ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Viesturs Kairišs jauno filmu „Piļsāta pi upis” uzņems latgaliski

Pievienots: 06.07.2018

 No 9. jūlija sākas Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas “Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes” galvenais filmēšanas periods, kas ilgs līdz pat septembrim. Par filmēšanas vietām, pateicoties to spēkam, kolorītam un vitalitātei, izvēlētas Latgales pilsētas Krāslava, Ludza un Rēzekne, atsevišķas ainas tiks filmētas arī Subatē, Jēkabpilī un Lietuvas–Latvijas pierobežā.

 Filmas žanrs ir traģikomēdija, kurā jaunu cilvēku attiecību vieglums un mīlestība uz nopietnu vēsturisko notikumu fona, pagājušā gadsimta 30.–40. gados mainoties daudziem politiskajiem režīmiem, veido latviešu kinematogrāfijā līdz šim neierastu vēstījuma intonāciju. Producents Guntis Trekteris uzsver, ka filmā būs daudz vērienīgu inscenējumu, tās stils būs episks, jo jāataino daudzi Latvijas vēstures notikumi, tai skaitā padomju un nacistu okupācijas, Otrais pasaules karš, deportācijas un holokausts. Filma top pēc Gunara Janovska tāda paša nosaukuma romāna motīviem.

 Filmai „Piļsāta pi upis” īpaši interesantu niansi piešķir filmas veidotāju lēmums to uzņemt latgaliešu valodā, kura līdzās latviešu, krievu, vācu valodām un jidišam būs filmas pamatvaloda. Viesturs Kairišs šādi pamato savu izvēli: „Filma būs latgaliešu valodā – skaistākajā pasaules valodā. Tā daudzi saka par valodu, ar kuru viņi uzauguši. Formāli esmu uzaudzis ar latviešu literāro valodu, taču viss skaistais, kas saistās ar manu bērnību, lielākās un būtiskākās manas bērna dzīves atklāšanas emocijas un pārdzīvojumi man notika latgaliešu valodā. Un latgaliešu valodā arī notika Otrais pasaules karš. Tā kā mēs filmējam Latgalē, tad vēl jo vairāk dabiski, ka filma būs latgaliski. Par to man ir īpašs prieks, jo valoda – tā ir domāšana, tā ir mentalitāte, tas ir Visums. Valoda nosaka arī kinovalodu. Varbūt tā nebūs maigi plūstoša upe, kas dabīgi piestāvētu latviešu literārajai valodai. Tā būs mežonīgi čalojoša un nekad nesavaldāma, mūžīgi pāri malām plūstoša straume. Tā būs uzdrīkstēšanās. Tas būs risks, bez kā mākslai varbūt vispār nav lemts piedzimt.”

 Galveno varoni Ansi filmā atveido Dāvis Suharevskis no Gaigalavas, viņa partneri ir lieliskie latviešu aktieri Agnese Cīrule un Gundars Āboliņš, arī leģendārais lietuviešu aktieris Jozs Budraitis. Anša lielo mīlestību – ebreju meiteni Zislu atveido čehu aktrise Brigita Cmuntova.

 Filmas „Piļsāta pi upis” pirmais filmēšanas periods notika šāgada ziemas aukstākajās dienās februāra beigās, apliecinot filmas veidotāju izturību un piedzīvojot ārkārtīgu interesi un atsaucību no Ludzas un Krāslavas iedzīvotājiem; apmēram 300 no viņiem ar prieku piedalījās filmas masu skatu uzņemšanā. Arī vasaras periodā filmas veidotājiem būs nepieciešami dažādi tipāži filmas epizodēm un masu skatiem, tāpēc jau kopš jūnija ar vietējo mediju un „facebook” lapas palīdzību interesentus aicina pieteikties, sūtot savas fotogrāfijas un kontaktinformāciju.

 Filmu finansē Nacionālais Kino centrs, arī Lietuvas un Čehijas kino institūcijas, atbalsta Krāslavas, Ludzas, Rēzeknes un citu Latgales pilsētu pašvaldības, kā arī privātie atbalstītāji „Circle K”, „Merrild”, „Salmo”, „Tvaikonis” un citi.

Filmu plānots kinoteātros izrādīt 2020. gada sākumā, tās izplatītājs Latvijā un Baltijas valstīs ir „ACME Film”, kas arī piedalās filmas finansēšanā.

Producents Guntis Trekteris



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde