ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Kalniešu skola turpina dzīvot

Pievienots: 23.07.2018

Pēc Kalniešu pamatskolas slēgšanas cilvēki bija noraizējušies par to, kas notiks ar mācību iestādes ēku, vai tā tiks pamesta novārtā vai iegūs otru dzīvi.

Pašvaldība pieņēma lēmumu - pārdot šo ēku ar nosacījumu, ka tā tiks uzturēta kārtībā un tajā tiks izveidotas darba vietas. Pēc kāda laika bijušās skolas ēku savā īpašumā ieguva šīs mācību iestādes absolvents, vietējais zemnieks Aleksandrs Ivanovs.

Nepagāja ne divi gadi, un bijušās skolas telpās tika atklāta Kalniešu Muzeja istaba. Šīs idejas autore ir bijusī skolotāja Marina Dilba. Viņas ieceri atbalstīja ne tikai pagasta pārvaldes vadītāja Gundega Grišāne, bet arī vietējie iedzīvotāji. Marina Dilba pakāpeniski savāca prāvu vēstures priekšmetu kolekciju, bet iedzīvotāji nesa viņai dažādus eksponātus no saviem bēniņiem un pieliekamajām telpām.

Darbs, kas prasīja daudz pūļu un pacietības, turpinājās vairāk nekā gadu, un nesen simboliskā lentīte tika pārgriezta. Vietējā pašvaldība aktīvi sadarbojas ar uzņēmējiem un zemniekiem, tāpēc muzeja istabas durvis atvēra gan pagasta pārvaldes vadītāja Gundega Grišāne, gan ēkas īpašnieks, zemnieku saimniecības „Raudovišķi” vadītājs, Aleksandrs Ivanovs.

Aleksandrs atzinās, ka viņš jau sen ir lolojis sapni apkopot Kalniešu pagasta vēsturi, bet tagad, kad viņam pievienojās arī domubiedri, viņa ideju izdevās īstenot.

Aleksandrs: „Šeit ikviens ir paveicis nozīmīgus darbus. Vieni sakārtoja telpas, taisīja remontu, citi atrada piemērotākās mēbeles, savāca vēstures materiālus. Daudzi interesanti fakti no dzimtās skolas un pagasta vēstures mani ļoti pārsteidza. Piemēram, 50-tajos gados ekskursijā uz Rīgu skolēni devās automobiļa „GAZ 51” kravas kastē. Šodien, dodoties ceļojumā, visi vēlas, lai autobuss būtu ar kondicionieri, bāru, TV ekrānu un tā tālāk.”

Marina Dilba, prezentējot vēsturiskos materiālus, īsumā pastāstīja par katru ekspozīciju. Pirmajā stendā ir izvietoti materiāli par Kalniešu pagasta vēsturi no tā pirmsākumiem līdz mūsu dienām. Daži apmeklētāji bija izbrīnīti, kad uzzināja, ka Indricas vārds vēstures grāmatās tika minēts jau 1471. gadā.

Ne mazāk interesanta ir ekspozīcija par pagasta sakrālo mantojumu - „Indricas Sv. Jāņa Kristītāja Romas katoļu baznīcas vēstures materiāli”.

Īpaša vieta šajā muzeja istabā ir veltīta izglītībai. Ekspozīcijā „Kalniešu skolas vēsture” izmantots daudz materiālu, ko savāca vietējā skolotāja Zoja Rukmane.

Pirmskara gados pagasta teritorijā bija vairākas skolas - divgadīgās, trīsgadīgās un sešgadīgas. Tagad muzeja apmeklētājiem ir pieejams 1907. gada dokuments, kas ir adresēts Indricas Romas katoļu baznīcas pārzinim - paziņojums par Lielindricas Tautas skolas atvēršanu.

Izglītības tēmu turpina fotoekspozīcija „Kalniešu skolas skolotāji un skolēni”, kurā prezentētas lielformāta fotogrāfijas par skolas vēsturi no 2006. līdz 2016. gadam.

Ekspozīcijā „Atradumi, ko glabāja Kalniešu pagasta zeme” ir apskatāmi priekšmeti, kas tika atrasti izrakumu laikā, tie ir dažādi gredzeni, monētas, medaljoni, senlaiku pogas, rotas, krustiņi un daudz kas cits. Kara laika eksponāti izvietoti stendā „Kara laika atbalsis”.

Arī seno latgaļu darba un sadzīves priekšmetiem muzejā ir atvelēta atsevišķa vieta, taču pašlaik apmeklētāji nevar apskatīt visus eksponātus. Mūsu atsaucīgie vietējie iedzīvotāji atnesa tik daudz dažādu priekšmetu, ka ir radusies iespēja periodiski mainīt ekspozīcijas saturu.

Zīmīgs ir tas fakts, ka muzeja istabā ir izstādītas ne tikai senatnes liecības, bet arī mūsdienu materiāli. Izstāde „Prasmīgās rokas” sastāv no rokdarbiem, kas tapuši darbmācības un mājturības stundu laikā. Bet fotoekspozīcija „Kalniešu pagasta čaklākie lauksaimnieki” ir veltīta zemkopjiem un lopkopjiem, kas mūsu dienās cītīgi strādā savās saimniecībās.

Par cilvēkiem, kas tagad strādā Kalniešos, runāja arī Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, kas piedalījās muzeja istabas atklāšanā: „Esmu pārliecināts, ka šim pasākumam būs turpinājums, un muzeja telpas tiks papildinātas ar vēsturiskajiem dokumentiem, fotogrāfijām un priekšmetiem. Priecē tas, ka pagastā dzīvo daudz nevienaldzīgu un mērķtiecīgu cilvēku, kas cenšas īstenot savas ieceres.”

Īpaši aizkustinoša muzeja telpas atklāšanas ceremonija bija kādreizējiem skolas audzēkņiem un skolotājiem, kas nostrādāja šajās sienās daudzus gadus. Tagad viņi ar gandarījumu apzinās, ka šī ēka nav pamesta novārtā, bet tieši otrādi – vairākas telpas ir atjaunotas. Un galvenais – uz šejieni pēc jaunas informācijas nāks cilvēki, un tas nozīmē, ka skola Kalniešos turpinās dzīvot.

Elvīra Škutāne, autores foto

Fotogalerija


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde