trešdiena, 24. aprīlis, 2024Vārda diena: Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
crest1 crest2

Noslēdzies pirmais Topošo vecāku skolas lekciju cikls

Pievienots: 27.12.2017

20. decembrī Krāslavas Kultūras namā notika šī gada pēdējā  Topošo vecāku skolas tikšanās, līdz ar to noslēdzot pirmo grūtniecēm un viņu partneriem veltīto lekciju ciklu. Kā jau iepriekš ziņojām, Krāslavas māmiņu klubs Eiropas fondu finansētā projekta ietvaros piedāvā iespēju Krāslavas un novada topošajiem vecākiem noklausīties bezmaksas  lekciju ciklu 20 stundu apjomā, kurā uzstājas Daugavpils dzemdību nodaļas profesionāļi - vecmātes, fizioterapeite, psiholoģe. Nākamais Topošo vecāku skolas cikls tiek plānots 2018. gada martā.

Pirmo lekciju ciklu kopumā apmeklēja 10 dalībnieki, patīkami, ka divi no tiem - topošie tēti. Pēc vecmātes ieteikuma, lekcijās drīkstēja piedalīties sievietes, kurām jau tuvāko mēnešu laikā plānotas dzemdības. Šāds kritērijs tika izvirzīts, lai topošie vecāki pēc iespējas vairāk atcerētos un gūtās zināšanas varētu pielietot praksē, piemēram, mazināt sāpes dzemdību laikā,  rūpēties par jauno māmiņu pēcdzemdību periodā, zināt, kā barot un aprūpēt jaundzimušo. Cikla sākumā vecmāte Jana Priedīte klātesošos iepazīstināja ar dzemdību priekšvēstnešiem, kā arī tēva lomu dzemdībās. Ir svarīgi, lai arī vīrietis zinātu, ko un kurā brīdī darīt un kā viņš var uzlabot grūtnieces sajūtas starp dzemdību kontrakcijām.

Krāslavas māmiņu klubs ir īpaši domājis par lekciju mērķa grupu, iekārtojot vidi  ērtai zināšanu apguvei - grūtniecēm un atbalsta personām tika piedāvāti pufi, vingrošanas bumbas, kuras vēlāk fizioterapeites Elīnas Poikānes vadībā izmantoja dažādu vingrinājumu apguvē. Tāpat topošajiem vecākiem tika piedāvātas profesionālās lelles, imitējot  reālus zīdaiņus dažādos vecumos. Lelles topošajiem vecākiem deva iespēju sajust bērniņa svaru un trauslumu, kā arī apgūt hendlinga pamatus. Neatņemama hendlinga sastāvdaļa ir pareizas krūts zīdīšanas pozīcijas, kā arī mazuļa autiņu nomaiņa, ģērbšana un vannošana. Par bērnu zīdīšanu, krūts ēdināšanas priekšrocībām, cik tas ir svarīgi jaundzimušajiem un mammai pašai, iepazīstināja vecmāte un krūts barošanas speciāliste Iveta Žilvinska.

Lai vecākus veiksmīgāk sagatavotu jaunajām lomām, psiholoģe Ludmila Vasiļjeva lasīja lekciju tieši šī jautājuma aktualizēšanai. Informācija jo īpaši svarīga bija grūtniecēm, kas gaida savu pirmo bērniņu. Cikla noslēgumā Iveta Žilvinska stāstīja par pēcdzemdību periodu, par kuru jaunajiem vecākiem bieži vien ir liela neziņa un satraukums. Ģimenē ienāk jauns cilvēks, maza sirsniņa, kas prasa visu vecāku uzmanību un bezgalīgu, nesavtīgu mīlestību un rūpes. Lai jauno pienākumu gūzma pārāk nenospiež, ir vērtīgi jau iepriekš uzzināt, kas sagaidāms, un laicīgi morāli sagatavoties gaidāmajiem pienākumiem.

Pēdējā lekcijā nolēmām uzzināt, ko māmiņas ieguvušas, noklausoties cikla lekcijas. Topošā māmiņa Ligita atzina, ka viens no labākajiem šī lekciju cikla aspektiem, ir tā pieejamība, jo nodarbības notika tepat mājās, Krāslavā. Lektori atbildēja uz visiem jautājumiem, kā arī paskaidroja visu tik izsmeļoši, ka plašais internets pat netika izmantots. Dalībniece Anita papildināja, ka tagad ir skaidrs, kas sagaida jaunos vecākus, kad sāksies dzemdības, kā arī, kad mazulis būs jau piedzimis, t.i., cik autiņbiksīšu ir jāņem līdzi uz dzemdību namu, kā pareizi paņemt bērnu, kādu matracīti jāiegādājas zīdaiņa gultiņai utt.

Savukārt lektore Iveta Žilvinska lepojās ar topošajām māmiņām, jo tagad viņas spēs kritiski izvērtēt plašo informāciju un paņemt to, kas viņām ir nepieciešams. Viņa uzskata, ka laimīgiem vecākiem, ir laimīgi bērni. Tāpat arī lektore Jana Priedīte izteica pateicību par sadarbību ar Krāslavas māmiņu klubu. Viņa priecājas, ka tagad Krāslavas māmiņām nav jābrauc uz Daugavpili, lai noklausītos vērtīgos pirmsdzemdību kursus, kas topošos vecākus atbilstoši sagatavo dzemdībām, kā arī iepazīstina ar ikdienas pienākumiem pēc mazuļa piedzimšanas.

Vēlot siltus un sirdsmīļus mirkļus, Krāslavas māmiņu klubs katrai jaunajai ģimenei dāvāja tamborētas jaundzimušā zeķītes un apsveikuma kartīti. Ceram, ka lekcijās gūtās zināšanas topošie vecāki veiksmīgi pielietos dzīvē.

 Vairāk informācijas par lekcijām un pieteikšanās nākamajam Topošo vecāku skolas ciklam, zvanot pa tālr. 29517111 (Dana). Visas lekcijas būs bezmaksas.

 Izglītojošo pasākumu ciklu finansē Krāslavas novada dome ESF projekta 9.2.4.2/16/I/097 „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā” ietvaros.

 Ieva Maļinovska, Krāslavas māmiņu klubs



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 22.04.2024
trešdiena, 24.04.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde