otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Daudz jaunas informācijas un interesanti demonstrējumi

Pievienots: 20.02.2019

Katru gadu Krāslavas Bērnu un jauniešu centrs piedāvā iespēju piedalīties izzinošā pasākumā, kurā visi dabaszinību mīļotāji var dalīties atklājumos un iepazīstināt klātesošos ar savām pētnieciskām darbībām, novērojumiem, veiktajiem eksperimentiem, izdarītajiem secinājumiem, demonstrēt un prezentēt savus izvēlētos eksperimentus un izpildīt pašu grūtāko darbu - atbildēt uz ekspertu jautājumiem. Tas var būt gan individuāls, gan grupas (3 skolēnu) darbs.

Eksperimenta galvenie posmi ir šādi: uzdod jautājumu – izvirzi pieņēmumu - izplāno un veic eksperimentu - pieraksti rezultātus – izdari secinājumus.

Šogad individuāli vai grupā skolēni prezentēja kopumā 7 praktiskus, ar vides tēmu saistītus pētījumus, novērojumus un eksperimentus, pārstāvot Krāslavas pamatskolu, Varavīksnes vidusskolu un Robežnieku pamatskolu. Tik daudz jaunas informācijas un interesantu demonstrējumu divu mācību stundu laikā!  Pat skolotājiem un ekspertiem bija interesanti piedalīties un uzzināt ko jaunu!

Ekspertu komisija, izvērtējot skolēnu eksperimentus pēc pētījuma idejas novitātes, vides izglītības satura, izziņas vērtības, kā arī pēc skolēnu ieinteresētības un spējas demonstrēt un izskaidrot savu pētījumu, par labāko atzina Gunta Ungura darbu „Vitamīna C noteikšana dārzeņos un augļos” (sk. I.Solima, Krāslavas Varavīksnes vidusskola). Viņš dosies ar šo pētījumu uz Rīgu uz konkursu, ko rīko Dabaszinību skola.

 Ļoti patika ekspertiem Valērijas Joninas pētījums „Ārstniecības savvaļas augi Robežnieku pagastā”, un skolniece saņēma 2. vietu (sk.A.Stavro, Robežnieku pamatskola). Reti kurš pagasts var lepoties ar 159 savvaļas ārstniecības augiem. 2.vietu ieguva Arina Skovorodko (sk. L.Jasinska, Varavīksnes vsk.) - „Kāds ābols ir veselīgāks: sarkans, dzeltens vai zaļš?” Visi, kas grib, var bez maksas saņemt Arinas konsultāciju par ābolu ietekmi uz organismu.  

3. vietas ieguvēji (sk. D.Kušnire, Krāslavas pamatskola) – Kristaps Kušnirs, Dace Krumpāne - prezentēja savu veikumu - „Mākslinieks”, kura atšifrējums ir robots, kas spēj zīmēt. Visas detaļas ir pašu savāktas un sakombinētas tā, lai varētu konstrukciju darbināt ar bateriju. Tikpat interesanta ir pašu rokām izveidota Gregora Pauliņa un Riharda Lisenoka spēle „Trauksmes vads”, kas palīdz attīstīt veiklību un uzmanību.

Šī pasākuma mērķis - dot iespēju skolēniem cits citam parādīt, ko ir iemācījušies, atklājuši, izgudrojuši, pārbaudījuši, dot iespēju smelties iedvesmu un izmēģināt jaunas idejas. 21. gadsimta kompetences un prasmes - radošumu, uzņēmējdarbību, efektīvas komunikācijas prasmes, kritisko domāšanu, pašiniciatīvas, sadarbības prasmes, sociālās un pilsoniskās prasmes bērnu un jaunieši gūst, piedaloties konkursā „Skolēni eksperimentē”.

Paldies visiem skolotājiem, kas palīdzēja ar padomu un atbalstīja ar nepieciešamajiem materiāliem. Paldies ekspertiem, kas veltīja savu laiku un vērtēja šos darbus: fizikas skolotājam Gunāram Japiņam, vides mācības skolotājai Silvai Skridei.  Paldies arī dalībnieku vecākiem un radiem, kuri atbalstīja un iedrošināja savus bērnus piedalīties eksperimentu pasākumā. Paldies Krāslavas pamatskolai par telpu nodrošināšanu!

 Rita Vekšina, Krāslavas BJC direktore, konkursa „Skolēni eksperimentē” organizatore


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde