piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Izvēlies savu ceļu Indras labirintā!

Pievienots: 01.07.2021

Tūristi, kas dodas uz Indru, par sava ceļojuma galamērķi parasti izvēlas Laimes muzeju. Tomēr tas nav vienīgais objekts, kas tiek piedāvāts interesentu apskatei. Radoša entuziastu komanda – Indras Kultūras nama vadītāja Anžela Kuzminska, Indras Mākslas un mūzikas skolas direktore Ērika Zarovska un Indras pagasta pārvaldes vadītājas pienākumu izpildītāja Ilona Kangizere – pastāvīgi strādā pie tā, lai dažādotu Indras tūrisma jomu. Nesen šeit tika atklāts jauns objekts – labirints.

Ideja par labirintu radās un virmoja gaisā jau sen, taču pandēmijas apstākļos daudzas idejas bija jāatliek uz vēlāku laiku, un no dažām vispār bija jāatsakās. Bet, par laimi, ideja par labirintu izraisīja plašu interesi.

Anžela Kuzminska: „Viss izveidojās ļoti veiksmīgi, ko pirms tam bija grūti iedomāties. Četras vietējās sievietes, kurām Nodarbinātības valsts aģentūra piedāvāja darbu pagastā, mēs nosūtījām strādāt uz aušanas darbnīcu. Un izrādījās, ka mēs atklājām jaunus talantus! Anna, Svetlana, Nadežda un Natālija ļoti aizrāvās ar aušanu un ātri apguva šī amata pamatus. Tikt galā ar sarežģītāko tehnisko procesu sievietēm palīdzēja aušanas pulciņa vadītāja Olga Jokste, pārējos jautājumus atrisinājām mēs pašas. Līdz ar to dažu mēnešu laikā tika noausts 200 m auduma, kas ir galvenais mūsu jaunā objekta – labirinta - elements.”

Iecerētā īstenošana nebūtu iespējama, ja pagasta pārvaldes rīcībā nebūtu pietiekami daudz telpu. Jo visas audējas strādāja atsevišķā istabā, un pat tēju pārtraukumos meistares dzēra pēc kārtas. Aušanas darbnīcas ēkā ir vairākas ieejas un arī ir vairākas tualetes, tāpēc epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošana nesagādāja nekādas grūtības.

Strādājot Indras aušanas darbnīcā, mūsu jaunās audējas paspēja noaust ne tikai audumu labirintam, bet arī lentes, ko Indras Kultūras nams plāno izmantot ielu dekoram svētku laikā.

Krāsainu labirintu, ko noauda prasmīgas vietējās iedzīvotājas, ierīkoja Zaptes dārzā - vietā, kas ir labi redzama no ceļa. Jauns objekts jau izgājis „ugunskristības” - lietusgāzi un spēcīgas vēja brāzmas Jāņu dienā. Izturēja! Pamatīga koka konstrukcija ir izgatavota, pateicoties projektam, ko finansē novada pašvaldība konkursa „Iedzīvotāji veido savu vidi” ietvaros.

Zaptes dārzs tika ierīkots Indrā pirms dažiem gadiem, katru gadu tas tiek papildināts ar jauniem augļu kokiem un krūmiem, un daži jau nes augļus. Šovasar dārzu rotā izstādes eksponāti – austas „odziņas”- nelielas sedziņas, kas ir meistaru improvizācija par ogu tematiku. Audējas izgatavoja savus darbus, iedvesmojoties no dabas toņiem un pustoņiem, nogatavojušos ogu spilgtuma un pasteļkrāsām.

Pirmais komercpakalpojuma piedāvājums, kas papildina labirinta pārvarēšanas piedzīvojumu, nelika sevi gaidīt ilgi, šādu priekšlikumu izteica Anžela.

„Ja Berlīnes mūri izjauca pa ķieģelītim un pārdeva kā suvenīrus – par atmiņu, tad kāpēc nevar piedāvāt tūristiem iegādāties Indras labirinta fragmentu – nelielu austu deķi, kas var noderēt, piemēram, priekšnamā vai vannas istabā, un, iespējams, to iecienīs arī mājdzīvnieki,” atzīst Anžela.

Tas ir īsts labirints, un nokļūt līdz mērķim - slaidam bērzam, kas aug tā centrā, nav tik vienkārši, taču tas ir pa spēkam ikvienam. Starp citu, ja neizdodas atrast ceļu pēc noteikumiem, tad var vienkārši „ienirt” zem drānas un tad sasniegt mērķi. Šeit jau katrs izlemj pats, kādu ceļu izvēlēties – vieglu vai sarežģītu, bet aizraujošu.

Kārtējā entuziastu ideja ir īstenota. Tomēr Anžela Kuzminska ir pārliecināta, ka labirints – nav pats galvenais ieguvums Indras sabiedriskajā dzīvē. Pats vērtīgākais – tie ir cilvēki. Aušanas darbnīcas „Indra” darbību ir bagātinājušas četras jaunas meistares, kas apguva prasmi strādāt ar stellēm un plāno attīstīties un pilnveidot savas iemaņas arī turpmāk.

Anžela Kuzminska: „Indras apstākļos, kad iedzīvotāju skaits, tāpat kā citās lauku teritorijās, tikai samazinās, mūsu aušanas darbnīcas meistaru klāsts paplašinājās! Tā ir liela veiksme!”

Elvīra Škutāne, autores foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde