ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

"Gudri pakot – gudri šķirot", 10 padomi efektīvai atkritumu šķirošanai

Pievienots: 08.02.2021

Ceturtā daļa no atkritumiem, kas nonāk vieglo iepakojumu šķirošanas konteineros nav pārstrādājami. Iemesli tam ir vairāki, sākot ar cilvēku ļaunprātīgu rīcību, informācijas trūkumu un beidzot ar atkritumu šķirošanas procesa sistemātiskām problēmām. Lielāko daļu nepārstrādājamo atkritumu sastāda tekstila izstrādājumi (gandrīz 30%), tāpat nepārstrādājami ir celtniecības un mājokļa iekārtošanas materiāli (19,9%), taču gandrīz piektdaļu sastāda nepārstrādājams iepakojums, liecina AS “AJ Power Recycling”, biedrības “Zero Waste Latvija” un SIA “ZAAO” kampaņas “Gudri  pakot – gudri šķirot” ietvaros veiktas pētījums*. Kampaņas organizatori aicina cilvēkus pārskatīt savus šķirošanas paradumus, lai tie būtu jēgpilni un efektīvi.

Šķiroto atkritumu konteinerā tikai izlietotais iepakojums un metāla priekšmeti.

Izmetot atkritumus, jāpārliecinās, ka konteinerā netiek ievietoti atkritumi, kas nav iepakojums, piemēram, rotaļlietas un citas no plastmasas izgatavotas lietas, jo tās netiks nodotas pārstrādei.

Ieteikums – jāatceras, ka vieglā iepakojuma konteiners nav plastmasas konteiners! Iedzīvotājiem jāseko norādēm uz konteinera vai jāsazinās ar ēkas atkritumu apsaimniekotāju, lai noskaidrotu, kā rīkoties.

Latvijā preču marķējums nenorāda, vai iepakojums ir pārstrādājams.

Tas, vai iepakojuma materiāls būs nododams pārstrādei, ir atkarīgs no pārstrādes rūpnīcu atrašanās vietas un atkritumu apsaimniekotāja iespējām to realizēt.

Ieteikums – marķējums uz iepakojuma ne vienmēr nozīmē to, ka tas ir nododams pārstrādei. Iedzīvotājiem nepieciešams izlasīt informāciju uz atkritumu konteinera vai sazināties ar atkritumu apsaimniekotāju, lai noskaidrotu, kā pareizi rīkoties.

Ne viss PET tiek nodots pārstrādei.

Tikai PET, kas tiek izmantots dzērienu iepakošanā, šobrīd tiek nodots pārstrādei. Šampūnu, dušas želeju, olu, augļu un citi līdzīgi PET iepakojumi netiek pārstrādāti.

Ieteikums – Mazināt PET atkritumu daudzumu, izmantojot vairākkārt lietojamo pudeli vai izvēloties produktu pārstrādei derīgā iepakojumā.

Maizes maisiņi pārsvarā netiek pārstrādāti.

Maizes iepakojumu ražo no diviem dažādiem materiāliem (LDPE un PP), bet tikai LDPE šobrīd tiek pārstrādāts. Atkritumu šķirošanas procesā nav iespējams pārbaudīt un sašķirot katru maisiņu, līdz ar to, tie pārsvarā netiek nodoti pārstrādei.

Ieteikums – izvērtēt, vai iepērkoties maisiņš tiešām ir nepieciešams. Aicinām izvēlēties maizi bez iepakojuma, cept to pašiem vai lūgt savas mīļākās maizes cepējiem pāriet uz LDPE iepakojumu.

Kartupeļu, augļu un dārzeņu tīkliņi netiek nodoti pārstrādei.

Tīkliņa iepakojumi netiek nodoti pārstrādei, jo materiāls nav pietiekamā apjomā, lai tā pārstrāde būtu ekonomiski pamatota.

Ieteikums – izvairīties no preču pirkšanas šādā iepakojumā. Veikalā vienmēr jāmeklē alternatīva. Tas ir īpaši aktuāli mandarīnu sezonas laikā.

Pārtikas iepakojuma trauciņi netiek nodoti pārstrādei.

Krējuma, margarīna, jogurta un līdzīgi iepakojuma trauciņi netiek pārstrādāti. Šādi iepakojumi šobrīd ir derīgi tikai sadedzināšanai un enerģijas ieguvei.

Ieteikums – izvēlēties vajadzīgo produktu bez iepakojuma vai stikla iepakojumā. Ir veikali, kur iespējams iegādāties produktus un tos uzpildīt savā vairākkārt lietojamā traukā.

 Netīrs pārtikas iepakojums netiek nodots pārstrādei.

Kečupa, eļļas pudeles un citu produktu plastmasas iepakojumi netiek pārstrādāti, pat ja tie ir izmazgāti. Tajos var atrasties pārtikas piemaisījumi - tātad netīrs materiāls. Šķirošanas procesā nav iespējams pārbaudīt vai iepakojums ir tīrs.

Ieteikums – izvēlēties vajadzīgo preci bez iepakojuma vai stikla iepakojumā. Ir veikali, kur iespējams  iegādāties produktus un tos uzpildīt savā vairākkārt lietojamā traukā.

Čaukstošas čipsu, saldējuma un citu uzkodu pakas netiek nodotas pārstrādei.

Šādu produktu iepakojumi pārstrādē nenonāks, jo to iepakojums tiek izgatavots no vairāku slāņu materiāliem.

Ieteikums – izvairīties no preču iegādes šādā iepakojumā. Veikalā vienmēr jāmeklē alternatīvu. Ir veikali, kur iespējams  iegādāties produktus un tos uzpildīt savā vairākkārt lietojamā traukā.

Balts un mīksts kā mākonis − pārstrādei netiek nodots.

Putupolistirola jeb putuplasta pārtikas iepakojums netiek pārstrādāts.

Ieteikums – censties izvairīties no preču iegādes šādā iepakojumā un lūgt ievietot ēdienu līdzņemšanai savā vairākkārt lietojamā traukā.

Pārāk mazs, lai būtu noderīgs.

Konfekšu papīrus un citus maza izmēra iepakojumus atsevišķi atšķirot nav nepieciešams – pāršķirošanas procesā tie nenonāk līdz pārstrādei.

Ieteikums – izvairīties no precēm mazā iepakojumā, izvēlies citas pieejamās alternatīvas. Ir veikali, kur iespējams iegādāties šādus produktus bez iepakojuma.

 Galvenokārt iedzīvotājiem vajadzētu domāt par to, kā ikdienā patērēt pēc iespējas mazāk iepakojuma. Tas jau pašā pamatā palīdzētu samazināt kopējo atkritumu daudzumu.  Gadījumos, kad to nav iespējams izdarīt, pārzinot atkritumu šķirošanas noteikumus, pēc iespējas vairāk jāizvēlas pārstrādājami iepakojumi, tādējādi mazinot cilvēku patērēto iepakojumu ietekmi uz vidi. 

 Ar kampaņas “Gudri pakot – gudri šķirot” pētījumu ir iespējams iepazīties: https://ej.uz/gudri_pakot_gudri_skirot

 *Vieglā iepakojuma konteinerā ievietoto nepārstrādājamo atkritumu analīze, ziņojums 2020, autori: AS “AJ Power Recycling”, biedrība “Zero Waste Latvija” un SIA “ZAAO”.

Informāciju sagatavoja:
Gita Deniškāne,

Kampaņas “Gudri pakot – gudri šķirot”
komunikācijas konsultante


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde