ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

25 gadi aiz muguras, priekšā – jaunas dziesmas un jauni sapņi

Pievienots: 06.04.2018

Apskatot vokālā ansambļa „Noktirne” jubilejas pasākuma afišu, jau varēja iedomāties, ka gaidāmais vakars noteikti nebūs garlaicīgs. Cerības piepildījušās - jubilejas svinību atmosfēra, kā tika solīts, bija silta un nepiespiesta, pasākuma viesi atpūtās muzikālajā kafejnīcā, uz kurieni „Noktirne” uzaicināja visus savus labākos draugus.

Astoņas sievietes, astoņi dažādi tēli, astoņi raksturi, astoņas skaistas balsis – viens mērķis, viena vēlēšanās, viena mīlestība.

Ansambļa „Noktirne” nosaukums nav radies nejauši. Tas ir aizgūts no A. Kublinska dziesmas „Noktirne”, kas bija viena no pirmajām kolektīva repertuārā. Bet vārdi no šīs dziesmas kļuva par ansambļa dalībnieču moto - „Bet nezudīs sapņi”. Un, sekojot savam moto, talantīgas un radošas dziedātājas sapņo un dzied jau 25 gadus.

Viesi, kas tika uzaicināti uz jubileju, bija ne tikai skatītāju lomā, viņi dalījās savās atmiņās, emocijās un, protams, laba vēlējumos.

Daugavpils dzejnieks Staņislavs Volodjko iepazinās ar ansambli „Noktirne” kādā no pasākumiem Krāslavas KN. Iepazīstoties ar kolektīvu, viņš uzzināja, ka ansambļa repertuārā ir dziesmas ar viņa dzejas vārdiem. Viena no tām („Dička”) tika izpildīta jubilejas vakarā.

„Noktirne” ir biežs viesis dažādos pasākumos, kas notiek lauku tautas namos, tāpēc uz svētkiem muzikālajā kafejnīcā ieradās viesi no Indras, Piedrujas un Ūdrīšiem.

Viena no „Noktirnes” dalībniecēm, Jeļena Vorošilova, atcerējās kuriozu situāciju, kas notika ansambļa uzstāšanās dienā Indrā. Koncerta laikā pazuda elektrība, un vokālistēm neatlika nekas cits - bija jādzied „akapella”. Skatītāji neapmulsa un sāka dziedāt līdzi, atbalstot un uzmundrinot kolektīva dalībnieces. Šāda kopdziedāšana patika gan tiem, kas uzstājās uz skatuves, gan tiem, kas sēdēja zālē.

„Jūs pat tumšajā protat atrast gaišo,” uzsvēra, sveicot kolektīvu, Indras Tautas nama vadītāja Anžela Kuzminska. „Radošas un vienmēr dažādas, apburošas un mīļas, jūs protat papildināt notikumus ar kaut ko savu – novatorisku. Jūs esat ideālas lēdijas – pati pilnība!”

Savukārt, Ūdrīšu Tautas nama vadītāja Inita Gončarova salīdzināja jubilāres ar lielu ziedu pušķi, kas dāvā klausītājiem skaistumu un siltumu.

Par dziedātāju balsu skanīgumu savu sajūsmu pauda Piedrujas Tautas nama vadītāja Zita Lukša: „Kad „Noktirne” uzstājas pasākumos Piedrujā, solistu balsis skan pāri visai Daugavai!”. Sveicot jubilejā, viņa aicināja ansambli piedalīties svinībās, kas ir veltītas Piedrujas 400 gadu jubilejai un norisināsies 26. maijā. Un tas nebija vienīgais uzaicinājums, ko šajā vakarā saņēma ansambļa dalībnieces.

Maijā kolektīva uzstāšanos gaida pasākumā „Muzeju nakts”. Ansambļa „Noktirne” sadarbība ar Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja kolektīvu turpinās jau vairākus gadus. Kā uzsvēra muzeja fondu glabātāja Alla Lomanovska, šīs talantīgās dziedātājas bieži viesojas muzejā. Viņu repertuārs vienmēr ir labi pārdomāts un atbilst pasākumu tematikai.

Sveikt kolektīvu jubilejā ieradās arī represēto biedrības pārstāve Antoņina Subatoviča. Viņa pateicās par atbalstu: „Sēru dienās, kad mēs pulcējamies pie pieminekļa, lai atcerētos cietušos represiju laikā, ansamblis vienmēr ir ar mums. Ar savām dziesmām jūs nesat cilvēkiem gaismu.”

Uzstājoties kopīgos koncertos dažādos pasākumos, pašdarbības kolektīvu dalībniekiem praktiski nav iespēju redzēt savu kolēģu priekšnesumus. Taču savā jubilejā ansamblis saņēma dāvanu – šajā vakarā dāmas no kolektīva „Noktirne” varēja izdejoties Jāņa Kukļa un Viktora Bernāna dziesmu pavadījumā un skaļi aplaudēt deju kolektīvam „Jautraviņa”.

Jānis Kuklis: „Paldies manai skolotājai, pateicoties viņai, esmu piedalījies daudzos pasākumos kopā ar ansambli „Noktirne”, dziedāju korī. Ja Rita Andrejeva arī turpmāk aicinās mani sadarboties, es nekādā gadījumā neatteikšos.”

Kolektīva senais draugs Viktors Bernāns ar Ritu Andrejevu, kolektīva vadītāju, iepazinās absolventu vakarā dzimtajā skolā, kur izpildīja savu dziesmu. Pēc tam ne reizi vien dažādos koncertos viņi dziedāja duetā, šo divu talantīgo cilvēki radošā sadarbība turpinās jau desmit gadus.

Kopā ar deju kolektīvu „Jautraviņa” ansambļa „Noktirne” dalībnieces uzstājas uz skatuves ne tikai novada un valsts mēroga pasākumos, bet arī dodas braucienos uz kaimiņvalstīm, kur priecājas par baltkrievu atvērtību un viesmīlību, kā arī dzied un dejo kopā ar poļiem.

Kolektīva „Jautraviņa” vadītājs Jāzeps Ornicāns apsveica kolēģus svētkos: „Pārsteidz ansambļa plašais repertuārs, kurā harmoniski apvienojas latviešu folkloras tradīcijas ar dziesmām citu tautu valodās, mūsdienīgas dziesmas ar senatnīgām romancēm. Visvairāk fascinē tas, ka jums pašām patīk tas, ko jūs darāt, un tas ir ļoti labi pamanāms. Jūs esat Krāslavas seja, par jums runā, un tas nozīmē, ka jūs dzīvojat pilnvērtīgi.”

Šajā vakarā silti vārdi skanēja ne tikai sakarā ar ansambļa „Noktirne” jubileju, kolektīva dalībnieces teica „paldies” visiem saviem draugiem. Īpašu pateicību par radošām idejām, iespējām ceļot un vispusīgu atbalstu ansambļa prezidente Skaidrīte Gasperoviča izteica kolektīva „talismanam” - Jāzepam Dobkevičam. Par godu viņam šajā vakarā Viktora Bernāna izpildījumā skanēja Jāzepa iemīļotā dziesma („Platje”).

Ne tikai kolektīva 25 gadu jubilejā, bet arī skaistajā dzīves jubilejā ansambļa dalībnieces sveica savu vadītāju Ritu Andrejevu: „Paldies par drosmi, sirsnību, harismu un par intrigu! Reizēm, kad mēs ejam uz mēģinājumu, nemaz nezinām, kas mūs gaida. Rita dod mums notis uz saka: „Meitenes, es zinu, ka tas būs skaisti.” Mēs nedroši sākam mācīties dziesmu, un pēc kāda laika izrādās, ka skatītājiem tā ļoti patīk. Tas nozīmē, ka mēs visu darām pareizi.”

25 gadi ir aiz muguras, priekšā – jaunas dziesmas, jauni draugi, jauni sapņi un jauni ceļojumi. Viens no tiem vairs nav aiz kalniem. Maijā ansamblis „Noktirne” dosies ceļojumā ar prāmi „Romantika” un piedalīsies Starptautiskajā mākslas festivālā „Baltic and Israel talents – 2018” - šādu dāvanu 25 gadu jubilejā, kuru pasniedza pašvaldības vadītāja vietnieks Viktors Moisejs, kolektīvs saņēmis no Krāslavas novada domes.

Elvīra Škutāne, autores foto

Fotogalerija


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde