otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Karjeras nedēļā Krāslavas novadā skolēni interesējās un diskutēja par nākotnes profesijām

Pievienots: 25.10.2019

Šogad Karjeras nedēļas pasākumos 83 Latvijas pilsētās un novados piedalījās vairāk nekā 137 000 jauniešu, no tiem vairāk nekā 1416 Krāslavas novada bērnu un skolēnu. Latvijas skolās notika dažādi ar karjeras izvēli un nākotnes profesijām saistīti pasākumi – diskusijas ar dažādu nozaru profesionāļu dalību, interaktīvas stundas, domnīcas, atvērto durvju dienas, radošās darbnīcas, akcentējot mākslīgā intelekta un tehnoloģiju lomu nākotnes darba tirgū. Karjeras nedēļu jau septīto gadu organizēja Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar pašvaldībām.

Krāslavas novada PII „Pienenīte” skolotājas Aina Stepiņa un Dzintra Dzalbe pastāstīja: „Ar karjeru bērnus jau var iepazīstināt bērnudārzā, viņiem tas sagādā lielu prieku un interesi. Šogad mēs uz grupu paaicinājām frizieri un nagu meistari, kā arī paši gājām pie „LAU” Krāslavā. Bērnu atsauksmes par karjeras nedēļu ir pozitīvas. Bērni saka, ka patika praktiski darboties - krāsot nagu pamatnīšu paraudziņus, pamēģināt uzkrāsot nagus sev, masēt rociņas, ķemmēt matus un taisīt frizūras, pašiem darboties aplicēšanas un veidošanas tehnikā, izveidot savu frizūru, patika apskatīt ceļu veltni, smagās kravas mašīnas, greideri un pasēdēt autoceļu uzturētāju tehnikā. Daudziem bērniem radās īpaši liela interese par friziera, nagu meistara un autoceļu uzturētāja profesiju - daudzi par tādiem nākotnē vēlas kļūt.”

Jeļena Vorošilova, vadītājas vietniece izglītības jomā, pastāstīja par Karjeras nedēļas pasākumiem Krāslavas novada PII „Pīlādzītis”: „Pirmskolās sākas izglītības reformas īstenošanas posms un pāreja uz kompetencēs jeb lietprātībām balstītu pedagoģisko procesu. Tāpēc ir svarīgi, lai bērni apgūtu tuvākās apkārtnes un viņu vecāku profesiju prasmes caur personīgo pieredzi. Vairāk nekā 180 bērnu piedalījās mūsu organizētājos pasākumos.  Tikšanās ar AS „Drogas” pārdevējām, PII „Pīlādzītis” pavāriem un sētnieci, viņu darba vērošana un aktīvā līdzdalība, praktiskās nodarbības ēdiena gatavošanā un ziepju darbnīcās palīdzēja bērniem gūt noderīgu pieredzi un veidot darba tikuma ieradumus. Tas veidos sākotnējus pamatus un attīstīs specifiskas prasmes, kas palīdzēs piemēroties darba tirgus mainībai nākotnē.” Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” karjeras nedēļas fotogalerija pieejama iestādes tīmekļvietnē http://www.piladzitis.lv/jaunumi/article/karjeras-nedela-1/

Krāslavas pamatskolā tika aktualizētas nākotnes profesijas iespējas. Nākotnes profesijas zīmēja un par tām stāstīja visi 1.-9. klašu skolēni. Izdomai gan nebija beigu! Skolā ciemojās skaistumkopšanas speciāliste un demonstrēja manikīra meistarklasi. Meitenes ar interesi darbojās un noslēgumā katra varēja izlemt – vai tas būs mans bizness. 5.-9. klašu skolēni ar interesi tikās ar nākotnes profesijas pārstāvi – programmēšanas inženieri un Krāslavas pamatskolas absolventu. Viņš tagad studē Daugavpils Universitātē un ir ļoti apmierināts ar studiju programmu un augstskolas izvēli. Viņš atbildēja uz skolēnu jautājumiem un pastāstīja par jaunumiem IT jomā – mākslīgo intelektu. Karjeras nedēļas noslēgumā 9. klašu skolēni piedalījās Eiropas jaunatnes dialoga aktivitātē. Jaunieši meklēja atbildes uz jautājumu – ar kādiem izaicinājumiem Tu varētu saskarties darbā nākotnē?” pastāstīja pedagoģe karjeras konsultante Skaidrīte Gasperoviča. Krāslavas pamatskolas un Indras pamatskolas pedagoģe karjeras konsultante Olita Truskovska informēja, ka arī 4.a klases skolēni tikās ar topošo programmēšanas inženieri, bet Indras pamatskolas visi skolēni piedalījās radošo darbu izstāde par nākotnes profesijām. Vispopulārākās profesijas, kuras skolēni uzzīmēja, ir policists, ārsts un profesijas, kas ir saistītas ar kosmosu.

Krāslavas Valsts ģimnāzijā uzmanība tika pievērsta lēmumu pieņemšanas un mērķu sasniegšanas prasmju pilnveidošanai. Klašu audzinātāju stundās notika diskusijas par metodēm, kas ļauj efektīvi darboties. Skolēni skatījās video par nākotnes profesijām un karjeras veidošanu. Viņi arī pētīja un diskutēja par to, kādas profesijas nākotnē būs pieprasītas, kādas izzudīs vai tās veiks roboti un kādas jaunas profesijas radīsies, kā arī kādas prasmes nepieciešamas šo profesiju pārstāvjiem. Vidusskolas klasēs sarunās vairāk tika akcentētas darba iespējas. Skolēni diskutēja par vērtībām, konkurenci un nepieciešamību nepārtraukti mācīties, kā arī mūsdienās tik būtisku parādību - elastīgu darba vietas maiņu,” pastāstīja ģimnāzijas pedagoģe karjeras konsultante Ilga Stikute.

Krāslavas gr. Plāteru v.n. Poļu pamatskolas skolotāja Inna Sevostjanova uzsvēra: „Mūsu skolēniem iepazīšanās ar profesijām sākās jau pirms Karjeras nedēļas. Jau Skolotāju dienā skolēni izmēģināja spēkus, vadot stundas skolotāju vietā. 7. un 8. klašu skolēni apmeklēja keramiķi Valdi Pauliņu, lai iepazītos ar šo profesiju. Vēl mūsu skolas skolēni Aglonas muzejā iepazinās ar maizes cepēja profesiju un uzzināja, kā no graudiem top maize. Tika apmeklēts Rotko centrs, kur bija iespēja iepazīties ar mākslinieka profesiju. 3. un 4. klases skolēni Krāslavas bibliotēkā iepazinās ar rakstnieces profesiju, tiekoties ar bērnu rakstnieci Inesi Pakloni. Mājturības, sociālo zinību, vizuālās mākslas stundās sākumskolas skolēni veidoja radošos darbus, veltītus dažādām profesijām (celtnieki, dizaineri utt.). Karjeras nedēļā dažādās klasēs tika novadītas veltītas dažādām profesijām klases stundas. Ceļojums profesiju pasaulē bija aizraujošs, izzinošs un neparasts. Varbūt nākotnē kāds arī izvēlēsies no skolā iepazītajām profesijām.”

Krāslavas Varavīksnes vidusskolas pedagoģes karjeras konsultantes Oksana Korčagina un Jolanta Pastuhovska informēja, ka Karjeras nedēļa skolā bija piesātināta ar dažādām aktivitātēm: iepazīšanās ar manikīra speciālisti Natāliju Blaževiču un ar tekstilizstrādājumu mākslinieci dizaineri Svetlanu Pitrāni, kuras prezentēja savas darbības jomas. Tika organizēti zīmējumu konkursi „Mana nākotnes profesija” un „Nākotnes speciālists - ROBOTS” 1.-4. klašu skolēniem. 8.b,c kl. skolēni veidoja kolāžu vai zīmējumu par savu nākotnes profesiju, noskaidroja, kādas iemaņas un prasmes ir vajadzīgas, kādām rakstura īpašībām jāpiemīt cilvēkam - nākotnes profesijas pārstāvim, kādus mācību priekšmetus ir nepieciešams apgūt, lai veiksmīgi apgūtu profesiju. 9. klases skolēni devās mācību ekskursijā uz Krāslavas novada Tūrisma informācijas centru, lai tiktos ar tūrisma speciālisti Edīti Lukšu, uzzinātu vairāk par nākotnes iespējām savā pilsētā un novadā. Skolas konferences „Novads 20/30” ietvaros 10.-12. klašu skolēni tikās ar Krāslavas novada domes priekšsēdētāja vietnieku Viktoru Moiseju un Attīstības nodaļas vadītāju Ināru Dzalbi.

Nobeigumā gribētos pateikties visiem Karjeras nedēļas dalībniekiem - izglītības iestāžu vadībai, pedagogiem, skolēniem un viņu klašu audzinātājiem, vecākiem, profesiju pārstāvjiem - par sadarbību un jūsu veiksmīgu darbu!

Par Karjeras nedēļu

Karjeras nedēļa ir ikgadējs pasākumu cikls, kura laikā jauniešiem ir iespēja iepazīt iespējamo nodarbošanos nākotnē, tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, apmeklēt uzņēmumus un saņemt karjeras konsultācijas. Jaunieši var piedalīties diskusijās, radošajās darbnīcās, konkursos un citos izglītojošos pasākumos.  

Karjeras nedēļu organizē VIAA sadarbībā ar 83 Latvijas pilsētām un novadiem, un to finansē Eiropas Sociālā fonda projekts „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”.

Karjeras nedēļas pasākumu programma pilsētu un novadu skolās pieejama tīmekļa vietnē viaa.gov.lv/karjerasnedela, savukārt jaunumi - sociālajos tīklos facebook.com/TavaiKarjerai, twitter.com/TavaiKarjerai, facebook.com/VIAA.LV, draugiem.lv/viaa un twitter.com/VIAA_LV.

Informāciju sagatavoja:
Snežana Petroviča, Krāslavas novada Karjeras nedēļas koordinatore

Fotogalerija


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde