otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Karjeras pedagogs Oksana Korčagina: „Nebaidieties no grūtībām un ticiet sev!”

Pievienots: 06.11.2018

Mūsdienu skolā arvien aktuālākas kļūst nodarbības, ko vada karjeras pedagogs. Arī Varavīksnes vidusskola nodrošina saviem audzēkņiem tādas iespējas. Par savu darbu pastāstīja un uz jautājumiem atbildēja karjeras pedagogs Oksana Korčagina.

- Varavīksnes vidusskola veiksmīgi piedalās projektā „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”, kādas priekšrocības tas sniedz mūsu skolēniem?

- Mūsu skola piedalās šajā projektā jau divus gadus, dažādi pasākumi notiek visa mācību gada garumā, tie ir veltīti visnozīmīgākajiem jautājumiem - karjeras lēmumu pieņemšana, pašnovērtējuma veikšana, izglītības iespēju izpēte, darba pasaules iepazīšana. Skolēniem ir iespēja iepazīt un plānot savu nākotnes karjeru, tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, apmeklēt uzņēmumus. Vidusskolēni var apmeklēt Atvērto durvju dienas dažādās augstskolās Rīgā un Daugavpilī, kā arī aizbraukt uz izstādi „Skola 2019” Rīgā, lai iegūtu informāciju par izglītības iespējām Latvijā.

- Par kurām profesijām skolēni interesējas visvairāk?

- Lielākā daļa vēl neizvēlējās konkrētu profesiju. Taču, piemēram, 12. klases skolēnu prioritāte ir medicīnas joma un darbs Valsts robežsardzē.

- Kuras kompetences, pēc jūsu domām, ir pieprasītākās darba tirgū 21. gadsimtā?

- Spēja iemācīties jaunas lietas, komunikācijas un sadarbības iemaņas, prasme pielietot zināšanas, disciplīnas ievērošana, patstāvība, spēja pieņemt lēmumus, iniciatīva, valodas prasmes.

- Vai skolēnu vecāki ir iesaistīti šajā projektā? Kā viņi var palīdzēt saviem bērniem karjeras izglītības jautājumos?

- Vecāku sapulcēs (9.,12. kl.) tiek sniegta informācija par projekta īstenošanu skolā, par noderīgām tīmekļvietnēm (www.niid.lv - izglītības iespēju ceļvedis, nacionālā izglītības iespēju datubāze apkopo Latvijas izglītības iestāžu piedāvātās izglītības iespējas, kā arī karjeras izvēles testus). Vecāki var sazināties ar karjeras pedagogu un konsultēties par dažādiem jautājumiem. Diemžēl ir vecāki, kas cenšas izlemt bērnu nākotni, aizmirstot pajautāt, ko viņi vēlas. Manuprāt, ir nepieciešams dot bērnam padomus par to, kā veiksmīgi mācīties, paplašināt bērna interešu loku, norādīt uz viņa stiprajām un vājajām pusēm, mudināt uz pašvērtējumu, pazīstot sava bērna spējas un talantus, aicināt padomāt par īstermiņa un ilgtermiņa panākumiem, rosināt veikt brīvprātīgo darbu, mācīt būt atbildīgam par saviem lēmumiem, censties saprast bērna problēmas un palīdzēt viņam tās atrisināt.

- Kādas aktivitātes projekta ietvaros ir paredzētas tuvākajā laikā?

-Vidusskolas līmenī - izglītības izstāde „Skola 2019”, Atvērto durvju dienas, Ēnu dienas, nodarbības ar kouču, tikšanās ar skolas absolventiem. Sākumskolēniem un pamatskolēniem – mācību ekskursijas uz uzņēmumiem, zemnieku saimniecībām, tikšanās ar amatniekiem un dažādu profesiju pārstāvjiem.

- Ko jūs gribētu novēlēt mūsu skolēniem, kas ir ceļā pie savas nākamās profesijas?

- Svarīgi ir iepazīt sevi (ko es varu, ko es gribu, ko es spēju?), tad būs vieglāk izdarīt rūpīgi pārdomātu un izsvērtu izvēli. Nebaidieties no grūtībām un ticiet sev!

- Paldies par atbildēm!

 Intervēja Galina Mikulāne



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
otrdiena, 19.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde