piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Uzturēsim dzīvu šo stāstu!

Pievienots: 22.01.2019

18. janvārī Krāslavā norisinājās 1991. gada barikāžu atceres pasākums. Pirms 28 gadiem barikāžu aizstāvji no mūsu rajona sasveicinājās Rīgā, šogad viņi to darīja pie simboliskā ugunskura Grāfu Plāteru pils pagalmā. 1991. gada janvāra dienās barikāžu aizstāvjus uzmundrināja, spēku un enerģiju deva arī dziesma, kas pie atmiņu ugunskura skanēja sieviešu vokālā ansambļa „Noktirne” izpildījumā (vadītāja Rita Andrejeva).

Kad ugunskura liesmu mēles sāka plakt, atceres pasākuma dalībnieki tika aicināti staļļu ēkas siltajās telpās, kur pie klāta galda turpināja dalīties atmiņās. Šeit mūsu varoņiem atkal skanēja dziesmas ansambļa „Noktirne” izpildījumā, kā arī tika demonstrēta videofilma par brīvības cīņu notikumiem.

Klātesošos uzrunāja Krāslavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Viktors Moisejs: „Pie šī galda sapulcējušies cilvēki, kuri Latvijai izšķiroša brīdī devās uz Rīgu uz barikādēm aizstāvēt mūsu valsts neatkarību. Tā tiešām no jūsu puses bija liela drosme un sarežģīta izšķiršanās, jo pa Rīgu braukāja bruņoti omonieši un Padomju Armijas bruņutehnika. Bet cilvēku vienotība, drosme un pārliecība izrādījās spēcīgāka par ieročiem un Latvijas neatkarība tika izcīnīta. Paldies par jūsu ieguldījumu un veikumu, novēlu jums veselību un veiksmi daudzus gadus!”

No barikāžu dalībniekiem pirmais pie vārda tika Dzintars Egle: „Esmu rīdzinieks, tolaik dzīvoju Dārza ielā Pārdaugavā un sava balkona loga tonakt redzēju omoniešu izšauto trasējošo ložu rikošetus virs Rīgas. Esmu piedalījies gandrīz visās demonstrācijās un arī tajās, kas Rīgā bija pēc tam. Paldies, ka jūs vispār braucāt palīgā, jo vietā, kur es strādāju, daļa cilvēku mūs neatbalstīja - tāds tautas šķelšanās variants, kad katrs velk segu uz savu pusi. Neaizmirsīsim asinis, kas tika izlietas brīvības un Latvijas vārdā!”

Barikāžu laika traģiskākais notikums bija apšaude pie Iekšlietu ministrijas 1991. gada 20. janvārī, kad omonieši nogalināja nevainīgus cilvēkus. Tas gan neapturēja tautas brīvības alkas, cilvēki saliedējās vēl ciešāk. 

Pārdomās par mūsu tautas viedumu dalījās bijušais barikāžu dalībnieks un tolaik Latvijas Tautas frontes Krāslavas nodaļas valdes priekšsēdētājs Egils Muskars: „Man ir liels prieks, ka šodien atkal esam kopā gaišā, labā noskaņojumā pie bagātīgi klāta galda lieliskā telpā un varam apmainīties domām. Īpašs paldies arī Krāslavas novada pašvaldībai, kas nekad neaizmirst šos notikumus, uztur dzīvu šo stāstu par to, kā bija kādreiz. Tas ir svarīgi tāpēc, ka nākotnē mums arī jābūt tikpat stipriem, lai saglabātu šo ticību gan sev, gan savai tautai, gan savai valstij. Katrā ziņā ļoti svarīgi ir tas, ka mums bija toreiz dota iespēja izcīnīt brīvību un mēs to kopīgi izdarījām. Gribu akcentēt Latgales piederību - toreiz bija mēģinājumi atšķelt Latgali no Latvijas, un toreiz mums izdevās to visu apturēt, kas bija par pamatu tam, lai mēs turpmākajos gados pievienotos gan Eiropas Savienībai, gan Ziemeļatlantijas līguma organizācijai - NATO. Liels ir nopelns visiem tiem, kas toreiz ļoti drosmīgi un gudri darbojās. Mūsu tauta ir vieda, mēs zinām un saprotam, kas notiek. Protams, ka varējām to visu labāk un gudrāk izdarīt, bet droši vien ka izdarījām tā, kā varējām. Lai tas, ko izdarīsim nākotnē, būtu ar lielāku varēšanu un plus zīmi! Par mūsu nākotni!”

1991. gada janvāra notikumi spilgtā atmiņā ir visiem barikāžu dalībniekiem, vēl vairāki no viņiem pauda savas pārdomas atceres pasākumā.

Juris Roga,
autora foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde