otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Uzsākta pieteikšanās 5. kārtas mācībām pieaugušajiem

Pievienots: 23.09.2020

Otrdien, 22. septembrī, atklāta pieteikšanās piektajai mācību kārtai Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projektā „Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”, kuru īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA). Šajā kārtā strādājošajiem vecumā no 25 gadiem ir iespēja izvēlēties mācības vairāk nekā 500 izglītības programmās. Pieteikšanās mācībām notiek līdz 22. oktobrim.

 Piektajā mācību kārtā mācības 11 tautsaimniecības nozarēs piedāvā 57 izglītības iestādes visā Latvijā. „Šajā kārtā mācību piedāvājums tiek paplašināts ar 196 profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides izglītības programmām uzņēmējdarbības nozarē. Aicinām arī šajā nozarē strādājošos izmantot iespēju stiprināt savu konkurētspēju, pilnveidojot profesionālo kompetenci,” pastāstīja VIAA direktore Dita Traidās.

 Sākot ar piekto pieteikšanās kārtu ir mainījušies līdzfinansējuma nosacījumi un, apgūstot kādu no profesionālās tālākizglītības programmām, kuru noslēgumā var iegūt profesiju, iedzīvotājiem būs jāmaksā tikai 5% līdzmaksājums, jo 95% sedz ES fondi un valsts. Turklāt pēc programmas apgūšanas iedzīvotājs varēs saņemt arī ceļa izdevumu kompensāciju līdz 30 eiro mēnesī, kas iztērēti, dodoties uz prakses vietu un atpakaļ. Pārējo izglītības programmu veidos iedzīvotāju līdzfinansējuma apjoms paliek nemainīgi 10%, ES fondu un valsts – 90%. Maznodrošinātajiem un trūcīgajiem mācības ir bez maksas, savukārt strādājošie ar invaliditāti var pretendēt uz asistenta vai surdotulka izmaksu kompensāciju mācību laikā.

 Tāpat kā iepriekš pieteikšanās mācībām norit tiešsaistē tīmekļvietnē www.macibaspieaugusajiem.lv, izmantojot latvija.lv autentifikāciju un e-pakalpojumu jebkurā diennakts laikā.

 Mācībām var pieteikties strādājoši un pašnodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam, tostarp jaunie vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības, un strādājoši pensionāri. Katrs strādājošais projekta laikā var mācīties divas reizes neatkarīgi no pieteikšanās kārtu skaita, taču vienlaicīgi iespējams mācīties tika vienā izglītības programmā. Mācību grupu komplektēšana un mācības tiem, kas pieteiksies piektajā mācību kārtā, sāksies 2020. gada novembrī. Plašāka informācija par uzņemšanas nosacījumiem, mācību un atbalsta iespējām, kā arī visu mācību saraksts ir publicēts projekta tīmekļa vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv.

 Gadījumos, ja strādājošajiem nepieciešams informatīvs atbalsts piemērotāko mācību izvēlei vai nav iespēju pieteikties mācībām tiešsaistē, aicinām vērsties pie pieaugušo izglītības koordinatoriem 81 VIAA sadarbības pašvaldībā. Mācību pieteikumu var noformēt arī klātienē VIAA, iepriekš piesakoties un uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Savukārt 28 Nodarbinātības valsts aģentūras filiālēs var saņemt karjeras konsultāciju.

 Kopš projekta uzsākšanas 2017. gadā noritējušas jau piecas pieteikšanās kārtas, kurās mācības uzsākuši vairāk nekā 34 000 strādājošo, no kuriem vairāk nekā 23 000 izglītošanos jau pabeiguši. 31% visu mācību dalībnieku ir vecumā no 45 gadiem, savukārt 19% - vecumā virs 50 gadiem. 51% mācību dalībnieku ir rīdzinieki, bet 49% dzīvo ārpus galvaspilsētas. Kopumā projektā līdz 2023. gadam plānots iesaistīt 53 tūkstošus nodarbināto.

 ES fondu pieaugušo izglītības projektu „Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” īsteno VIAA, lai pilnveidotu nodarbināto personu profesionālo kompetenci un novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, kā arī veicinātu gan strādājošo konkurētspēju, gan darba produktivitātes pieaugumu. Projektu finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, ieguldot tajā gandrīz 47 miljonus eiro.

 Papildu informācija:
Alise Bērziņa,

VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
vecākā informācijas speciāliste,
tālr.: 67785462,
e-pasts: alise.berzina@viaa.gov.lv


Jauna aptauja

Septembris - 2024
P O T C P S S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde