ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Ilgtspējīga modes dizaina skate

Pievienots: 15.03.2023

Mācību priekšmeta „Dizains un tehnoloģijas” ietvaros tika apgūta ilgtspējīga modes dizaina izstrāde un februārī pirmā stilizētu rotu kolekcija, kuru izveidoja 10.b un 11.b klases skolēni, tika parādīta kolekcijas skatē. Indras pamatskola mūsu modeles uzņēma ar prieku un vēlējās zināt, kā pāri palikušie vadi var pārtapt ērti lietojamās un praktiskās kaklarotās un rokassprādzēs, kas ir vienlīdz vērtīgas un estētiskas. Bet ar ko viss sākās?

Darbs iesākās jau mācību gada sākumā, kad radās ideja skolā apgūstamo teoriju „ietērpt praktiskās formās”. Tad sākās arī darbi. Pirmais solis bija materiālu „iegāde”. Ilgtspējīga un vidi saudzēt veicinoša metode vispārizglītojošā vidusskolas mācību posmā ir izvēlēties tos izejmateriālus, kuri jau ir pieejami pietiekošā apjomā. Praktiski domājošie kolēģi ieteica pielietot vadu atgriezumus, kas palika pāri pēc remonta. Skolotājas Sandra Nemeņonoka un Evita Romanovska-Dzalbe pieteicās sagādāt mums nepieciešamo. Tad audzēkņi izstrādāja rotaslietu skices. Idejas bija daudzveidīgas. Sākās grūts darbs pie rotu „kalšanas”. Liels prieks, ka šajā brīdī atsaucās mūsu kokapstrādes meistars skolotājs Imants Dzirkals un uzticēja savu darbnīcu, izrādījās, ka vairāki darbgaldi ir pielāgojami vados esošā vara apstrādei. Varējām aizlienēt darbarīkus, kā arī milzīgu maisu ar materiāliem.

Kad darbi tika pabeigti, no klasesbiedriem un skolotājiem saņemtās uzslavas radīja vēlmi demonstrēt paveikto plašākai publikai. Kā citādi lai parāda kolekciju, ja ne skaisti tērptos postfolkloras stilā veidotos tērpos. Tos sakombinējām no speciāli šim pasākumam izveidotiem tērpiem. Deju skolotāja Marta Andrukoviča parūpējās par vainadziņiem. Kolekcijas tērpus veidoju es pati kā skolas absolvente, un tas ir veltījums manai skolai jubilejā. Krāslavas ģimnāzijai ir apaļi 100 gadi!

Bet nu atgriezīsimies pie pasākuma! Vēlāk tika organizēta viesu uzņemšana mūsu skolā. Covid-19 ieviesa savas korekcijas, un pēc nelielas pauzes darbs pie rotu kolekcijas defilē atsākās un pirmo demonstrējumu izlēmām parādīt sadarbības partneru auditorijai: Indras pamatskolas skolēniem un skolotājiem. Pozitīvas atsauksmes par modes skati un meistardarbnīcu dāsni saņēmām uzreiz pēc pasākuma.

Laura no 12. klases: „Pasākuma programmas ideja un pats mērķis bija izstrādāts, balstoties uz skolēnu entuziasmu un radošumu. Rezultātā šī pieredze sniedza mums neaizmirstamas emocijas un īstu svētku mirkli, jo mums bija sniegta šī fantastiskā iespēja dalīties pieredzē ar citiem dalībniekiem, kā arī nodemonstrēt tēlu raitā dziesmas solī. Šī kopā būšana tērpu veidošanā, koptēla noslīpēšanā un horeogrāfija uz skatuves, deva iespēju ne tikai parādīt sevi kā individualitāti, bet atklāt arī savas domas un ieceres nākotnes vīzijās. Neaizmirstama pieredze!”

Andra no 11. klases uz pasākumu brauca tikai klasesbiedru dēļ, tādēļ bija ne pārāk ieinteresēta par pašu kolekcijas defilē, tomēr viņa atzinās, ka meistardarbnīcās viņai „iepatikās strādāt ar bērniem un apspriest ar viņiem nepieciešamo meistarklasēs un, protams, uzzināt ko jaunu par Indras skolu”.

Modes skates organizēšanā atbalstu sniedza Indras pamatskolas direktore Inga Jākobsone, Krāslavas ģimnāzijas direktora vietniece Sandra Nemeņonoka un karjeras konsultante Skaidrīte Gasperoviča.

Ilona Stepiņa,
Krāslavas ģimnāzijas dizaina un tehnoloģiju skolotāja
Skaidrītes Gasperovičas foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde