ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Laimes muzejs sagatavojies jaunajai sezonai

Pievienots: 09.06.2021

Covid‑19 pandēmijas ietekme atstāja jūtamu iespaidu uz dažādām jomām, tomēr dzīve tamdēļ neapstājās un daudzas lietas ritēja savu gaitu. Indras Laimes muzejs ziemā ir slēgts, bet pavasarī te sākās gatavošanās jaunajai tūrisma sezonai, cerībā, kādu dienu varēs strādāt ierastajā režīmā.

Pašizklaides centra „Laimes muzejs” vadītāja Ilona Kangizere pastāstīja, ka ik pavasari tiek atjaunota Laimes druva, kas ir viens no interesantajiem apskates objektiem Laimes sajūtu un dabas vērošanas takā Indrā. Šajā nelielajā druvā tiek sēti graudaugi, kurus izsenis ir audzējuši Latgalē. Patiesībā šādus sējumus katrs var redzēt ceļmalās pa automašīnas logu, bet Laimes druvā ir iespēja šos augus apskatīt tuvumā, pataustīt, nofotografēt un pat pastaigāt pa sējumu lauku.

Ilona Kangizere: „Atjaunojot sējumus, rudenī iesējām rudzus un kviešus, bet diemžēl tie nepārziemoja un pavasarī nācās atjaunot. Bojāto vietā iesējām kaņepes un mārdadžus, kuru sēklas uzdāvināja mūsu novada zemnieki. Tā nebūt nav pirmā reize, kad novada zemnieki dāvina sējmateriālu šī objekta atjaunošanai. Līdz ar to šovasar Laimes druvā būs apskatāmi seši dažādi augi: mieži, auzas, rapsis, lini, kaņepes un mārdadži. Makšķernieka laime un Laimīga druva ir pēdējie apskates objekti dabas vērošanas takā, bet kopumā tādu ir astoņi.

Pavasarīga rosība valdīja arī Laimes muzejā. Pamazām ir papildināta trauku kolekcija, kurus apmeklētāji var ņemt un mest pret zemi, viešot izmaiņas savā dvēseles stāvoklī. Arvien biežāk muzeju apmeklē meitenes un sievietes, kurām dots vārds Indra. Tieši par viņām ir padomāts īpaši – muzejā tagad ir divi manekeni: Indras kungs un Indras kundze. Katram pāri plecam ir lente ar attiecīgu uzrakstu, galvā – kronis. Tūristi varēs fotografēties, kā vēlas – vai nu līdzās manekeniem, vai arī uzģērbt lenti un likt galvā kroni, tādējādi uz brīdi iejusties Indras valdnieces vai valdnieka ādā. Lentes un kronis ir Indras vietējās šuvējas darinājumi, arī manekenus izgatavoja vietējie meistari.

Gatavojoties Indras simtgadei, Laimes muzejā ierīkota jauna fotoizstāde, kurā apskatāmi viņsaulē aizgājušā aizrautīgā fotoamatiera Sergeja Stavinska iemūžinātie Indras ļaudis un vietas. Fizikas un matemātikas skolotājs vadīja fotopulciņu Indras vidusskolā, kā arī bija rajona avīzes „Komunisma Ausma” ārštata korespondents. Par izstādes fotogrāfijām jau liela interese ir vietējiem iedzīvotājiem.

Arī Indras amatnieki nesēdēja rokas klēpi salikuši – viņi uztaisīja pilnīgi jaunu suvenīru kolekciju Indras amatnieku istabai, kas atrodas Laimes muzeja telpās. Brošas, zeķes, salvetes, tamborējumi, adījumi un citas noderīgas lietas priecēs pircējus un atbalstīs vietējos meistarus.

Juris Roga,
autora foto



Jauna aptauja

Jūnijs - 2024
P O T C P S S
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde