otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Atklāj sevī matemātiķi un informātiķi!

Pievienots: 31.01.2020

 Ar šādu devīzi Krāslavas Varavīksnes vidusskolā norisinājās Matemātikas un informātikas nedēļa. Mācību priekšmetu nedēļu rīkošana ir mūsu skolas tradīcija.

Skolotāju izvirzītie mērķi šī pasākuma ietvaros bija attīstīt un stiprināt skolēnu interesi par matemātiku un informātiku, bērniem tika piedāvāta iespēja vispusīgi parādīt savas zināšanas, prasmes, iemaņas un mācīties rīkoties nestandarta situācijās.

Pašlaik Latvijas skolās uzņem apgriezienus izglītības satura reforma „Skola-2030”.

Galvenais šajā reformā - kompetenču pieeja – svarīgākais ir nevis konkrētas zināšanas, ko apguvis skolnieks, bet prasme risināt problēmas, sadarboties, rast pareizo izeju nestandarta situācijā. Tiek aktualizētas vairākas kompetences - komunikatīvā, IT prasme, darbs grupā, problēmu risināšana, un tās jāattīsta dažādu mācību priekšmetu kontekstā.

Mācību priekšmeta nedēļas ir viena no darba formām, kas palīdz aktivizēt skolēnu mācību darbu.

Pasākuma norises galvenais noteikums: skolēni ir aktīvi mācību priekšmetu nedēļas dalībnieki. Ikviens bērns var izmēģināt savus spēkus dažādās aktivitātēs: izvirzīt un īstenot savas idejas par pasākumiem nedēļas laikā, meklēt interesantus materiālus, izdomāt un risināt aizraujošus uzdevumus, krustvārdu mīklas un rēbusus, piedalīties izglītojošos pasākumos.

Matemātikas un informātikas nedēļas programma atspoguļoja dažādas mācību darbības formas un metodes, veiksmīgi apvienojot individuālās un kolektīvās aktivitātes.

Par pasākuma starta aktivitāti kļuva matemātikas olimpiāde 5.-8. kl. skolēniem. Tika noskaidroti labākie no labākajiem, kas aizstāvēs skolas godu novada līmeņa olimpiādē.

Katrā klasē notika mini-pasākums „Atklāj sevī matemātiķi”.

Matemātikas un informātikas nedēļas ietvaros 11. un 12. klases skolēni risināja dažādus praktiska satura uzdevumus - noteica varbūtību un meklēja lielāko laukumu, veicot dažādus mērījumus un eksperimentus. Šāda aktīva darbošanās stundās ļauj labāk izprast uzdevuma būtību un risinājuma gaitu, bet arī prasa vairāk laika, tāpēc ne vienmēr parasto stundu laikā ir iespēja to izdarīt.

Starpbrīžos piektklasnieki un sestklasnieki labprāt piedalījās loterijā un, uzrādot labas zināšanas, saņēma balvas.

Sesto un astoto klašu skolēni sacentās spēlē „Saliec ģeometrisko figūru”, un viņiem vajadzēja izdarīt to pēc iespējas ātrāk. Veiklākais bija Guntis Latkovskis (8. a klase), bet viscentīgāk visu izdarīja Ļubova Šusta (6. b klase) un Ksenija Švede (6. a klase). Savas spējas pārbaudīja arī 10. a klases skolnieces Evelīna Vivate un Kristīne Delvere.

Veiksmīgi tika organizēta sadarbība starp dažādu vecuma grupu klasēm. 6. c klases skolēni kopā ar klases audzinātāju Valentīnu Sadovsku sagatavoja loģiskās spēles „Jautrā matemātika”, kurās piedalījās 1.b, 2.a un 2.b kl. audzēkņi. Sestklasnieki prezentēja pasakas par ģeometriskajām figūrām, piedāvāja atrisināt dažādas problēmas un pat dziedāja, izmantojot skaitļus. Sākumklašu skolēniem ļoti patika tādas matemātikas stundas.

Jaunāko klašu skolēniem bija piedāvāta spēle „Klasītes”, ko palīdzēja sagatavot Valdis Latkovskis (4.a kl.), Ņikita Minkevičs (4.a kl.) un Maksims Deņisovs (4.b klase).

10.a klases skolnieces palīdzēja organizēt pasākumu „Matemātikas vilciens” 5. kl. skolēniem.

Šī „vilciena” stacijās bērni izpildīja uzdevumus, strādājot grupās, kurās bija skolēni no dažādām klasēm. Katra stacija – savdabīgas sacensības, kurās piektklasnieki piedalījās ar lielu prieku, ikviens skolēns varēja izmēģināt savus spēkus dažādās aktivitātēs.  Bija noteikti tie, kas visātrāk pārvarēja maršrutu.

Konkursa „Labākais rēķinātājs” uzvarētāji tika noteikti katrā klašu grupā: Arina Dembovska (5.a kl.), Karina Liņķe (5.b kl.), Rihards Sorogovecs (6.a kl.), Dmitrijs Dmitrijenko (6.b kl.), Marta Skriplenoka (7.a kl.), Sintija Nemeņonoka (7.b kl.), Daniels Pavlovičs (8.a kl.), Ņikita Pleiko-Ižiks (8.b kl.)

Savukārt 6. klašu skolēniem bija iespēja iejusties programmētāju lomā, spēlējot „Cody&Roby” (gan galda spēli, gan lielformāta spēli). Šī aktivitāte ir ļoti vienkāršs un aizraujošs veids, kā iepazīstināt bērnus ar programmēšanas pamatiem jeb algorimtu izpildi.

Notika viktorīna „Ko tu zini par informātiku?”.

5.-8. kl. skolēni veidoja matemātiskos rēbusus, labākie darbi izstādīti matemātikas kabinetos, bet 11. klase noformēja stendu „Ģeometriskās transformācijas”.

Izmantojot spēļu formas ārpusklases un ārpusstundu pasākumos, tiek veicināta skolēnu vēlme

apgūt mācību priekšmetu padziļināti. Šāda veida ārpusklases darba mērķis - attīstīt izziņas prasmes, paaugstināt zināšanu līmeni, veicināt radošās aktivitātes mācību procesā.

Viena no šādu pasākumu priekšrocībām ir labvēlīga un radoša atmosfēra, kas palīdz piesaistīt uzmanību mācību priekšmetam.

 Visiem skolēniem paldies par palīdzību, līdzdalību, aktivitāti, bet skolotājiem (L. Marinenko, O. Grundāne, M. Rukmane, I. Maļinovska un V. Sadovska) - par idejām, izpalīdzību, iecietību, atbalstu un saliedētu darbu.

Natālija Kirkiļeviča,
Krāslavas Varavīksnes vidusskolas matemātikas un informātikas skolotāju metodiskās komisijas vadītāja



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde