piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

Krāslavas novada senioriem novadītas garīgo veselību stiprinošas nodarbības

Pievienots: 25.11.2019

Jau piekto gadu biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi” strādā ar mērķauditoriju, kuru veido galvenokārt pensijas vecuma cilvēki – seniori. Lai veicinātu veselības un dzīves kvalitātes uzlabošanos, vecākā gadagājuma cilvēki ir jāiepazīstina ar iespējamiem garīgās veselības traucējumiem, jo no tiem neviens nav pasargāts. Tāpēc tika nolemts, ka ir jāveic profilaktiski pasākumi un jāsniedz izvērsta kvalitatīva informācija par dažāda veida psihiskām saslimšanām, to cēloņiem, pazīmēm un izpausmēm, kā arī par to ārstēšanas veidiem.

Sākot ar 2019.gada septembri, biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi” sadarbībā ar Krāslavas novada domi īsteno aktivitātes ESF projekta Nr. 9.2.4.2/16/I/097 „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā” ietvaros. Garīgo veselību un veselīgu dzīvesveidu veicinošu profilaktisko pasākumu cikla gados veciem cilvēkiem Krāslavā nosaukums ir “Garīgā veselība senioriem. Senioru skola”. Kopā profilaktisko pasākumu īstenošanas gaitā ir notikušas 15 nodarbības, katrā no tām vidējais apmeklētāju skaits bija 20 cilvēki. Lai gan lielākā daļa nodarbību notika Krāslavā, nozīmīgs skaits nodarbību tika īstenots arī lauku teritorijās: Skaistas, Kaplavas, Izvaltas, Kalniešu un Indras pagastā.

Daļu lekciju sagatavoja un novadīja viens no biedrības „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi” dibinātājiem psihologs un psihoterapeits Raimonds Lazda. Profilaktisko pasākumu cikla lekcijās seniori tika informēti par stresa, bezmiega, trauksmes ietekmi uz pašsajūtu un veselību. Seniori saņēma ieteikumus, kā samazināt trauksmes sajūtu un uzlabot nakts miegu bez medikamentu palīdzības, mainot savus ikdienas ēšanas ieradumus, uzvedību un dzīves stilu. Papildu lekcijas gaitā senioriem tika parādīti un kopīgi veikti tādi profilaktiski vingrinājumi psihiskā līdzsvara atgūšanai un nostiprināšanai, kā diafragmālā elpošana, progresīvā muskuļu relaksācija, rokas pirkstu vingrinājumi smadzeņu darbības un psihiskās veselības uzlabošanai ikdienā.

Pasākuma cikla „Garīgā veselība senioriem. Senioru skola.” ietvaros tika pieaicināti arī vieslektori. Oktobra beigās pirmo reizi ar lekciju „Kā pasargāt sevi no psihoemocionāla sasprindzinājuma” pasākumu ciklā piedalījās fizioterapeite Snežana Sergejeva. Lektore atgādināja, ka regulāras fiziskās aktivitātes palīdz uzlabot pašsajūtu un samazina dažādu hronisku saslimšanu rašanos. Lekcijas gaitā lektore aizskāra sekojošas tēmas: muskuļu saspringuma un noguruma sajūtas mazināšana; pašmasāžas tehniskie aspekti, kā arī palīdzēja apgūt dažus muskuļu atslābināšanas paņēmienus un demonstrēja, iesaistot dalībniekus, vingrinājumus koordinācijas un līdzsvara attīstīšanai. Nodarbību praktiskajā daļā tika izmantots fizioterapeitisks aprīkojums – mazās masāžas bumbas, espanderi, līdzsvara spilvens muguras muskulatūras stiprināšanai u.c. Pasākuma beigās dalībnieki jutās pilni apņēmības praktizēt iemācītos vingrinājumus mājas.

Lekciju par psihiskās veselības noturīguma saglabāšanu senioriem, novembrī novadīja senioriem labi pazīstamā Daugavpils Universitātes psiholoģijas zinātņu doktore Tatjana Uzole. Pieredzējuša praktizējoša psihologa ieteikumi bija par attiecībām ar tuviniekiem, spēju saprast cita cilvēka jūtas un vajadzības, savu jūtu, emociju atpazīšanu un kontroli, kā arī prasmi uzlabot pašsajūtu, veicot nelielus labos darbiņus. Nodarbību laikā tika veikti dinamiski vingrinājumi, kuri uzlaboja visu dalībnieku noskaņojumu.

Ar aktuālu tēmu “Kā aizkavēt smadzeņu novecošanos? Ģimenes ārsta ieteikumi.” pasākumu ciklā lekciju novadīja ģimenes ārste Jeļena Ogorelova. Saskaņā ar demogrāfiskajām tendencēm, mūsu valstī arvien vairāk cilvēku nodzīvo līdz ļoti cienījamam vecumam – 90 un vairāk gadu. Pēc ārstes domām, šodienas svarīgākais uzdevums ir palielināt „veselīgas” dzīves ilgumu un nepieļaut mentālu traucējumu attīstību. Lektore uzstājīgi rekomendēja senioriem censties ievērot veselīgu dienas režīmu, būt fiziski un sociāli aktīviem, piekopt un praktizēt veselīgus uztura ieradumus, kuri ļauj ilgāk saglabāt augstu dzīves kvalitāti vecumdienās.

Garīgā veselība ir cieši saistīta ar pietiekamu fiziskās aktivitātes līmeni. Lai pašos tumšākajos gada mēnešos neieslīgtu rudens melanholijā, ir noderīgi pavadīt laiku draugu un paziņu lokā, bet vēl labāk, ja kopā ar viņiem var iesaistīties radošās aktivitātēs. Un tieši par tādām kļuva nodarbību cikls „Dejas visiem vecumiem”, kuras vadīja Lidija Trušele. Katrā no sešām nodarbībām dalībniekiem bija iespējas izjust visdziļākos emocionālos pārdzīvojumus, labāk izprast un atklāt savas jūtas ar kustībām mūzikas pavadījumā, sajust dvēselisku siltumu un atbalstu no pārējo grupas dalībnieku puses.

Sasummējot visu lektoru un fizisko nodarbību vadītāju ieteikumus garīgās veselības saglabāšanai, secinājumi viennozīmīgi – nepieciešams regulāri nodarbināt smadzenes un ķermeni, dodot tām dažādus sarežģītus uzdevumus. Pasivitāte un sociālā izolētība, mazina smadzeņu darbības aktivitāti, uz kuras fona var attīstīties dažādi psihiski traucējumi.

”Biedrība „Sociālās attīstības aģentūra „Pieci airi” pateicas Krāslavas novada domei par sadarbību. Garīgās veselības veicināšana ir nepieciešama un svarīga gan katra cilvēka dzīves kvalitātei, gan valsts ilgtspējīgai attīstībai.

Tatjana Azamatova

Krāslavas novada domes īstenotais projekts Nr. 9.2.4.2/16/I/097 „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā”, projekta radošais nosaukums - „Esi vesels Krāslavas novadā!”. 


Jauna aptauja

Jūlijs - 2024
P O T C P S S
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde