ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Vasaras saulgriežu pasākums pils kompleksā

Pievienots: 26.06.2019

Jau trešo gadu Krāslavas novada tūrisma informācijas centrs iesaistās akcijā „Izgaismo Latviju”, rīkojot vasaras saulgriežu pasākumu Krāslavas grāfu Plāteru pils kompleksā. Akcijas ietvaros visapkārt Latvijas robežai ik gadu tiek iekurti saulgriežu ugunskuri, tādējādi izgaismojot Latvijas robežu.

Vasaras saulgrieži ir brīdis, kad piedzīvojam gada garāko dienu un īsāko nakti. Šos svētkus mēdz saukt arī par saulstāvjiem, jo saule vairākas dienas ļoti minimāli maina savu pozīciju. Šajā dienā tiek iezīmēts astronomiskās vasaras sākums un ļoti spēcīgi izjusts pirmatnējās dzīvības spēks.

Cilvēki šajā laikā jūtas daudz piederīgāki dabai un izjūt dabas doto enerģiju, kas saulgriežu laikā ir īpaši spēcīga. Tā ir enerģijas apmaiņa starp cilvēku, dabu un Kosmosu. Ticējumi vēsta, ka saulgriežu nakts jāpavada nomodā. Lai rītausmas sagaidīšana būtu aizraujošāka un sirsnīgāka, Krāslavas novada TIC aicināja piedalīties kopīgā pasākumā.

Gada īsākās nakts pasākums sākās ar radošajām darbnīcām, kurās interesenti varēja izveidot sev rotas, veidot glezniņas no jāņuzālēm un kopā ar frizieri Ludmilu Rutkovsku mācīties pīt bizes.  

Aktīvākie pasākuma apmeklētāji varēja izbraukt ar retro braucamrīku – motociklu „Java”. Azartiskas un jautras izvērtās dāmu nešanas sacensības pie grotas pils parkā. Stiprā dzimuma pārstāvji ar nopietnu attieksmi devās cīņā par dāvaniņām. Rīkot šāda veida sacīkstes pamudināja Lāsmiņa no latviešu kino klasikas - filmas „Limuzīns Jāņu nakts krāsā”. Viņas frāze „Ērikonkul, uznes mani kalnā” ir ieņēmusi stabilu vietu starp latviešu spārnotajiem teicieniem.

Laikā, kad sāka nedaudz krēslot, pie pils parka dīķa skatītāji pulcējās uz laikmetīgās dejas izrādi „Vasaras nakts mistērija”. Aktieru lomās bija Indras Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi ar saviem draugiem. Skaistās dejas horeogrāfe ir Marta Andrukoviča. Jaunie dejotāji radīja īpašu vasaras saulgriežu gaisotni, izjūtot šo svētku spēcīgo enerģiju, kas valda dabā.

Līgo svētkos skatīties latviešu filmu „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” ir īsta bauda, bet palikt mājās pie televizora vai datora nemaz nav vēlēšanās, vai ne? Tieši tāpēc Krāslavas novada TIC aicināja šo filmu baudīt ārā, pils kompleksā, kur no lielā ekrāna raudzījās tik ļoti pazīstamiem filmas varoņi – Mirttante, Ēriks, Lāsmiņa… Kopīgi pasmieties par jau zināmiem un sirdij tik tuviem jokiem, sapulcējās krietns skatītāju pulks.

Pasākumā „Izgaismo Latviju” tika padomāts arī par dejām. Terase aiz staļļa pārvērtās par mazu dejotāju saliņu, kur ļauties deju ritmiem aicināja Krāslavas deju grupa „West coast swing” un tās vadītāja Lidija Trušele.

Krāslavas novada Tūrisma informācijas centrs saka paldies Krāslavas novada domei par finansiālu atbalstu pasākuma rīkošanā, Dagdas novada domei par brīvdabas kino aprīkojumu, Ūdrīšu pagasta pārvaldei par tehnisko aprīkojumu, horeogrāfei Martai Andrukovičai un viņas audzēkņiem, deju grupas „West coast swing” vadītājai Lidijai Trušelei, brīvprātīgajiem palīgiem: Olgai un Valdim Pauliņiem, frizierei Ludmilai Rutkovskai, Sarmītei Subatovičai, Alisei Samsonovičai.

Krāslavas novada TIC kolektīvs

Fotogalerija


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde