piektdiena, 19. aprīlis, 2024Vārda diena: Fanija, Vēsma
crest1 crest2

Apvienojām lietderīgo ar patīkamo kokapstrādes darbnīcās

Pievienots: 08.07.2022

Kompetenču nedēļā Krāslavas Varavīksnes 2.a klases skolēni izvēlējās tēmu „Ar ko slavens mūsu novads vai pilsēta? Ko es varu dot savam novadam vai pilsētai?” Nolēmām apvienot lietderīgo ar patīkamo un, pateicoties „Skolas soma” projektam, apmeklēja radošo kokapstrādes darbnīcu, kur mūs sagaidīja Aivars Andžāns un Marina Beļajeva. Jau ieejot darbnīcās, ieraudzījām daudz koka izstrādājumu un sajutām koksnes sveķu smaržu no svaigām zāģu skaidām.

Amatu meistars Aivars detalizēti pastāstīja par dažādu koku sugu dzīvi, gada gredzeniem, mizas uzbūvi, par to, kādas koku sugas galdnieki un amatnieki izmanto savā darbā. Mēs ne tikai klausījāmies, bet arī paši savām rokām izmēģinājām, ka koki atšķiras pēc svara, krāsas un koksnes blīvuma.

Marina no lielas kastes cēla uz galda dažādas pudeles ar daudzkrāsainiem šķidrumiem un burkas ar sveķiem un zāģu skaidām no dažāda veida kokiem. Tiklīdz tika atvērti dažādu taru, pudeļu un burku korķi un vāki, uzreiz sajutām dažādas, mums iepriekš pazīstamas un nepazīstamas koku un augu smaržas. Šī nodarbības daļa īpaši patika mūsu meitenēm.

Priekšā mūs gaidīja radošā darba daļa. Pirms ieņēmām vietas pie lielā galda, skolotāji novadīja drošības instruktāžu. Pēc tam skolotāju vadībā bērni izvēlējās zīmējumus un ar pauspapīru tos kopēja uz saplākšņa gabaliņiem. Protams, mūsu pirmie darbi nebija ideāli. Lai līnijas zem degļa nebūtu ļoti biezas un melnas, nācās samazināt dedzināšanas iekārtas strāvu vai vājāk spiest instrumenta rokturi. Dažiem līnijas izrādījās nelīdzenas, jo viņi steidzās pabeigt darbu un redzēt rezultātu. Bet tāpēc mēs nācām uz darbnīcām, lai kaut ko iemācītos no saviem meistariem. Visi mūsu klases skolēni novērtē gūto pieredzi darbā ar amatniekiem, priecāsies par jaunām zināšanām un gremdēsies atmiņās, skatot kopīgas fotogrāfijas.

Ēriks Zaikovskis,
Krāslavas Varavīksnes vidusskolas skolotājs
Autora foto



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde