otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Visu skaisto uzgleznojam!

Pievienots: 14.09.2020

Krāslavas Kultūras namā svinīgi atklāta Maijas Jakovičas un Valerija Baidas gleznu izstāde, kas būs skatāma no 13. septembra līdz 31. oktobrim. Līdz ar šo pasākumu dots starts tradicionālajam mākslas plenēram „Krāslavas palete 2020”. Mēs dzīvojam dzīvi, baudām tās mirkļus un visu skaisto uzgleznojam.

Mākslinieki nāk no Madonas puses. Maija studējusi Vissavienības Valsts Kinematogrāfijas institūta mākslas fakultātē. Ir Latvijas Kinematogrāfistu Savienības biedre un Latvijas Filmu mākslinieku ģildes locekle. Izstādēs piedalās no 1986. gada, glezno eļļas un akvareļtehnikā, organizē glezniecības plenērus. Arī Valerijs studējis Vissavienības Valsts Kinematogrāfijas institūta mākslas fakultātē un ir Latvijas Kinematogrāfistu Savienības biedrs. Absolvējis Maskavas Lietišķās Mākslas vidusskolu, ir Krievijas Mākslinieku savienības biedrs un Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. Izstādēs piedalās kopš 1983. gada.

Gleznotāji savos mākslas darbos atklāj pārdomas par dzīves, grūtību, prieka un radošas veiksmes laikiem. Cilvēki, plenēru iespaidi, dabas vienreizīgums licis autoriem uzkrāt domas un sajūtas, radīt aizraujošus mākslas darbus. Izstādes anotācijā sacīts, ka glezniecībai ir spēja īsos, gaistošos dzīves pieskārienus un mirkļus ielikt ilglaicīgās, dažkārt mūžīgās formās, ļaujot izgaršot sajūtas vēl ilgi pēc saskarsmes brīža. Daudzus gadus autori ir piedalījušies Krāslavas plenēros, abi mākslinieki dzīvo pie Gaiziņkalna, Aronas pagastā, kur ir mākslinieku darbnīca „Akmens mājas galerija”.

Uzrunājot klātesošos, ilggadīgais iepriekšējo gadu Krāslavas paletes organizators Jāzeps Dobkevičs sacīja: „Māksliniekiem ir noslēpumiem bagāta akmens māja, kur ir palicis ļoti daudz gleznu, mums šeit atveda parādīt tikai mazāko daļu. Tā ir milzu laime, un liels prieks, ka Krāslava pārtapusi par mākslas centru, kurp ar prieku brauc daudzi mākslinieki, rada un rāda savus darbus citiem. Paldies jums par to! Rudens Krāslavā nevar iesākties bez plenēra, tas ir likumīgi jau 40 gadus. Šodien jubilejas reizē atcerēsimies tos skaistos mirkļus, kurus ievadīja Osvalds Zvejsalnieks un Rita Barča…”

Pasākumā piedalījās vairāki plašākai publikai labi pazīstami mākslinieki, kuri ieradušies uz plenēru, un apsveica Maiju Jakoviču un Valeriju Baidu ar izstādes atklāšanu. Izstādes atklāšanu bagātināja skanīgas dziesmas Krāslavas Mūzikas skolas vokālā ansambļa „Krāslaviņa” meiteņu izpildījumā.

Juris Roga,
autora foto

Fotogalerija


Jauna aptauja

Septembris - 2024
P O T C P S S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde