ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Nebaidieties spert soli uz priekšu!

Pievienots: 05.07.2021

21. jūnijā PIKC „Rīgas Valsts tehnikums” Krāslavas teritoriālajā struktūrvienībā notika izlaidums. Diplomus par vidējo profesionālo izglītību saņēma 24 absolventi. Mācību iestādi pabeidza seši jaunie mēbeļu galdnieki, vienpadsmit autoatslēdznieki un septiņi tērpu izgatavošanas un stila speciālisti.

Jau mācību prakses laikā daži no absolventiem varēja pārliecināties par nodarbinātības perspektīvām, jo daudzi Krāslavas uzņēmumi vēlas sadarboties ar šiem jaunajiem speciālistiem.





RVT absolvents Andris Pārpucis pastāstīja: „Es pabeidzu tehnikumu šajā gadā un jau strādāju autoservisā par mehāniķi. Darba devējs vērsās tehnikumā, meklējot darbiniekus, un, pateicoties skolotāju rekomendācijām, mani pieņēma darbā.

Tagad es plānoju iegūt pieredzi, apliecināt savu profesionālo kompetenci un pēc tam turpināt izaugsmi. Nākotnē es gribētu strādāt kādā no lielākajiem auto dīleru uzņēmumiem.”

Izvēloties vietu mācībām, Andris ņēma vērā tādus kritērijus kā mācību iestādes atrašanās vieta, profesiju padāvājums un pieprasījums darba tirgū.

„Dzīvoju 20 km attālumā no Krāslavas, un man bija ļoti ērti mācīties tieši Krāslavā, netālu no mājām,” uzsvēris Andris. „Uzskatu, ka šai specialitātei ir lielas perspektīvas. Absolvējot mācību iestādi, mums ir trešā kvalifikācija ar iespēju iegūt darbu visā Eiropā, un ceturtā - Latvijas līmenī. Ar to ir pietiekami, lai varētu strādāt jebkurā vietā, tai skaitā par profesionālo priekšmetu pasniedzēju. Vienu brīdi man radās ideja kļūt par skolotāju, tomēr nolēmu, ka pagaidām es vēl neesmu tam gatavs. Vēl ir pāragri.”

Andris atzīst, ka mācību laikā lielāka uzmanība tika pievērsta teorētiskajām zināšanām, bet prakses laikā mācīja, kā novērst problēmas, taču tik daudz dažādu nianšu, protams, nebija. Dažus darbus jaunais automehāniķis veic patstāvīgi, bet vissarežģītākajās situācijās vēršas pēc padoma un palīdzības pie pieredzējušiem kolēģiem.

„Mūsdienās liels palīgs ir internets,”- uzskata Andris, „forumos, kur meistari dalās pieredzē un stāsta, kādus risinājumus viņi atrod dažādās sarežģītās situācijās, var atrast vērtīgu informāciju.”

Ligita Deņkovska un Larisa Plutjakova, šī gada absolventes, saņēma tērpu izgatavošanas un stila speciālista diplomu.

Ligita: „Tā ir mana otrā izglītība. Esmu friziere, bet nolēmu iegūt vēl vienu specialitāti, kas var noderēt dzīvē. Manā gadījumā, kad ģimenē aug bērns, tāds variants, kad profesiju var iegūt uz vietas, nebraucot uz citu pilsētu, mani pilnībā apmierināja, un tas noteikti bija liels pluss. Man patīk dzīvot Krāslavā, savā dzimtenē, uzskatu, ka šeit ir daudz iespēju. Daudzi joprojām vēlas doties uz ārzemēm, lai iegūtu lielu peļņu, bet es uzskatu, ka arī Krāslavā var atrast darbu vai uzsākt savu uzņēmējdarbību. Drīzumā es plānoju uzsākt darbu vienā no šūšanas ražotnēm Krāslavā.”

Par vienu no svarīgākajiem pozitīvajiem faktoriem Ligita uzskata to, ka tehnikumā ir izstrādāta interesanta mācību programma un ar audzēkņiem strādā saprotoši un atsaucīgi skolotāji, kas vienmēr ir gatavi atbalstīt.

Larisa: „Pašlaik es jau strādāju šūšanas uzņēmumā Krāslavā. Pēc poļu pamatskolas beigšanas plānoju turpināt studijas Daugavpilī. Taču tas fakts, ka var iegūt gan vidējo, gan profesionālo izglītību šeit, Krāslavā, mani piesaistīja vairāk. Turklāt šuvēja ir pieprasīta profesija, kas dod garantiju, ka bez darba nepaliksi.

Mācību prakses laikā man bija iespēja doties uz ārzemēm. Veselu mēnesi es pavadīju Itālijā. Interesanti bija uzzināt, ka šajā valstī šuvējas profesijas apgūšana norisinās citādāk nekā Latvijā. Tur daudz biežāk tiek izmantots roku darbs.

Itālija ir skaista valsts, un itāļi ir ļoti atvērti, dzīvespriecīgi, atsaucīgi un jauki cilvēki.”

Jūlija Pestereva pirms diviem gadiem pēc Rīgas Valsts tehnikums beigšanas iestājās Daugavpils Universitātē, kur apgūst studiju programmu „Vēsture”.

Meitene pastāstīja: „Pēc devītās klases man biju pārdomās, kur doties mācīties tālāk. Pateicoties mammas viedoklim un toreizēja tehnikuma Krāslavas filiāles direktora Aivara Andžāna ieteikumam, esmu izdarījusi izvēli par labu tehnikumam. Nospraudu mērķi – manas atzīmes nepazemināsies. Jau tad es plānoju iegūt augstāko izglītību. Viss, kas notiek - notiek uz labāko pusi, un es esmu ļoti priecīga, ka toreiz izdarīju šādu izvēli. Zināšanas šūšanas jomā vienmēr noderēs dzīvē.”

Daudzi uzskata, ka, izvēloties mācības tehnikumā, viņi zaudēs gadu, taču Jūlija domā citādi – tas ir gads, kas ir saistīts ar nenovērtējamo pieredzi, jaunām zināšanām un interesantu laika pavadīšanu.

Pēc tehnikuma beigšanas viņai piedāvāja turpināt profesionālo izglītību Rīgā, bet Jūlija atteicās: „Man negribējās braukt prom no Latgales, es mīlu savu novadu, tāpēc arī izvēlējos savu ceļu.”

„Tehnikumā jaunietis saņem sava veida grūdienu, kad nākas izdarīt izvēli – vai nu mācīties un sasniegt savus mērķus, vai nemācīties un veltīgi zaudēt laiku. Tiem, kas apzinīgi izturas pret mācībām, kam ir vēlme mācīties, bieži vien nav svarīgi, kurā mācību iestādē iegūt izglītību,” turpina Jūlija. „Zināšanas, ko ieguvu tehnikumā, man noderēja, lai turpinātu studijas. Turklāt es piedalījos programmā „Erasmus”, dažādos pasākumos un skatēs, un mana dzīve mācību laikā bija ļoti piesātināta un interesanta.”

Tiem, kas šodien ir izvēles priekšā un vēl domā, kur mācīties, Jūlija novēl: „Ja jums ir vēlme mācīties, tad jebkurā vietā jūs iegūsiet zināšanas. Nebaidieties spert soli uz priekšu!”



Nāc mācīties uz RVT!

Tevi interesē viss, kas saistīts ar datoru? Tev patīk pētīt tā uzbūvi un darbības principus? Nāc, mācies un kļūsti par datortehniķi!

Ja auto ir tava sirdslieta, tev patīk to remontēt, pārveidot un uzlabot, tu sapņo par savu autoservisu, tad izmanto iespēju – nāc mācīties pie mums!

Tev patīk šūt, modelēt un radīt skaistus tērpus? Tu esi individualitāte?! Mēs palīdzēsim Tev īstenot savus sapņus! Individualitāte vienmēr ir topā!

Ja zini, ka labprāt radītu skaistas koka mēbeles, uzceltu koka māju vai izdomātu kādu inovatīvu kokapstrādes/ koksnes pielietošanas paņēmienu, tad mēs Tevi gaidām! Apgūsti profesiju un uzsāc biznesu!

Ja tu esi līdzjūtīgs cilvēks, spēj uzklausīt, sniegt palīdzību un atbalstu citam, tad apsver iespēju kļūt par profesionālu aprūpētāju, kas šobrīd ir viena no vispieprasītākajām profesijām Eiropas darba tirgū! 2021./2022. mācību gadā Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas teritoriālā struktūrvienība piedāvā apgūt jaunu programmu „Aprūpētājs”.

Vairāk informācijas mājaslapā www.kraslava.rvt.lv

Piesakies jau tagad mācībām PIKC RVT Krāslavas teritoriālā struktūrvienībā, Krāslavā, Aronsona iela 3, 2.st., 9.00 – 14.00. T. 26568587.

Uzņemšanai nepieciešami dokumenti:

- izglītības dokuments,
- sekmju izraksts,
- pase/personas apliecība/dzimšanas apliecība,
- 4 foto (3x4),
- pamatizglītības sertifikāts,
- medicīnas izziņa – forma 0-27u.


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde