piektdiena, 29. marts, 2024Vārda diena: Agija, Aldonis
crest1 crest2

ES programmēšanas nedēļa

Pievienots: 23.10.2018

No 6. līdz 21. oktobrim visā Eiropā notika pasākumi par godu Eiropas Programmēšanas nedēļai - „EU Code Week”. ES programmēšanas nedēļas mērķis ir iepazīstināt ikvienu ar programmēšanu un digitālo pratību interesantā un saistošā veidā.

Krāslavas pamatskolas programmēšanas nedēļas mērķis bija iesaistīt skolēnus dažādos pasākumos, lai rosinātu interesi par programmēšanu un tās pielietošanu neatkarīgi no skolēnu vecuma.

Krāslavas pamatskola piedalījās šajā pasākumā pirmo reizi, skolā tika novadīti četrpadsmit pasākumi 2.-4. un 5.-6. klašu skolēniem.

Programmēšanu bērniem var sākt mācīt, izmantojot programmēšanas vidi code.org. Tā ir paredzēta bērniem, kas pat vēl neprot lasīt un bērniem pirmsskolas vecumā, kā arī sākumskolas skolēniem.

Pirmie, kas apmeklēja „Code Week nedēļas” ietvaros organizēto nodarbību skolā, bija 2. a klases skolēni kopā ar klases audzinātāju Valentīnu Geku. Skolēniem nebija grūti sākt apgūt programmēšanas pamatus ar skolotāju Jeļenas Japiņas un Valentīnas Gekas palīdzību. Bērni ar prieku pildīja uzdevumus, un skolotāja Valentīna uzsvēra: „Programmēšanas stunda bija interesanta ne tikai skolēniem. Man, kā skolotājai, bija liels prieks palīdzēt un vērot skolēnu azartu un vēlmi atrisināt uzdevumus ar programmēšanas palīdzību.”

Aktīvi programmēšanas nedēļā piedalījās 3.a, 3.b un 4.a un 4.b klašu skolēni.  Bērni atzina, ka programmēšanas stundas bijušas aizraujošas un interesantas. Daudziem skolēniem izdevās parādīt labus rezultātus un saņemt īpašu sertifikātu.

Apsveicam ar labiem panākumiem skolēnus: Santu B., Anastasiju P., Annu R., Baibu M., Nauri S., Raivi S., Rihardu J., Timuru B., Aināru K. un Valentīnu S. no 3.a klases; Agnesi G., Viktoriju S., Agnesi P., Kristapu K., Aleksandru P., Valēriju G., Artjomu Ž., Davidu Nikolasu G., Danielu Ž., Kristīni M., Mareku P., Rimantu S., Ernestu S. un Daigu O. no 3.b klases; Ervīnu T., Kārli V., Arianu L., Armandu S., Guntaru V., Sergeju L. un Gabrielu M. no 4.a klases. Gribu atzīmēt, ka bija situācijas, kad daži skolēni nevarēja patstāvīgi atrisināt uzdevumus, bet ar klasesbiedra palīdzību tika ar tiem galā.

Ar programmēšanas pamatiem tika iepazīstināti arī 5.-6. kl. skolēni, izmantojot „Scratch 2” vidi. Tā ir viena no pirmajām programmēšanas vidēm, ar ko var sākt iepazīstināt pamatskolas skolēnus ar programmēšanu un sākt veidot pirmās programmas. Nodarbības laikā skolēni uzrakstīja savu pirmo programmu.

4.-6. kl. skolēni tika iepazīstināti ar izglītojošu programmēšanas spēli „100-gades programmēšanas stunda”. Šī ir bezmaksas tiešsaistē pieejama spēle visiem, kuri vēlas iepazīties ar programmēšanas pamatiem un atjaunot zināšanas par Latvijas vēstures notikumiem un personībām. Spēli var nospēlēt šeit (www.100gadesstunda.lv).

Iemācoties programmēt, mēs spējam labāk izprast strauji mainīgo pasauli ap mums, uzlabot savu izpratni par to, kā darbojas tehnoloģijas, un attīstīt prasmes un spējas, lai izpētītu jaunas idejas un radītu inovācijas.

Apgūstot programmēšanas iemaņas, bērni labāk izprot mūsdienu tehnoloģiju mainīgo pasauli un gūst pieredzi, ka mācīties ar dažādu tehnoloģiju palīdzību ir interesanti un aizraujoši.

Gribu atzīmēt, ka viena no nozarēm, kura attīstās visstraujāk, ir informācijas tehnoloģiju (IT) un datortehnikas nozare. Pēc ekspertu domām, Eiropas Savienībai tuvāko piecu gadu laikā būs nepieciešami vēl 900 000 šo nozaru speciālisti.  Šī joma paver milzīgas perspektīvas jauno speciālistu profesionālajai attīstībai un ātrai karjeras izaugsmei. Tomēr jāsāk ar pamatiem.

Jaunie cilvēki labprāt vēlētos iegūt darbu IT nozarē vai izvēlēties studijas turpmākām darba gaitām tehnoloģiju nozarē, taču nezina, kā lai uzsāk. Bērniem jābūt iespējai izmēģināt, kas ir programmēšana, un saprast, vai tas ir saistoši, interesanti un sev noderīgi, lai varētu pateikt - es arī to varu, man sanāk!

Vienas stundas laikā par programmētāju neviens nav kļuvis, tāds arī nav „Code Week” mērķis, bet ar vizuāli aizraujošajiem un spēlei līdzīgajiem uzdevumiem, iespējams, daļai no skolēniem būs radušās jaunas idejas, kādā virzienā turpināt savu izglītību.

Jeļena Japiņa, informātikas skolotāja

 Plašāka informācija par Eiropas Programmēšanas nedēļu pieejama www.codeweek.eu.

 



Jauna aptauja

Oktobris - 2018
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
 

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde