ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Pasākums „Lielais Plosts 2019” Daugavas lokos

Pievienots: 05.06.2019

Lielākajai daļai cilvēku vasara ir mīļākais gadalaiks, ko nepacietīgi gaida gan lieli, gan mazi. Un kā gan citādi! Tā ir iespēja baudīt brīvdienas, siltus vasaras vakarus, sauli, ūdenspriekus. 1. jūnijs ir datums, kad kalendārs vēsta, ka vasara beidzot ir sākusies. Un tieši šajā dienā aizsargājamo ainavu apvidū „Augšdaugava” notika pasākums „Lielais plosts 2019”, kas aktīvās atpūtas cienītāju vidū jau ir kļuvis iecienīts un tuvs.

Pasākums tika rīkots jau piekto reizi. Šogad to organizēja Krāslavas novada tūrisma informācijas centrs, sadarbojoties ar tūrisma klubu „Beibuks” un brīvdienu māju „Skerškāni”. Šajā mazajā jubilejas gadā tika nolemts startēt no pašas Latvijas robežas, no vietas, kur Dvina pārtop Daugavā un iepukstas Latvijas sirds. Šī vieta ir Piedrujas pagasts. Savukārt finišs bija pie brīvdienu mājas „Skerškāni”. Maršruta Piedruja – Skerškāni garums ir aptuveni 30 km.

Atsaucība no dalībnieku puses bija liela. Laivu braucienam „Lielais Plosts 2019” pieteicās 240 dalībnieki no Krāslavas, Daugavpils, Ilūkstes, Dagdas, Aglonas, Rēzeknes, Rīgas, Aizkraukles, Līvāniem, Saulkrastiem, Jūrmalas, Jēkabpils un Tukuma. „Lielais plosts” ir kļuvis par starptautiska mēroga pasākumu, jo dalībnieku vidū bija arī laivotāji no Baltkrievijas, Krievijas, Lietuvas un Polijas.

Iepriekšējā vakarā pasākuma norises vietā pamatīgi lija. Tas organizatoros radīja rūpju rievas. Taču 1. jūnija rīts uzausa saulains, Daugavas ūdeņi rāmi gaidīja lielo startu un bija gatavi uzņemt aptuveni simts laivas, plostus un SUP dēļus.

Robežsardzes pavadīti, plkst. 10.00 visi veiksmīgi startēja, un Daugava atkal pārvērtās par aktīvu ūdensceļu. Jāatgādina, ka pasākums nav sacensības, bet gan draudzīgs, pozitīvisma pilns laivu brauciens, kas vieno un rada labvēlīgu atmosfēru. Lai dalībniekiem būtu iespēja nedaudz atvilkt elpu, brauciena laikā tika  organizētas divas piestātnes. Pirmā no tām bija pie Indricas katoļu baznīcas, kas ir viena no senākajām koka baznīcām Latgalē. Tur laivotāji varēja doties nelielā ekskursijā, kā arī iestiprināties, ēdot turpat uz ugunskura vārītu zupu.

Turpmākais ceļš veda līdz akmeņainajai pludmalei netālu no Krāslavas. Te laivotāji ieradās jau nosauļojušies, daži ar cerībām lūkojās finiša virzienā, kas bija pavisam tuvu. Bet pirms tam – skaists, kopīgs brauciens cauri Krāslavai, kur Daugavas krastos laivotājus sagaidīja pilsētnieki. Skats patiešām bija skaists, krāšņs un svinīgs. Mūzikas skaņu pavadīti, sūtot sveicienus Krāslavai – pilsētai Daugavas lokos, pēc dažiem kilometriem jau tika sasniegts finišs brīvdienu mājā „Skerškāni”. Te visus sagaidīja pateicības, piemiņas suvenīru pasniegšana, fotografēšanās, kopīgas vakariņas un nesteidzīga atpūta.

Visu dienu pavadījuši kopā, dalībnieki jutās kā seni paziņas. Un tas nozīmē, ka pasākuma mērķis ir sasniegts. To veicināja veiksmīga sadarbība starp iesaistītajiem uzņēmējiem un organizācijām. Krāslavas novada tūrisma informācijas centrs saka lielu paldies Krāslavas novada domei par finansiālu atbalstu, Latvijas Republikas Valsts robežsardzes Piedrujas RPP kolektīvam par palīdzību formalitāšu nokārtošanā, lai laivu brauciena starts varētu notikt Latvijas – Baltkrievijas robežas tuvumā, sporta kluba „Beibuks” īpašniekam Ilmāram Locikam par sadarbību un padomiem pasākuma rīkošanā, Krāslavas novada pašvaldības aģentūrai “Labiekārtošana K” par tehnisko jautājumu risināšanu; brīvdienu mājas „Skerškāni” saimniekiem par viesmīlīgu laivotāju uzņemšanu un teltsvietu nodrošināšanu, SIA „Lapkovskis un dēls” un Ūdrīšu pagasta pārvaldei par transporta pakalpojumu nodrošināšanu, Sergejam Jančevskim par garšīgās zupas un plova pagatavošanu vairāk nekā 200 pasākuma dalībniekiem, kā arī ikvienam, kas palīdzēja organizēt šo vērienīgo pasākumu uz Daugavas un atbalstīja tā organizatorus.

Šī gada laivu brauciena moto bija „Par tīru Daugavu!”. Visa brauciena garumā laivotāji vāca atkritumus, kas bija atrodami upes krastos, un tos nodeva finišā. Jāsaka, ka laivotāji ir cilvēki, kas ir par tīru vidi un dabas saudzēšanu. To apliecināja arī brīvdienu mājas „Skerškāni” saimnieks Jānis, stāstot, ka finiša vietā pēc pasākuma nebija atstāts neviens atkritums, laivotāji pēc sevis bija visu savākuši. Tas ir labs piemērs, ko pārņemt!

Pēc pasākuma ir pagājušas vairākas dienas, bet tā dalībnieki joprojām dzīvo ar sajūtām, kas gūtas, tajā piedaloties. Sociālajos tīklos ik dienas parādās jaunas fotogrāfijas un video par “Lielajā plostā 2019” gūtajiem iespaidiem.

Lai tikpat labiem iespaidiem bagāta visa vasara!

Krāslavas novada TIC kolektīvs 

Fotogalerija


Jauna aptauja

Jūnijs - 2024
P O T C P S S
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde