ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Kā izklaidēt savus ciemiņus vasarā?

Pievienots: 26.06.2019

Vasara viennozīmīgi ir atvaļinājumu, tūrisma un ciemošanās laiks. Kurp aizvest savus viesus, ko viņiem parādīt mūsu pilsētā, kā iepriecināt bērnus? Uz šiem un citiem jautājumiem atbild Tatjana Kozačuka, Krāslavas novada Tūrisma informācijas centra (TIC) vadītājas.

- Tie tiešām ir aktuāli jautājumi. Reizēm paši krāslavieši zina mazāk nekā rīdzinieks vai kurzemnieks, kurš atbraucis ciemos un ar bukletu rokās mums stāsta, ko gribētu apskatīt pilsētā un novadā. Turpretī vietējais mums saka – nezinu, ko parādīt… Ja runājam par TIC piedāvātajām ekskursijām, tad pie mums var pasūtīt divu veidu ekskursijas. Viena ir pa pils kompleksu, kas ir centrālais tūrisma objekts un to labprāt apmeklē grupas un vietējie iedzīvotāji, bet otra aptver visu pilsētu.

- Pieņemsim, ka savus viesus cilvēks pats grib izklaidēt, neiesaistot TIC darbiniekus…

- Noteikti vajag atvest savus viesus uz pils kompleksu. Tas ir objekts, uz kuru dodas teju visi pilsētas viesi. Pastaigāties pa pils kompleksu var arī bez TIC starpniecības, tas ir brīvi pieejams jebkurā diennakts laikā. Tepat atrodas Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs ar pils staļļos ierīkoto jauno ekspozīciju „Pi vīna golda”. Savukārt TIC ēkas trešajā stāvā ir apskatāms unikāls piedāvājums - 1500 porcelāna lelles. Vietējie savus ciemiņus pie mums ved arī pēc suvenīriem, kas pamatā ir vietējo amatnieku darinājumi. Ja kāds arī nav, tad jebkurā gadījumā tas tiek pasniegts ar mīlestību no Krāslavas. Liela daļa no šiem suvenīriem ir iegādājami tikai pie mums.

Ja nav nepieciešami mūsu gida pakalpojumi, tomēr iesaku paņemt pie mums centrā jaunizdoto bukletu „Krāslavas grāfu Plāteru pils komplekss”, kas izdots gan latviski, gan krieviski un ir pirmais šāds izdevums tieši par pils kompleksu. Bukletā ir kompleksa plāns un apraksts par katru ēku, līdz ar to praktiski jebkurš var visu izstaigāt pat vienatnē un neko nepalaist garām. Tāpat ir pieejams buklets „Krāslavas novads Daugavas lokos”, kurā apkopota informācija par visu tūrisma piedāvājumu novadā. Tas izdots četrās valodās: latviešu, krievu, angļu un vācu.

- Ja, izstaigājot kompleksu, cilvēks saprot, ka bez gida viņš neiegūst to, ko gribējis, vai var palūgt un nekavējoties saņemt gida palīdzību?

- Ja gids nav aizņemts, tad var, bet tomēr labāk par to padomāt vismaz dažas dienas iepriekš, tad nebūs problēmu. Ja pēkšņi šo lēmumu pārdomā, pasūtījumu var atcelt, bet arī to būtu vēlams darīt vismaz pāris dienas pirms noteiktā datuma.

- Ko var parādīt viesiem ārpus pils kompleksa?

- Liela daļa viesu noteikti brauc uz Priedaines skatu torni, kura augstums ir 32 metri un tas ir viens no augstākajiem koka skatu torņiem Latvijā. Tas ir bezmaksas dabas objekts, torņa pakājē ir labiekārtota atpūtas vieta, var paņemt līdzi uzkodas un tur atpūsties. No torņa pakājes gar Daugavas krastu vijas reģionālais velomaršruts nr. 35.

Iebraucot no Daugavpils puses, ir skatu laukums ar Krāslavas krēslu, uz kura var uzkāpt un vērot apkārtni – arī populārs atpūtas objekts pilsētas viesu vidū. Diemžēl šogad nevaru ieteikt doties uz Adamovas dabas taku, jo tā ir avārijas stāvoklī un labiekārtošanas darbi tiks pabeigti jau pēc aktīvās tūrisma sezonas. Protams, aizliegt turp doties nevienam nevaram, bet jābūt ļoti uzmanīgiem.

Pilsētas viesi labprāt piesakās vizītē pie keramiķa Valda Pauliņa, kurš ir ne tikai šīs jomas speciālists, bet arī labs stāstnieks un atļauj tūristiem pašiem darboties ar mālu. Pie viņa var doties, iepriekš sazinoties.

Noteikti iesaku aizvest uz mūsu pilsētas centrālo laukumu, kur var apskatīt strūklaku, promenādi. Brīnišķīgs skats uz pilsētu ir no tilta pār Daugavu. Pirmais, ko tur var apskatīt - sala Daugavas vidū un Krāslavas koka arhitektūra, kas tieši no tilta ir redzama interesantā rakursā. Uzkāpjot Karņicka kalnā, paveras labs skats uz pilsētu. Varbūt ne visi pilsētnieki zina, ka ne tikai Ostas ielā, bet arī Vidzemes ielā ir uzstādīts koka fotorāmis, kur var skaisti fotografēt dabas ainavu vai uztaisīt selfiju. Jāapmeklē arī pilsētas peldbaseins.

Ja interesē sakrālais mantojums, noteikti vērts apskatīt katoļu un pareizticīgo baznīcas pilsētas centrā. Starp citu, baznīca ļoti precīzi pieraksta statistiku par apmeklētājiem, par ko mēs esam ļoti pateicīgi, jo tas ir liels atspaids arī mūsu darbā.

- Vai ir kāds interesants piedāvājums pilsētai tuvākajā apkārtnē?

Jau otro gadu ir iespējams pasūtīt pirts mucu uz riteņiem ar skanīgu nosaukumu – „Papa Sauna”. Ļoti savdabīgs un interesants pakalpojums, bet pieejams tikai pēc pasūtījuma.

Kombuļu pagastā ir iezīmējies jauns un interesants pieturpunkts – „Lost in Latgale”. Autentisks ekotūrisma piedzīvojums. Kopš jūnija pašā Latvijas austrumu pierobežā, Krāslavas novada Kombuļu pagastā, tuviem un tāliem reģiona viesiem ir iespēja doties gida vadītā kajaku braucienā pa Sauleskalna ezeru sistēmu, kura laikā iepazīt apkārtnes dabu, kultūrvēsturi un piedzīvot īstus džungļus zilo ezeru zemē. Nākamie publiskie laivu braucieni šosezon tiek plānoti 2019. gada 29. jūnijā, 21. jūlijā un 16. augustā.

Noteikti iesaku apmeklēt sporta atrakciju parku „Starp debesīm un zemi” Ūdrīšu pagasta Bartķeviču ciemā, kurā saimnieko Podjavu ģimene. Tur ir pieejama gaisa šķēršļu trase, dīķis, lapene, nesen ģimene izveidoja arī veselības taku. Parkā var spēlēt airsoftu un futgolfu. Bet jauns piedāvājums ir tīmbildings - dažādu pasākumu svinēšana svaigā gaisā, piedaloties komandās dažādos sporta uzdevumos.

- Karstās vasaras dienās gribas baudīt atpūtas iespējas pie ūdeņiem. Ko var atrast?

No pilsētas teritorijā esošajiem ūdensbaseiniem Persteņa ezers ir pašvaldības īpašumā, bet Zirga ezers pārsvarā ir privātais īpašums. Pie abiem ezeriem ir labiekārtotas pludmales, tur cilvēki labprāt atpūšas. Persteņa ezera pludmale ir labāk aprīkota, jo pašvaldība piesaistīja dažu projektu finansējumu.

Daugavas krastos mums nav labiekārtotu pludmaļu. Ņemot vērā Daugavas unikalitāti posmā pie Krāslavas, aprīkot pludmali ir diezgan sarežģīti. Taču pilsētā ir vietas, kur var piekļūt Daugavai un peldēties.

Ārpus pilsētas, 25 km attālumā, Sīvera ezera krastā, ir jauka vieta - kempings „Sīveri”. Klusa vieta, saprātīga maksa par iebraukšanu, labiekārtota pludmale.

Savulaik populārais Sauleskalns pie Drīdža ezera šobrīd diemžēl ir praktiski neapsaimniekots un atpūtniekiem nav īpaši piemērots, kaut arī cilvēki joprojām turp dodas peldēties.

Ja gribas atpūtu pie ūdeņiem, tad ārpus pilsētas ir gana daudz tādu vietu. Mēs esam naktsmītnēm bagātākais novads – ārpus pilsētas darbojas 34 izmitināšanas iestādes, kas, salīdzinot ar citiem novadiem, ir ļoti daudz. Vairākums no tām piedāvā atpūtu pie ūdenstilpnēm. Plašāka informācija ir pieejama bukletos, kurus par brīvu var saņemt TIC.

- Vai kaut kur novadā ir atrakcijas uz ūdens?

- Aktīvās atpūtas cienītāji var iznomāt laivas vai plostus, piedalīties zemūdens niršanā. Par cita veida atrakcijām uz ūdens tieši pilsētā mums informācijas nav.

- Kur Krāslavā var paēst?

- TIC darbiniecēm, kuras ikdienā uzklausa gan sajūsmu par pilsētu, gan pretenzijas, tas ir sāpīgs jautājums… It īpaši, ja cilvēki meklē ēdināšanas pakalpojumus svētdienās. Jāsaka godīgi, nekāda lielā izvēle, kur var paēst bez iepriekšējā pieteikuma, nav. Pilsētā darbojas ēdamnams „Daugava”, kafejnīca „Mārīte”, kafejnīca „Tokyo Town”, kafejnīca „Todes” un „Kebab Bar”. Vai ar to pietiek? Laikam jau ne. Manuprāt, tā ir brīva niša. Protams, ir brīvdienu mājas, ir Latgales kulinārā mantojuma tīkla biedri, bet tur paēst var tikai pēc iepriekšēja pieteikuma. Skaidrs, ka tūrisms ir sezonāls bizness - ja vasarā ir tūristu grupas, tad ziemā tāda pieplūduma nav un apgrozījums nav pietiekams, lai darbotos.

- Vai pilsētā ir īpašs piedāvājums bērniem?

- Bērnu rotaļu laukums pretī veikalam „Beta”, nākotnē būs skeitparks Artilērijas ielā. Kā jau pirmīt sacīju, pils kompleksā ir apskatāma 1500 porcelāna leļļu kolekcija. Protams, arī keramiķu Pauliņu darbnīca, kur var izveidot svilpauniekus. Ārpus pilsētas apmeklētāji var doties uz z/s „Kurmīši”, kas nodarbojas ar tēju ražošanu un ļauj apmeklētājiem pašiem izgatavot vaska sveces, var apmeklēt šķēršļu trasi Ūdrīšu pagastā, z/s „Akati” mini zoodārzu Robežniekos, kur var apskatīt strausus un citus putnus, Laimes muzeju Indrā, zirgu sētu „Klajumi”. Starp citu, 14. jūlijā zirgu sētā „Klajumi” notiks ikgadējs pasākums „Kumeļu rotaļas”. Visur bērniem būs ko darīt un patiks. Līdz objektiem novada teritorijā attālumi nav lieli, tāpēc tie pieejami ikvienam.

Pilsētā ir jauns piedāvājums – elektroskūteru noma. To bērni un jaunieši ir novērtējuši un iecienījuši. Vēl Krāslavā uzņēmējs iznomā batutus, tiesa, pēc iepriekšējas rezervācijas. Jau pāris gadus parkā darbojas tenisa korts un pēc iepriekšējā pasūtījuma turp var doties spēlēt tenisu gan bērni, gan pieaugušie. Vēl ir brīvdabas trenažieri pie pamatskolas un peldbaseins, kas bērniem ļoti patīk.

- Atpūtāmies, izskrējāmies, iztrakojāmies, nopeldējāmies, bet gulēt arī gribas. Gadās visus viesus nemaz nevar izvietot nelielā dzīvoklītī, kur tad?

- Šobrīd mūsu pilsētā ir 11 naktsmītnes. Tās ir gan viesu mājas, gan apartamenti jeb dzīvokļi. Pārējās 34 atrodas ārpus pilsētas. Jāatzīst, ka, neskatoties uz lielo mītņu skaitu, naktsmītnes jārezervē laicīgi. Ir bijuši gadījumi, kad tūristi TICā lūdz palīdzību atrast naktsmājas uz tuvāko nakti, bet, apzvanot tūristiem piemērotās naktsmītnes, mums nākas konstatēt, ka viss ir aizņemts. Protams, dažreiz kādam paveicas, bet vasarā viss jau laicīgi rezervēts. Liela daļa naktsmītņu ir iekļautas starptautiskajā rezervēšanas sistēmā „booking.com”. Tas ir ērts pakalpojums, kuru lietojot, cilvēki var attālināti rezervēt naktsmītni, to var darīt arī, zvanot pa tiešo māju saimniekiem. Plaša informācija par naktsmītnēm ir pieejama Krāslavas novada tūrisma portālā www.visitkraslava.com.

Man ir patiess prieks, ka brīvdienu māju saimnieki attīstās un pilnveido savu sniegto pakalpojumu, piedāvājot viesiem un tūristiem kaut ko jaunu.

Informācijas klāsts ir plašs, tāpēc mēs labprāt aicinām visus uz TIC. Mēs palīdzēsim atrast piemērotākās atpūtās vietas, sniegsim nepieciešamo informāciju gan pilsētas viesiem, gan vietējiem iedzīvotājiem.

- Ja aizmirsies paņemt savu fotoaparātu vai videokameru, pie jums to var iznomāt?

- Nē, tā ir niša uzņēmējiem, lai viņi darbojas, ja saskata izdevīgumu.

- Kā ir ar iespēju iznomāt velosipēdus?                           

- Tos iznomā Jevgēņijs Podjava, viņš arī piedāvā velosipēdu remontu. Pēc iepriekšēja pasūtījuma velosipēdus iznomā arī biedrība „Sportists”. Krāslavā velosipēds kļūst arvien populārāks braucamrīks. Ja viss izdosies, plānojam labiekārtot jaunu velomaršrutu no Krāslavas līdz Piedrujai ar domu attīstīt pierobežu. Krāslavu šķērso Eiropas mēroga velomaršruts „Eirovelo 11”, kas praktiski jau izveidots, bet Latgales posms pagaidām bija vienīgais nemarķētais, un tuvākajā laikā tas tiks nomarķēts.  

Jāatzīst, ka arvien vairāk cilvēku pievēršas aktīvajai atpūtai. Nekad nebiju iedomājusies, ka „Lielais plosts 2019” pa Daugavu pulcēs vairāk nekā 200 dalībnieku, turklāt prieks par to, ka piedalījās daudz vietējo iedzīvotāju.

- Visbeidzot, vai Krāslavā ir izklaides iespējas vakaros?

- Koncerti, mūzikas vakari, dejas tik regulāri kā Rīgā pie mums, protams, nenotiek. Bet mums ir lieli pasākumi, kur var baudīt gan dzīvo mūziku, gan dejot utt. Kas attiecas uz TIC, mēs jau trešo gadu iesaistāmies akcijā „Izgaismo Latviju!”, rīkojot saulgriežu nakts pasākumu Krāslavas grāfu Plāteru pils kompleksā. 21. jūnijā visi bija laipni aicināti uz pils kompleksu, lai piedalītos radošajās darbnīcās un laikmetīgās dejās, kā arī noskatītos brīvdabas kino izrādi.

Runājot par pilsētas svētkiem, tad 19. jūlija pēcpusdienā pie Krāslavas Kultūras nama notiks „Tējas festivāls”, bet vakarā – ekskursija pa pilsētu ar velosipēdiem. Tā būs pilsētas vēstures izzināšana brīvā gaisotnē. Par vēstures faktu izklāstu rūpēsies Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja darbinieki.

Visu nākamo dienu, 20. jūlijā, pils kompleksā notiks valsts mēroga reģionālais pasākums „Novada garša”. Tas ir Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra pasākums, kas šovasar notiek piecās Latvijas pilsētās. Tā galvenais mērķis ir popularizēt vietējo ražotāju produkciju. Kā jau tradicionāli katru gadu, arī šogad ciemos ar savu produkciju atbrauks viesi no Baltkrievijas.

- Paldies par interviju!

Juris Roga

 


Jauna aptauja

Jūnijs - 2024
P O T C P S S
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde