otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Daugavpilī notika Latgales Tūrisma konference 2018

Pievienots: 16.11.2018

Aizvadītajā piektdienā (9. novembrī) Daugavpilī, viesnīcā „Park Hotel Latgola”, pulcējās vairāk nekā 100 tūrisma nozares profesionāļi, uzņēmēji un interesenti, lai piedalītos Latgales Tūrisma konferencē, kas jau kļuvusi par ikgadēju pasākumu. Konferences mērķis ir atskatīties uz aizvadītajā tūrisma sezonā padarītajiem darbiem, izvērtēt sezonu kopumā, kā arī ieskatīties nākamās sezonas plānotajos darbos.

Pēc pasākuma svinīgas atklāšanas, kurā klātesošos sveica Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis, konferences dalībniekus uzrunāja desmit nozares speciālisti.

Pirmā uzstājās Latgales reģiona tūrisma asociācijas „Ezerzeme” (LRTA) valdes priekšsēdētāja Līga Kondrāte. Viņas izklāsts par asociācijas darbu 2018. gadā bija detalizēts un motivējošs. Tas pārliecinoši pierādīja, ka asociācijas darbs Latgales tūrisma attīstībā ir nenovērtējams un ļoti nozīmīgs. 2018. gadā Latgales tūrisma nozares pārstāvji, reģiona piedāvājuma popularizēšanai piedalījās 9 starptautiskās tūrisma izstādēs Nīderlandē, Somijā, Vācijā, Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā un Zviedrijā, kā arī „Balttour” izstādē Rīgā. Šajā gadā Latgalē vairākkārt uzņemti dažādu valstu blogeri un žurnālisti. Šogad izveidojās cieša sadarbība ar Latvijas vēstnieku Polijā Edgaru Bondaru, un, pateicoties viņa atbalstam, reģionā viesojās vairāku lielu Polijas mediju žurnālisti, kas Latgalē redzēto plaši atspoguļoja savos izdevumos. Sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Polijā, Latgales tūrisma iespējas tika popularizētas Varšavā un Oroņskā rīkotajos Latvijas dienu pasākumos. Savukārt sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Minskā, kas rīko tūrisma nozares darba seminārus, par Latgales tūrisma aktuālajiem piedāvājumiem uzzināja baltkrievu tūrisma aģenti un operatori, kas organizē braucienus uz Baltijas valstīm. LRTA šogad izdevusi jaunas Latgales tūrisma kartes latviešu /krievu, angļu /vācu un poļu valodā.

LRTA „Ezerzeme” Latgalē uzņēmusi arī Latvijas tūrisma firmu pārstāvjus un žurnālistus. Sadarbojoties ar ziņu portāla www. tvnet.lv, tapis žurnālistes Tatjanas Odiņas rakstu cikls par Latgales tūrisma vietām. Vietējā tūrisma veicināšanai, Latgales reģions piedalījās Tūrisma informācijas gadatirgū, gan Brīvdabas muzeja rīkotajā gadatirgū, gan Rīgas svētkos.

2018. gadā Latgales tūrisma objektos uzskaitīts 1,5 milj. tūristu, no tiem 80% bija iekšzemes tūristi. Statistikas dati liecina, ka tūristu mītnēs par 15% pieaudzis iekšzemes tūristu skaits, bet ārvalstu ciemiņu skaits palielinājies par 24%. Atsevišķu pašvaldību tūrisma objektos poļu tūristu skaits pieaudzis pat par 60%. Latgalei nozīmīgākie ārvalstu tirgi ir Lietuva, Igaunija, Vācija, Polija, Krievija un Nīderlande. Iekšzemes tūristu ceļojumu ilgums vidēji bijis 1 – 3 dienas, ārvalstu 2 – 5 dienas.

Par Latvijas tūrisma mārketinga stratēģiju un akciju „Atklāj Latviju no jauna” stāstīja LIAA Tūrisma departamenta vadītāja Inese Šīrava. 

Konferences norises vietas saimniece, viesnīcas „Park Hotel Latgola” direktore Ruta Priede ar reāliem piemēriem no prakses izklāstīja par datu aizsardzības aktualitāti tūrisma nozares uzņēmumos.

Ar interesantu prezentāciju uzstājās Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijas vadošā pētniece docente Lienīte Litauniece. Viņa, balstoties uz Rēzeknes novada tūrisma objektos veiktā pētījuma rezultātiem, stāstīja par apkalpošanas servisa kvalitātes līmeni Latgalē.

Latgales plānošanas reģiona darbiniece Iluta Kriškijāne izstāstīja par projektu „Latvijas ainavu dārgumi, Latgale”, bet starptautiska tūrisma uzņēmuma mārketinga speciālists Aivars Provejs, minot Francijas tūrisma nozares veiksmes stāstus, mudināja klātesošos darboties vēl aktīvāk un dinamiskāk. Savukārt savu veiksmes stāstu tūrisma nozarē izstāstīja Viļānu novada Latgales tradicionālās kultūras centra „Latgaļu sāta” vadītāja Marika Zeimule.

Ko tad ceļotājs sagaida no reģionu tūrisma piedāvājuma? Atbildi uz šo jautājumu sniedza praktiskais ceļotājs, gids, žurnālists un grāmatas „100 stāsti par Latviju” autors Normunds Smaļinskis.

Latgales Tūrisma konferences viesu vidū bija Alūksnes novada pārstāves. Aicinot ciemos, Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka un TIC vadītāja Iveta Veļķere iepazīstināja ar sava novada nozīmīgākajiem tūrisma objektiem un pasākumiem, kas norit viņu novadā.

 Svarīga un ilgi gaidīta konferences daļa ir „Latgales tūrisma Gada balva”, kurā tiek noteikti labākie Latgales tūrismā sešās nominācijās. Pēc kompetentas žūrijas lēmuma apbalvojumus saņēma:

„Labākā naktsmītne pilsētā 2018” – viesnīca „Restart” (Rēzekne);
„Labākā naktsmītne laukos 2018” – viesnīca „Sventes muiža” (Daugavpils novads, Svente);
„Inovatīvākais tūrisma objekts 2018” - Laimes muzejs (Krāslavas novads, Indra);
„Jaunais tūrisma objekts 2018” – Līvānu stikla pūšanas darbnīca;
„Labākais tūrisma informācijas centrs 2018” – Preiļu novada TIC;

Simpātiju balvu 2018 ieguva portāla www.travelnews.lv vadītājs, tūrisma nozares profesionālis un Latgales tūrisma attīstības entuziasts, mūsu novadnieks Aivars Mackevičs.

Paldies par pasākuma organizēšanu Līgai Kondrātei, moderatoram Aivaram Mackevičam un īpašo balvu autoram Valdim Grebežam.

Sirsnīgi sveicam Laimes muzeja kolektīvu, kas ir nominācijas „Inovatīvākais tūrisma objekts 2018” ieguvējs, un pateicamies par ieguldīto darbu Krāslavas novada tūrisma attīstības veicināšanā. Lai vēl darbīgāka nākamā tūrisma sezona!

LRTA „Ezerzeme” Latgales tūrisma konference tika rīkota ar LIAA un Latgales pašvaldību atbalstu.

Informāciju sagatavoja
Krāslavas novada TIC kolektīvs,
Aivara Mackeviča foto 

 

 



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde