ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Dagdā izskanēja festivāls „FEST – 2022”

Pievienots: 21.07.2022

9. jūlijā ar vairākiem koncertiem Dagdā un Ezerniekos izskanēja VII Starptautiskais baltkrievu dziesmu un deju festivāls „FEST”, kuru jau septīto gadu organizē Dagdas baltkrievu biedrība „Verbica” sadarbībā ar Dagdas Kultūras centru.  

Festivāls tika atklāts ar koncertu Ezernieku estrādē, vienlaicīgi Dagdā norisinājās kolektīvu uzstāšanās pie Veselības un sociālo pakalpojumu centra „Dagda” un Mājas kafejnīcu dienā Dagdas Tūrisma informācijas punkta pagalmā.

Pēcpusdienā visi festivāla dalībnieki pulcējās Dagdas muižas parka estrādē uz noslēguma koncertu „Сустрэча сяброў” („Draugu tikšanās”).

Pasākumu ar uzrunu atklāja Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Trūlis, starp goda viesiem bija arī Krāslavas novada pašvaldības domes deputāts Jāzeps Dobkevičs.

Festivāla ietvaros tikās baltkrievu kopienas no Polijas un Latvijas: Baltkrievu tautas dziesmu ansamblis „Narevčanki” (Narevka, Polija), Līvānu slāvu ansamblis „Uzori”, Ventspils baltkrievu dziesmu ansamblis „Žurovinka”, Ludzas Tautas nama baltkrievu ansamblis „Kriņica”, Baltkrievu biedrības „Prameņ” baltkrievu dziesmu ansamblis „Nadzeja” (Rīga), Jelgavas baltkrievu biedrības ansamblis „Zlata”, Daugavpils baltkrievu biedrības „Uzdim” kora kapela „Spadčina”, Dagdas baltkrievu biedrības „Verbica” vokālie ansambļi „Akolica”, „Vjarba”, „Tautību studija”.  Priekšnesumus baltkrievu valodā piedāvāja arī mūsu Krāslavas novada amatiermākslas kolektīvi – Indras Tautas nama folkloras kopa „Foļvarka” un Krāslavas Kultūras nama vokālais ansamblis „Noktirne”, kā arī soliste Žanna Sļadzevska no Maltas.   

Festivālu kuplināja ar latviešu un citu tautu dziesmām un dejām Ezernieku Saietu nama deju kopa „Bukmuiža”, Griškānu pagasta kultūras nama čigānu dziesmu ansamblis „Čarger" un Grāveru Tautas nama deju grupa „LīDejas”.

Starp dziesmu un deju priekšnesumiem skanēja arī dzejas rindas mūsu novadnieces dzejnieces Tamāras Dorofejevas, dzejnieka publicista Aleksandra Jakimova un dzejnieka Staņislava Volodjko izpildījumā.

Paralēli festivālam Dagdas apkaimē norisinājās Rāznas nacionālā parka dienas, līdz ar to pasākumam pievienojās Ansis Ataols Bērziņš ar Verhņedvinskas rajonā ierakstītām baltkrievu dziesmām.

Latgalē izsenis draudzīgi kopā sadzīvo dažādu tautību cilvēki – baltkrievi, ukraiņi, poļi, lietuvieši, krievi un citas tautības. Baltkrievu dziesmu un deju festivāls Dagdā jau ir kļuvis ikgadējs un tradicionāls, kad jūlija sākumā Dagdā ciemos ierodas baltkrievu kopienas no dažādiem Latvijas novadiem un arī baltkrievu kopienas no citām valstīm. Katram festivāla dalībniekam vienmēr līdzi ir savs muzikālais „ciemakukulis”, kas ļauj no dažādām pusēm iepazīt baltkrievu tautas kultūras mantojumu. Arī šogad festivāls izdevās skanīgs, saturīgs un pozitīvām emocijām piepildīts.

Inese Plesņa,
Dagdas Kultūras centra vadītāja
Sanitas Karpovičas foto
Fotogalerija


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 01.04.2024
09:58 Pasākumi

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde