otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Jaunie krāslavieši izcīna II vietu Modes skatē – konkursā

Pievienots: 22.02.2019

Trešo gadu pēc kārtas Krāslavas Mākslas skola piedalās Latgales un Vidzemes reģionu mākslas skolu Modes skatē – konkursā, kuru jau piekto gadu organizē Špoģu Mūzikas un mākslas skola. Mūsējie jau otru gadu šajā konkursā startē ar divām kolekcijām: jaunākā grupā (līdz 12 gadiem) bērnu kolekcija „Stop time” izcīnīja augsto II vietu, savukārt vecākā grupā (no 12 gadiem un vecāki) bērnu kolekcija „Kas meitiņu skaistu dara?” lai arī palika ārpus godalgotā trijnieka, tomēr bija ļoti laba.

Modes skates – konkursa galvenā ideja ir pievērst uzmanību netradicionālajai mākslai, kā arī rosināt bērnu iztēli un spējas izmantot netradicionālus izejmateriālus, praktiski pielietot savas zināšanas mākslas darbu veidošanā. Katru gadu konkursam ir sava tēma, šoreiz tā skanēja „Priekšmets. Manta. Lieta”.

Krāslavas Mākslas skolas pedagoģe Maija Šuļga pastāstīja, ka katru gadu skolas pedagogi tikai izsaka piedāvājumu bērniem startēt šajā un pajautā, vai viņi grib to darīt? Līdz šim bērni bijuši ļoti atsaucīgi, lai gan kolekcijas veidošana ir milzīgs darbs un viņi par to tiek informēti. Nepieciešami aptuveni divi mēneši, kamēr visi visu izplāno, sazīmē skices, izdomā materiālus, visu saliek kopā, salīmē utt. Tā nav vienkārša sašūšana, kā darina tradicionālos tērpus, šīs kolekcijas tiek veidotas no kartona, auduma, cita materiāla un kopumā tā ir diezgan sarežģīta tehnika, bet bērni tiek galā.

„Godalgotās kolekcijas „Stop time” koncepcijas pamatā ir pulksteņa mehānisms. Šīs idejas autors ir Renāts Maksimovs, kurš mācās piektajā klasē”, turpina Maija. „Renāts kādā stundā uzskicēja pulksteņa mehānismu, man tas šķita interesants, un vēlāk piedāvāju bērniem to iedzīvināt konkursa tērpos. Viņi pieķērās šai idejai, un izveidoja tērpus, kas izskatījās kā pulksteņa mehānisma detaļas: zobrati, pulksteņrādītāji, ciparnīca, skrūvītes utt. Skolotājs Valdis Pauliņš mums palīdzēja izveidot milzīgu modinātāja korpusu, kas beigās kalpoja kā fotorāmis, kurā visi kopā salasījās un bildējās. Tas arī bija uzstāšanās apogejs – modinātāja korpusā kustējās visi zobratiņi, griezās radītāju bultas utt. Tērpu kolekciju faktiski izveidoja paši bērni, skolotāji sniedza tikai visnepieciešamāko atbalstu, palīdzot padarīt to, ko šajā vecumā bērnam pašam neiespējami paveikt.

Manuprāt, ka arī mūsu skolas piektās klases bērnu kolekcija „Kas meitiņu skaistu dara?”, kuru vērtēja vecākajā grupā, bija izdevusies spilgta un spēcīga. Kolekcijas koncepcija bija kosmētiskā maciņa saturs, kuru demonstrēja seši bērni. Tika izgatavots milzīgs maks, lielizmēra (lielāka par skolēna augumu) nagu lakas pudelīte, kosmētiskā otiņa, ēnu palete u.c. atribūti. Diemžēl šajā grupā bija ļoti liela konkurence.”

Jāatzīst, ka žūrijai neklājās viegli, jo dalībnieku skaits bija liels, darbi - iespaidīgi un interesanti. Modes skatē piedalījās desmit Latvijas mākslas skolas, kā arī viesi no Baltkrievijas – divas izglītības iestādes. Konkursā vērtēta tērpu izpildījuma tehnika, sarežģītības pakāpe un darba kvalitāte, materiālu izvēle un pielietojums, idejas oriģinalitāte, mākslinieciskais sniegums un prezentācija. Žūrijas darbā tiek iesaistīti profesionāļi: māksliniece Sandra Poplavska – Rimicāne (žūrijas priekšsēdētāja), māksliniece Baiba Priedīte no Rotko centra, apģērbu dizainere Margarita Stoļarova, starptautisko projektu koordinatore Gaļina Paniča (Baltkrievija) un Višķu pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Proms.  

Lai arī sagatavošanās dalībai šajā konkursā no Krāslavas mākslas skolas bērniem un skolotājiem prasa lielu laika patēriņu, dažreiz pat jāaptur citi svarīgi darbi, Maija Šuļga uzskata, ka bērniem šie konkursi nepieciešami, jo tas ir ļoti radošs process, kas skolēnam patīk daudz labāk, nekā vienkārši izpildīt stundā uzdoto: „Gatavojoties konkursam, bērni atraisās, aktīvi domā, viņiem attīstās rokas, viņi iemācās strādāt ar kaut kādiem netradicionāliem tehniskiem paņēmieniem. Šoreiz mums bija daudz darba ar karstās līmes pistoli un skavotāju, daudz jāmaketē, kas būtībā ir telpiska objekta veidošana. Tas ir diezgan sarežģīti.”

Izglītības iestādes direktors Valdis Pauliņš saka lielu paldies AS „NIDL” ražošanas ceham „Zelta grauds” Krāslavā, kas darbojas gofrētā kartona un gofrētā iepakojuma ražošanas tirgū un palīdzēja Krāslavas mākslas skolas konkursantiem ar nepieciešamo materiālu iecerētās koncepcijas realizācijai.

„Mums ir liels prieks par katru uzņēmēju vai privātpersonu, kas savu iespēju robežās atbalsta bērnu aktivitātes, tādejādi veicinot ne tikai viņu izaugsmi, bet arī palīdzot izaugt par krietniem un izpalīdzīgiem cilvēkiem,” uzsvēra Valdis Pauliņš.

Juris Roga
Valda Pauliņa foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde