ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Strādā un priecājas par rezultātu!

Pievienots: 04.06.2021

LEADER vīzija ir ar dzīvi apmierināts cilvēks laukos, kas spēj realizēt savas ekonomiskās un sociālās vajadzības pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai. Tas nozīmē, ka nebūt nav jābūt lielsaimniekam, lai izmantotu LEADER pieejas īstenošanas sniegtās iespējas attīstībai, jo atbalstu var saņemt arī nelieli projekti, piemēram, tādi kā „Augļkopības nozares attīstība un pārstrāde Nikolaja Loškareva saimniecībā”. Šis projekts ir finansēts no Eiropas Lauksaimniecības Fonda lauku attīstībai (ELFLA) - 2748 eiro, plus tika ieguldīti arī projekta iesniedzēja personīgie līdzekļi. Nikolajs ir saimnieciskās darbības veicējs.

- Lūdzu, iepazīstiniet mūsu lasītājus ar sevi!

- Esmu dzimis un audzis Krāslavā, pabeidzu Krāslavas 2. vidusskolu. Augstāko izglītību ieguvu Baltijas Starptautiskajā akadēmijā. Man ir divi bērni - dēls un meita. Savu darba dzīves aicinājumu atradu Valsts robežsardzē, kur esmu inspektors-kinologs jau kopš 1997. gada un līdz šim brīdim. Ilgu laiku dzīvoju laukos, un tieši tolaik radās iespēja izveidot savu saimniecību. Šī ideja tika veiksmīgi īstenota, realizējot projektu, kuram saņēmu Eiropas fondu finansiālu atbalstu, un 2005. gadā viena hektāra platībā iestādīju kvalitatīvu ābeļdārzu.

- Tātad jūsu saimniecības darbības virziens ir ābolu audzēšana. Cik lieli ir panākumi, kādas problēmas jāpārvar?

- Jā, jau ilglaicīgi nodarbojos ar dažādu ābolu šķirnes audzēšanu, kas deva iespēju nodrošināt klientus ar āboliem, sākot no augusta līdz pat nākamā gada martam. Papildus pamatnozarei aktīvi attīstu ābolu pārstrādi, kas dod iespēju gan pārstrādāt ābolus no sava dārza, gan sniegt sulu spiešanas pakalpojumus klientiem. Lai dažādotu piedāvājumu, saimniecībā nesen tika uzsākta arī citu augļu koku un krūmāju audzēšana. Aprikozes augļi un upeņu ogas tiek pārstrādātas sulā, tādējādi nodrošinot sulas produkcijas dažādību.

Protams, svešām ausīm šis stāsts skan kā mūzika, bet, ziniet, praktiski visas saimniecības saskaras arī problēmām un neveiksmēm. Pirmā svarīgā atziņa - jebkuras lauksaimniecības nozares dzīvotspēja ir tieši atkarīga no laika apstākļiem. Jo labvēlīgāki ir laikapstākļi, jo labāka raža ir sagaidāma. Otrs nozīmīgs dzīvotspējas un attīstības faktors ir produkcijas plašas realizācijas iespējas. Šajā ziņā situācija ir sarežģījusies, īpaši pēdējā laikā saistībā ar Covid-19 pandēmijas izraisītajiem ierobežojumiem Latvijā un visā pasaulē. Tas viss kopumā negatīvi ietekmē produkcijas pieprasījumu un, protams, atsaucas uz cenām.

- Kā nonācāt pie domas par nepieciešamību piedalīties projektā?

- Es teiktu, ka tas bija vairāku faktoru kopums, parādījās vairākas jaunas vajadzības, un tās bija iespējams realizēt ar projekta palīdzību.

Pēc ābeļdārza stādīšanas un saimnieciskās darbības uzsākšanas bija vēlme paplašināt darbības sfēru. Veicot nelielu tirgus analīzi, secinājām, ka potenciālajiem klientiem vairāk interesē sulas, kuru sastāvā nav tikai viens vienīgs ingredients, bet produkts tiek veidots no dažādu augļu sulām. Tobrīd ieplānoju sastādīt aprikozes un upenes, bet turpmāk, iespējams, saimniecībā augs arī ķirši, plūmes un citi augļu koki un krūmāji. Ņemot vērā, ka daudziem augļiem nepieciešama atšķirīga sulu spiešanas metode, nekā tā ir āboliem, radās nepieciešamība iegādāties speciālu iekārtu - ogu atkaulotāju. Turklāt, lai uzlabotu ražošanas procesu un gatavās produkcijas uzglabāšanas apstākļus, bija jāiegādājas attiecīgu jaunu aprīkojumu. 

- Pastāstiet, kādas vēl iekārtas esat iegādājušies, kā tās izmantojat?

- Realizējot projektu, tika nopirkts ogu atkaulotājs, ledusskapis un virtuves galdi, kas atbilst Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) prasībām. Ogu atkaulotāju plānojām izmantot aprikozes pārstrādes procesā jau 2020. gadā, bet tas neizdevās Covid-19 pandēmijas izraisīto ierobežojumu dēļ. Turpmāk jauno iekārtu izmantosim arī citu ogu ar kauliņiem pārstrādes procesā. Virtuves galdi nepieciešami, lai pārstrādes process atbilstu PVD vadlīnijām. Ledusskapis tiek izmantots saražotas produkcijas uzglabāšanai, lai nodrošinātu pastāvīgu temperatūru, kas uzlabo produkcijas kvalitāti.

- Kādi ir nākotnes plāni?

- Šajā brīdī uzsākts darbs, lai esošās ābolu un ogulāju platības paplašinātu ar jauniem augļu kokiem un krūmājiem. Šis process uzņem apgriezienus, bet vienmēr ir vēlme skatīties vēl tālāk. Gribas realizēt ideju par burkānu un ķirbju audzēšanu sulu ieguvei. Apmeklējot augkopības sfērai veltītus seminārus, man iepatikās ideja par sukāžu un augļu džema ražošanu. Šobrīd mākoņos lidinās ideja par vīna ražošanu no upenēm vai citām ogām, bet esmu pārliecināts, ka arī tā ir realizējama. Varbūt vajag nedaudz laika, vairāk zināšanu, uzdrīkstēšanās… Attīstoties vēl straujāk, būs nepieciešama produkcijas uzglabāšanas noliktavas modernizācija, un šī ideja iekļaujas tuvākajos plānos.

- Raugoties pēc piešķirtā atbalsta lieluma, šis ir neliels projekts, bet vienalga tas bija jāsagatavo un jāpamato tikpat kvalitatīvi, kā liels. Kas bija jūsu palīgi?

- Lai gan projekts nebija liels, jums taisnība - šim iepirkumam bija jāsagatavo kvalitatīvs pamatojums. Ņemot vērā, ka projektu iesniegšanas process ir attīstījies un tagad process notiek digitāli interneta portālā www.lad.gov.lv, es pats ar to netiktu galā, tāpēc aicināju palīgā dēlu Imantu, kurš dzīvo un strādā Rīgā. Viņš palīdzēja izstrādāt un iesniegt visu projekta dokumentāciju. Arī šobrīd iespēju robežās apciemo un palīdz lauku darbos. Lielu paldies gribu pateikt biedrības „Krāslavas rajona partnerība” projekta administratīvajai vadītājai Zane Ločmelei, kura sniedza ļoti noderīgas konsultācijas dokumentu sagatavošanas stadijā.

- Cik būtisks nelielas saimniecības attīstībai ir LEADER atbalsts? Kādu potenciālu saskatāt šādos projektos?

- Aicinu nodalīt ilūzijas no atbalsta. Nav jālolo ilūzijas, ka tavā vietā kāds izdarīs visu rutīnas darbu, izdomās idejas un vēl projektu uzrakstīs... Ir nepieciešams pašam pielikt daudz pūļu, lai sasniegtu rezultātu, bet atbalsts, ko piedāvā LEADER, dod svarīgu grūdienu attīstībai. Atkarībā no tā, cik prasmīgi un efektīvi cilvēks izmanto šo atbalstu, tik liels arī ir šis grūdiens.

Ir daudz idejām bagātu cilvēku, kas vēlas izveidot savu uzņēmumu, bet diemžēl daudziem nav līdzekļu biznesa uzsākšanai. Manuprāt, šādi projekti dod iespēju īstenot savus plānus, kurus bez šādas palīdzības būtu ļoti grūti ieviest dzīvē. Uzskatu, ka LEADER projektiem ir liels potenciāls privāta sektora attīstībai lauku rajonos un nelielās pilsētās visā Latvijā. Ir labi, ka šāds atbalsts lauksaimniekiem pieejams, es to izmantoju un priecājos par rezultātu!

- Vai un kā jūs aicinātu citus lauksaimniekus pievērst uzmanību LEADER dotajām iespējām un startēt projektos?

- Protams, es aicinu arī citus startēt ar projektiem LEADER programmās! Ņemiet piemēru no tiem cilvēkiem, kas to jau izdarījuši un sasnieguši plānotos mērķus – gan lielus, gan vidējus, gan mazus! Tieši viņi ir piemērs katram un pierādījums tam, ka kvalitatīvs projekts dod iespēju attīstīties un sasniegt uzstādītos mērķus.

Jautāja Juris Roga
Foto no Loškarevu ģimenes arhīva



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde