otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Zemnieki gūst zināšanas piena lopkopībā

Pievienots: 03.09.2020

 LLKC Krāslavas  konsultāciju birojs 27. augustā  piena ražošanas saimniecību īpašniekus aicināja piedalīties mācību braucienā uz šajā nozarē pieredzējušām saimniecībām.

Viļānu novada akciju sabiedrība „Viļānu selekcijas un izmēģinājumu stacija” nodarbojas ar piena teļu  izaudzēšanu un nobarošanu  līdz „kondīcijai”  600 kg dzīvsvarā. Savukārt  Riebiņu novada Stabulnieku pagasta zemnieku saimniecība  „Pumpuri”  piena lopkopību papildina ar  pievienotās vērtības radīšanu – daļēju piena pārstrādi, ražojot sierus.

Aicinājumam piedalīties braucienā aktīvi atsaucās lopkopības nozares saimnieces un viens saimnieks, kuri bija ieguvuši informāciju par pasākumu no Krāslavas  konsultāciju biroja  darbiniekiem un publikācijas  interneta vietnē. Brauciena mērķis bija iepazīt, kā darbojas citas saimniecības  piena bullīšu  audzēšanā, piena  ražošanā, kā tiek nodrošinātas labturības prasības un kādus piena pārstrādes produktus  mājas apstākļos ražo  z/s „Pumpuri”,  lai kāpinātu saimnieciskās darbības efektivitāti.

„Viļānu selekcijas un izmēģinājumu stacijas” galvenie darbības virzieni ir augkopība un lopkopība – piena bullīšu iepirkšana un izaudzēšana  līdz 14 mēnešu vecumam, kā arī graudu un elektroenerģijas ražošana un pārdošana. Brauciena dalībniekus laipni sagaidīja uzņēmuma vadītājs Juris Trops, kurš  izstāstīja, ka nodarbojas ar piena bullīšu iepirkšanu un nobarošanu jau no 2017. gada. Lielākoties iepērk melnraibos, reizēm arī brūnraibos bullīšus. Tos nobarošanai sākumā iepirka divus  mēnešus vecus no agrofirmas „Tērvete”, tagad – arī no citām saimniecībām 2–3 nedēļas vecus teliņus, kuri mājas apstākļos  tika dzirdināti ar govs pienu. Pirmpiens ir pamats jaunlopa kvalitatīvai attīstībai nākotnē. Šobrīd Latvijā 90% no izaudzētajiem bullēniem  iepērk ārzemnieki.

Uzņēmumā buļļi tiek sagrupēti. Līdz 2 mēnešu vecumam bullēni stāv vienvietīgajos boksos, kur tiek dzirdīti divas reizes dienā ar pienu, ēdināti ar spēkbarību un sienu. Šādā vecumā bullēns sasniedz 80 kg dzīvsvarā.  Virs 2 mēnešu un līdz  5,5 mēnešu vecumam bullēni  tiek  ievietoti atsevišķā novietnē un tiem tiek dota sausā kombinētā lopbarība, siens un ūdens. Diennakts dzīvsvara pieaugums ir 1,25 kg, turklāt kombinētā barība nav limitēta. Būtiska nozīme ir svaigam ūdenim, ja tas netiek nodrošināts, zūd arī svara pieaugums.

Nākamā grupa ir no 5,5 mēnešu līdz 10 mēnešu vecumam. Ēdina ar kukurūzas skābbarību, miltiem, minerālvielām, rapša raušiem. Labu pieaugumu nodrošina kukurūzas izbarošana. Ceturtā grupa: 10–14 mēnešu vecumā. Tad liellops dienā apēd 20–22 kg sabalansētās barības. Tā svars sastāda 600 kg. Akciju sabiedrība  apsaimnieko 1700 ha, un gadā tiek turēti vidēji 1600 lopi. Savām vajadzībām audzē lucernu maisījumā ar aireni kokšķiedras nodrošināšanai. Uzņēmumā tiek ieguldīts nozīmīgs darbs infrastruktūras un aprīkojuma sakārtošanai un uzlabošanai, kā arī dzīvnieku labturības un labsajūtas nodrošināšanai.

„Pumpuros” saimnieko Jānis Mičuls ar ģimeni. Saimniecība tika nodibināta tālajos 90-tajos, kad abi ar dzīvesbiedri vēl strādāja kolhozā, bet jēgu saskatīja privātajā biznesā lopkopībā. Jānis ar smaidu atceras pirmo „Phare” programmas projektu, kurā tika iegādāts pirmais piena dzesētājs ar tilpumu 500 l. Tas būtiski atviegloja darbu. Pirmajam projektam sekoja nākamie. Tika uzbūvēta lopu ferma un iegūta pamatīga pieredze būvniecības projekta īstenošanā. Pakāpeniski tika īstenoti nākamie projekti lauksaimniecības tehnikas un agregātu iegādei, kūtsmēslu krātuvei, mājražošanas virtuves iekārtošanai u. c. Paralēli paplašinājās ar  lopu ganāmpulks, šobrīd tas ir lielāks par 100 dzīvniekiem. 2009. gadā, kad kritās piena iepirkuma cena, saimniekošanai trūka līdzekļu, un tika izmēģināta mājražošana, dažādu sieru gatavošana un realizācija tirdziņos Rīgā, Daugavpilī, Preiļos. Tas bija labs atspēriens izdzīvošanai. Sieri tiek gatavoti līdz šai dienai. Saimniecība piedāvā pircējiem pat 20 šķirņu sierus! Līdz ar saimnieku strādā viņa ģimene, sieva,  pieaugušie bērni un viņu ģimenes. Vecākajam, Arnim, jau nodibināta  sava saimniecība un īstenoti projekti. Jaunākais dēls strādā algotu darbu, paralēli audzē  pamatīgus ķiplokus tirgum. Izmēģinājis tos arī pārstrādāt. Ķiploku ziedu pesto maizītes un gardos sierus bija iespēja izgaršot.

Sirsnīgs paldies  abām apmeklētajām saimniecībām, kurās baudījām viesmīlību un dalīšanos pieredzē. Ikviens no mums ieguva  kādu noderīgu informāciju. Bet galvenais – iedvesmu un spēju ticēt sev, jo paveiktais  darbs dodot prieku un gandarījumu.

Saimniecību apmeklējums tika organizēts LAP 2014.-2020. apakšpasākumā „Saimniecību un mežu apmeklējumu nodrošināšana”, apmeklējuma tēma „Lopkopības nozares efektivitātes palielināšana dažādu dzīvnieku ganāmpulku pārvaldības pieredze, ekonomiska apsaimniekošana un profilaktiskie pasākumi”.

Terēze Brazeviča,
LLKC Krāslavas KB uzņēmējdarbības konsultante

 



Jauna aptauja

Septembris - 2024
P O T C P S S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde