus gadus pašvaldība strādā pie jautājuma, kas saistīts ar tilta pār Daugavu nodošanu valsts īpašumā. Pašlaik tilta brauktuves daļā būtu jāmaina visa hidroizolācija, taču pašvaldībai šī objekta remontdarbi būs pārāk liela finansiālā nasta.

Tikšanās laikā Gunārs Upenieks informēja ministru, ka VAS „Latvijas Valsts ceļi” piekrita Krāslavas pašvaldības priekšlikumam pārņemt tiltu valsts īpašumā ar nosacījumu, ka novada dome pārņems savā īpašumā vairākus valsts ceļu posmus 116,5 km garumā. Mūsu novada vadītājs uzsvēra, ka tādai pašvaldībai kā Krāslavas novads šāds apjoms ir neizmērojami liels. Turklāt piedāvāto ceļu posmu izvēles kritēriji ir grūti izskaidrojami - netika ņemti vērā tādi aspekti kā stratēģiskas nozīmes ceļi, satiksmes intensitāte, seguma veids.  

Tikšanās laikā tika panākta vienošanās ar ministru, tagad vēlreiz ir jāizvērtē VAS „Latvijas Valsts ceļi” ierosinājumi un jāsasniedz rezultāts, kas ir pieņemams abām pusēm.

Līdzīga situācija ir saistīta arī ar tranzītielu, kurai nepieciešams regulārs remonts.

Stāstot par šo sasāpējušo problēmu, G. Upenieks pievērsa ministra uzmanību tam, ka Krāslavā Augusta iela un Rīgas iela ir diezgan garas, turklāt pilsētā nav apvedceļa. Novada domes priekšsēdētājs uzskata, ka, rīkojot valsts konkursu un piešķirot finansējumu tranzītielu remontam Latvijas pilsētās, visi šie apstākļi ir noteikti jāņem vērā.

Sarunā ar ministru tika apspriests  jautājums par ceļa asfaltēšanu līdz Robežnieku pagasta centram.  Atbildot uz jautājumu, satiksmes ministrs norādīja, ka atbilde varētu būt pozitīva, ja būs pietiekošs finansējums.

2015. gada beigās Krāslavas novada dome saņēma vēstuli, ko parakstīja 200 Izvaltas pagasta iedzīvotāji, kas lūdza renovēt vairākus valsts ceļu posmus pagasta teritorijā. 2018. gadā tika uzsākti valsts ceļa posma „Krāslava – Izvalta” pamatnes sagatavošanas darbi, lai noklātu dubultās virsmas segumu. Tika sakārtoti grāvji un caurtekas, bija ieguldīti valsts līdzekļi.

Pašvaldība ir vērsusies Satiksmes ministrijā ar lūgumu rast iespēju turpināt ceļa rekonstrukciju līdz pagasta centram. Pavasarī ceļa posma sliktā stāvokļa dēļ bija jāierobežo satiksme kravas transportam, kura svars pārsniedz 10 tonnas. Tas būtiski aizkavēja un dažreiz pilnībā pārtrauca lauksaimniecības kooperatīvu un atsevišķu lauksaimnieku ikdienas darbu, viņu saražotās produkcijas realizāciju, kā arī apgrūtināja sabiedriskā transporta kustību un skolēnu pārvadājumus.

Šī jautājuma risināšana ir īpaši aktuāla arī tāpēc, ka nākotnē varētu slēgt Izvaltas pamatskolu.

Satiksmes ministrs paziņoja Krāslavas novada domes priekšsēdētājam, ka šis ceļa posms nav izņemts no autoceļu sakārtošanas programmas, un līdz 2022. gadam tas tiks rekonstruēts.

Tikšanās laikā ar satiksmes ministru G. Upenieks runāja ne tikai par problēmām, kuru risināšanai ir nepieciešama ministrijas palīdzība, bet arī stāstīja par to, ko pašvaldība dara patstāvīgi, kā arī par pašvaldības projektiem transporta un satiksmes jomā.

Jau šogad Krāslavas novada Piedrujas pagasta Pāterniekos paredzēts sākt būvēt publisko stāvvietu ar pieslēgumu valsts autoceļam A6, kas dos iespēju nodrošināt autovadītājiem, kuriem jāstāv rindā, atbilstošas sanitārās normas, kā arī sniegt ēdināšanas pakalpojumus.

Ministru ieinteresēja prezentācija par pašvaldības darbību, attīstot ideju par loģistikas centra izveidošanu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas Pāterniekos. Tālis Linkaits atzinīgi novērtēja pašvaldības taktiku un rīcības plānu.

Satiksmes ministrs pastāstīja par ministrijas iecerēm elektrificēt dzelzceļa līniju līdz Daugavpilij, bet nākotnē, iespējams, arī līdz robežai ar Baltkrieviju. Tālis Linkaits uzsvēra, ka Baltkrievijas puse arī ir ieinteresēta attīstīt dzelzceļa infrastruktūru šajā teritorijā.

Satiksmes ministrija plāno attīstīt dzelzceļa pasažieru pārvadājumus. Iespējams, nākamajā gadā testa režīmā piektdienās un svētdienās kursēs pasažieru vilciens Rīga – Krāslava - Rīga.

Vizītes turpinājumā ministrs apskatīja autoceļa posmu Indras pagastā, kur šogad tiks uzsākti remontdarbi.

Elvīra Škutāne, autores foto


Jauna aptauja

Jūnijs - 2019
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07
08 09
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde