otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

„KINO BIZE” Krāslavas ģimnāzijā

Pievienots: 24.05.2023

Jau daudzus gadus darbojoties ar saviem audzināmajiem, vienmēr esmu ievērojusi moto: ja tiek dotas iespējas, tās jāizmanto. Un veiksme uzsmaidīja arī šoreiz, kad, vienojoties ar saviem 9.a skolēniem, nolēmām pieteikties kādam jaunam izaicinājumam, izmēģinot savus spēkus kino tapšanā neformālās kino izglītības programmā skolotājiem un skolu jauniešiem „Pēcstundas”. Bijām sajūsmā, kad saņēmām apstiprinājuma vēstuli no projekta komandas, ka viņi ir gatavi ierasties pie mums un piecas stundas darboties, lai kopā izstrādātu filmu scenārijus, filmētu iecerēto, mācītu montāžu un beigās demonstrētu gatavu produktu – filmu.

15. maija rītā bijām gatavi pētīt visiem, šķiet, tik zināmi nezināmo, vienkārši sarežģīto un svešādi pazīstamo kino tapšanas procesu. Meistardarbnīcu vadīja mediju producents un kino pedagogs Daniels Lisigurskis sadarbībā ar filmu studiju „Apagon” no Bergenas, Norvēģijas, tāpēc darba valoda nodarbībā bija angļu valoda.

Lūk, dažu skolēnu atsauksmes:

„Kā tiek veidotas filmas? Cik daudz cilvēku piedalījās filmas „Iron Man 3” filmēšanā? To mēs uzzinājām nodarbībā „Kino Bize”. Manuprāt, šī ir bijusi viena no labākajām ārpusstundu nodarbībām, kādā esmu piedalījusies. Tiek dota iespēja izpausties, kreatīvi domāt, veidojot ko jaunu un izmantojot mūsdienīgākās tehnoloģijas. Nodarbības vadītāji kino veidošanas procesu skaidroja saprotami un ar interesi, kas info uztveršanas procesu padarīja vieglāku. Ja rastos iespēja, es labprātīgi vēlreiz piedalītos kādā no „Kino Bizes” nodarbībām! „Kino Bize” rullē!” (Anna)

„Nodarbība ar „Kino Bize” bija aizraujoša un jautra. Šīs nodarbības laikā mums bija iespēja apgūt jaunas iemaņas un paplašināt redzesloku par kino montāžu un tā izveidi. Visinteresantākais man šķita tas, ka mums tika dota iespēja izpausties radošumā. Tas bija tik neparasti, jo mēs paši varējām izdomāt mūsu īsfilmas sižetu un attēlot to tā, kā mēs paši to vēlējāmies. Liela nozīme bija jaunajai pieredzei par kinofilmas uzņemšanu, par kuru man agrāk nebija nekāda priekšstata. Esmu ļoti pateicīgs klases audzinātājai un vadītājiem, kuri mums deva šo brīnišķīgo iespēju darboties ar „Kino Bize” komandu. (Gregors)

„Nezinot, kas ir „Kino Bize”, es biju domājusi, ka šis pasākums man galīgi nepatiks un ka es nemaz nebūšu tajā ieinteresēta. Bet izrādās, šīs domas bija aplamas. Piedaloties šajā pasākumā, mans uzskats par kino sfēru mainījās. Ja agrāk es biju domājusi, ka šai sfērā esmu pilnīgā nulle un saistīt savu dzīvi ar to es nemaz nevēlos, tad tagad es domāju, ka ir iespēja, ka man tas noderēs un nav izslēgts, ka sākšu karjeru kino sfērā. Tas ir ļoti interesanti un aizraujoši, nav tipiski, iespaidi var būt daudz un dažādi.” (Laura)

Biju pozitīvi pārsteigts, jo biju gaidījis kārtējo datorikas teorēmas stundu, kura mums pastāstītu par izmēru veidiem un montēšanas programmām, taču izrādījās pretēji. Spēju izbaudīt ne vien profesionāļu teorētisko zināšanu klāstu, bet arī tās izprast, praktiski līdzdarbojoties. Šī pieredze deva priekštatu par filmēšanu un tās aizkulisēm, kas ne tikai ļāva iepazīt daudzas mums nezināmas profesijas, bet iedvesmoja sākt veidot un darīt mums nezināmo. Esmu pateicīgs par šādu iespēju un ceru, ka šis projekts turpinās darboties, kas iedvesmos mūsdienu jaunatni uzsākt savas gaitas kādos projektos. Tiešām ļoti forši, ka mūsdienās ir iespēja iepazīties ar gandrīz vai jebkuru sfēru. Liels paldies „Kino Bizei”!” (Rihards S.)

Diena pagāja brīnišķīgi, nodarbību beigās kopā noskatījāmies četras klasē veidotās filmas. Biju sajūsmā par saviem radošajiem, erudītajiem, zinošajiem audzēkņiem!

Pirms aizbraukt prom, komanda mūs informēja, ka šī gada 10. jūnijā kinoteātrī „Kino Bize” notiks „Pēcstundu” īsfilmu festivāls, kurā tiks izrādītas Latvijā pavasarī notikušo 24 meistardarbnīcu veiksmīgākās filmas. Varētu būt, ka …un mums atlika vien gaidīt.

Un atkal veiksme! Mūsu divas filmas - „My Movie 22” un „Zombie Attack” – ir iekļautas veiksmīgāko filmu sarakstā! Tāpēc divas klases komandas pošas ceļam uz festivālu 10. jūnijā!

Ilga Stikute,
Krāslavas ģimnāzijas 9.a klases audzinātāja
Autora foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde