ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Vieta, kur sākas pirmie nopietnie soļi sportā

Pievienots: 13.09.2022

Šis mācību gads ir nesis dažas pārmaiņas novada jauno sportistu sagatavošanā, proti, Dagdas novada Sporta skola un Krāslavas Sporta skola ir apvienotas vienā iestādē, un turpmāk sauksies Krāslavas novada Sporta skola, kas ir pašvaldības dibināta profesionālās ievirzes sporta izglītības iestāde, kura īsteno bērnu un jauniešu profesionālās ievirzes sporta izglītības programmas.

Sporta skolas direktors Artis Upenieks uzsver, ka bērniem un vecākiem tamdēļ nekas nemainās - programmu īstenošanas vietas paliek tās pašas un programmas arī tās pašas, kas bija aktuālas līdz šim. Galvenās izmaiņas ir jauns nosaukums, vadības un dokumentācijas jautājumos. Bet ir vēl viena svarīga lieta, par ko jāpasaka: diemžēl ir paaugstināta mācību maksa – astoņi eiro no bērna vienā sporta veidā, bet šim paaugstinājumam nav nekāda sakara ar apvienošanu, turklāt paredzētas atlaides, ja sporta skolu apmeklē vairāki bērni no vienas ģimenes. Ir arī paredzēts atcelt mācību maksu tiem bērniem un jauniešiem, kuri guvuši ļoti augstus sasniegumus izvēlētajā sporta veidā. Tas viss attiecas uz abām programmu realizācijas vietām Dagdā un Krāslavā. Sacensību laureātiem nebūs speciāli jābrauc pēc savām balvām no Dagdas uz Krāslavu, vai otrādi. Apbalvojumus pasniegs tā, lai tas neradītu nekādus sarežģījumus sportistiem. Treneri strādās kā līdz šim - savās vietās. Direktors uzskata, ka skolu apvienošana vienā iestādē būs ieguvums, jau tādēļ vien, ka vienu mācību grupu varēs komplektēt tā, ka daļa lielākas grupas bērnu varēs trenēties Dagdā, daļa - Krāslavā, bet tā ir iekšējā virtuve, kurā vecākiem nav vērts iedziļināties. Vecākiem svarīgi, lai bērns var kvalitatīvi apgūt paša izvēlēto sporta veidu.

- Kāds ir piedāvājums?

- Piedāvājums Krāslavā vēsturiski bijis un paliek visai plašs. Skaitliski visvairāk pārstāvētākais sporta veids mums ir vieglatlētika. Tajā ietilpst skriešana, tāllēkšana, augstlēkšana, lodes grūšana, šķēpmešana un tamlīdzīgi. Ir 8 treneri. Uzņemam 6-12 gadu vecumu sasniegušos bērnus. Nākamais populārākais pēc audzēkņu skaita ir basketbols. Mums ir pieci basketbola treneri, šajā sporta programmā audzēkņiem ir ļoti augsti sasniegumi, esam izaudzinājuši izlašu kandidātus, basketbolu mācās, trenējas pat pavisam mazi bērni – uzņemam 6-11 gadus vecus bērnus.

Liela popularitāte ir distanču slēpošanai, jaunajiem sportistiem panākumu netrūkst, it īpaši labas ir meitenes, kas lepojas ar ļoti augstiem sasniegumiem un ir arī izlašu kandidātes. Šajā grupā uzņemam 6-12 gadus vecus bērnus, ar bērniem strādā trīs treneri.

Jaunos futbolistus apmāca treneris ir no Daugavpils, kuru augstu vērtē gan bērni, gan vecāki un kurš patiesi ir ļoti labs treneris ar vērā ņemamiem sasniegumiem. Šajā sporta veidā uzņemam 9 līdz 12 gadus vecus bērnus. Bērni spēlē telpu un āra futbolu.

Brīvajā cīņā ir trīs grupas, uzņemam 9 līdz 12 gadu vecumu sasniegušos. Šajā sporta veidā mums arī ir tikai viens treneris, ar vispārējās fiziskās sagatavotības treniņiem izpalīdz trīs citi treneri. Brīvās cīņas treneris ir apmierināts ar savu audzēkņu startiem, piemēram, nesen skolu pabeidza jauniete, kas savu iespēju robežās startēja Eiropas čempionātā.

Ložu šaušanā uzņemam 13-15 gadus vecus bērnus, jaunākus nevar, jo ieroči – tas vienmēr ir ļoti, ļoti nopietni. Treniņi notiek šautuvē, kas ierīkota Varavīksnes vidusskolas telpās, bet ne tikai. Arī šāvējiem nepieciešama vispārēja fiziskā sagatavotība, kas ir trenera izvēlē. Ložu šaušanā mūsu audzēkņi sasnieguši labus valsts līmeņa rezultātus.

Dagdā īsteno vieglatlētikas un volejbola programmu. Vieglatlētika Dagdā ir audzēkņiem bagātākais sporta veids, tos trenē 4 treneri, kas darbojas arī lauku skolās un strādā arī par pedagogiem citās iestādēs. Visi treneri ir sava aroda meistari. Savukārt volejbolā ir divi treneri, šodien volejbola grupas pieteicām sava vecuma Latvijas čempionātā, jo viņiem obligāti jāpiedalās spēlēs.

Te gan jāatzīmē, ka visas grupas Dagdā un Krāslavā jau nokomplektētas, bet, ņemot vērā, ka nākamajā gadā no sporta skolas aiziet trīs lielas grupas, tad jaunas sākām komplektēt jau tagad – līdz 15. oktobrim uzņemam jaunus audzēkņus slēpošanas, basketbola un volejbola grupās. Esmu pārliecināts, ka noslēgumā mums būs vismaz 400 audzēkņu, ar kuriem strādās 17 treneri un principā tie ir optimāli skaitļi mūsu apstākļos.”

- Vecāku vēlmes par jauniem sporta veidiem?

- Pagaidām neviens neko nav pieprasījis, es arī domāju, ka esošais piedāvājums ir pietiekami plašs un aptver daudzu intereses. Ja papildināt programmu ar jauniem sporta veidiem, tad jāņem vērā, ka Izglītības un zinātnes ministrijas un dažādu dienestu prasības ir ļoti augstas. Negribam nokļūt situācijā, kad licencējam programmu, akreditējam vienu jaunu sporta veidu, viena grupa notrenējas pēc pāris gadiem šis sporta veids izzūd no aprites. Iztērējam tūkstošus, rezultātu nav, pēctecības nav, nekā nav. Zinot šī brīža situāciju, es ļoti šaubos, ka mums pietiks audzēkņu, lai pieaugums būtu gana liels - 400 plānoto vietā mēs varētu uzņemt 450 un šajā līmenī tas saglabātos.

- Krāslavā nav volejbola, Dagdā nav vairāku to sporta veidu, kas ir Krāslavā. Ko darīt vecākiem un bērniem, ja viņu vēlmes nesakrīt ar dzīvesvietu?

- Droši var doties uz Dagdas vidusskolā ierīkoto novada Sporta skolas kabinetu, kur strādā mana vietniece Vija Nipere, un pieteikties jebkuram sporta veidam, bet trenēties būs jādodas turp, kur ir izvēlētās programmas īstenošanas vieta. Protams, varētu meklēt citu risinājumu, ja Dagdas pusē būtu pietiekoši liels trenēties gribošo skaits, piemēram, basketbolā, un tur atrastu treneri ar attiecīgu izglītību, atzinumu no sporta veida federācijas utt. Un otrādi, Krāslavas bērniem būtu jābrauc uz Dagdu, ja izvēlas volejbolu. Grupu jau var komplektēt abās pilsētās, tā skaitīsies kā viena, bet stundas treneriem diemžēl būs jāsadala. Bet pagaidām pieprasījums palicis tajās robežās, kāds bija. Turklāt Dagda nav tik tālu no Krāslavas un vecākiem principā nebūtu pārāk sarežģīti izvadāt bērnu uz treniņu. Katrā ziņā viss atkarīgs no pieprasījuma un tad centīsimies rast iespējami labākus risinājumus.

- Kāda situācija ar sporta bāzi?

- Nepieciešamais minimums mums ir, bet inventārs nolietojas un tas ir jāatjauno. Katru gadu cenšamies vismaz kaut ko atjaunot, lai nenonāktu situācijā, kad vispār nav ar ko sportot. Ikvienam, domāju, skaidrs, ka sporta bāzes ziņā nevaram sacensties ar bagātākām pašvaldībām. Piemēram, mums ir tepat pie Sporta skolas Krāslavā ierīkota slēpošanas trase, kas virzās gar autosacīkšu trasi, bet tā, lai nepārklājas, jo tur reizēm arī ziemā izbrauc automašīnas. Slēpošanas trases uzturēšanai mums ir sniega motocikls, ar kuru daudzmaz cenšamies radīt lielāku sacensību trases sajūtu. Protams, nevaram konkurēt ar Madonu vai Priekuļiem, kur ir atbilstoši traktori, kas sniegu sarušina un izlīdzina. Mēs visās situācijās savu iespēju robežās meklējam risinājumus un darīsim to turpmāk. Ja ziema nav pietiekoši sniegota, tad treniņos nākas izlīdzēties ar vasaras slēpēm uz ritentiņiem. Norobežojam daļu no autotransporta stāvlaukuma, lai mazākie bērni var tur droši trenēties.

- Kas jāņem vērā vecākiem, atdodot bērnu sporta skolā?

- Sākotnēji nepieciešams priekšstats par to, ko bērns vēlas? Attiecībā uz pašiem jaunākajiem tas varbūt nav ļoti aktuāli, jo līdz ceturtajam apmācību gadam varam nesāpīgi pamainīt specializāciju. Bet ļoti vēlams, lai vecāki spēj saprast, kas viņa bērnam labāk padodas – varbūt patīk darboties ar bumbu, varbūt skriet, varbūt tuvāk sirdij komandas, bet varbūt individuālie sporta veidi? Noteikti gribu uzsvērt - jāaiziet pie ģimenes ārsta un jāpārbauda veselība. Vai nav problēmas ar redzi, dzirdi, sirdi utt., kas mums jāzina jau kā sporta speciālistiem, lai varam attiecīgi droši strādāt un nepārslogot bērnu. Un vēlreiz atkārtošu - noteikti jāzina bērna vēlmes, ko viņš grib darīt. Varbūt tētis un mamma grib viņu redzēt kā futbola zvaigzni, bet bērns patiesībā vēlas spēlēt basketbolu vai volejbolu. Šīs vēlmes tomēr jāņem vērā, ja gribam labu rezultātu. Nāciet pie skolas vadības, visu izrunāsim, pastāstīsim, izskaidrosim, iepazīstināsim ar treneriem.

- Vai ir gadījumi, kad perspektīvi bērni pamet treniņus.

- Jāatzīst tādi audzēkņi ir, mums tas ļoti sāp. Tam ir daudz un dažādi iemesli, bet man prieks, ka viena daļa „pazudušo” pēc laiciņa atgriežas skolā un turpina iesākto.

- Kā motivējat savus audzēkņus?

- Šo darbu pamatā veic treneri, katram savas metodes. Skolā ir stendi, kas ataino audzēkņu augstos sasniegumus, rekordus. Katrs treneris audzēkņiem pastāsta par panākumus guvušajiem bērniem savā sporta veidā. Veicam dažādu darbu, lai audzēknis saglabā motivāciju, redz, ko ir iespējams sasniegt.

- Kādi ir pēdējā laika spilgtākie sasniegumi?

Evelīna Krista Sitnika (vieglatlētika) – 2. vieta Prezidenta kausā vieglatlētikā pieaugušajiem, 1. un 2. vieta Baltijas valstu komandu čempionātā 800 un 1500 m distancēs U20 grupā, Latvijas izlasē.

Rihards Sitniks (vieglatlētika) – 2. vieta Latvijas čempionātā U16 800 m distancē, Latvijas izlasē.

Santa Ostrovska un Nastja Apenko (vieglatlētika) - Latvijas izlases kandidātes.

Karīna Andžāne (brīvā cīņa) – 1. vieta Latvijas čempionātā U20 grupā, 3. vieta starptautiskajā turnīrā „Tallin Open”, Latvijas U20 izlases dalībniece.

Viktorija Dimbovska (brīvā cīņa) – 1. vieta U13 Latvijas čempionātā, 1. vieta U15 Latvijas čempionātā, 1. vieta starptautiskajā turnīrā „Tallin Open”.

Valērija Burceva (distanču slēpošana) – ziemas sezonas kopvērtējumā 1. vieta un Latvijas čempionātā 1. vieta (S14).

Martīne Djatkoviča (distanču slēpošana) – Ziemas Latvijas čempionātā 3. vieta (S14), Vasaras čempionātā 2. vieta (S16).

Adriana Šuminska (distanču slēpošana) – Ziemas sezonas kopvērtējumā 3. vieta, Latvijas čempionātā 2. vieta un Latvijas čempionātā (vasarā) 1. vieta S18 grupā.

Jana Volka (distanču slēpošana) – Latvijas čempionātā (vasarā) 2. vieta S20 grupā.

Edvards Kristens Silajānis (basketbols) – 3x3 Latvijas izlases kandidāts U17 grupa.

Markuss Djatkovičs un Dainis Sjadro – Latgales reģionālā izlase (futbols).

Ieva Murāne – Latvijas izlases dalībniece, 2. vieta 3 km LČ U-20 grupā un 3. vieta 5 km LČ pieaugušiem, 3. vieta 1500 m distancē telpās U20 vecuma grupā.

Dana Soskova – 2. vieta, Baltijas kauss šaušanā, Mareks Mjadjuta – 3. vieta Baltijas kauss pieaugušajiem šaušanā.

Volejbolā vēl jaunas grupas, tikko sāk dalību valsts sacensībās.

- Paldies par atbildēm!

Juris Roga,
autora foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde