otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Novada pensionāru biedrības plāni un ieceres

Pievienots: 23.05.2023

Jau ziņojām, ka marta nogalē Krāslavas novada pensionāru biedrība tika pie jaunas valdes, savukārt valdei jauns vadītājs – Viktors Moisejs, kurš pastāstīja par tuvākajiem plāniem un iecerēm.

„Vispirms gribu akcentēt, ka Krāslavas novada pensionāru biedrība ir ar bagātu pieredzi - tā darbojas kopš 2005. gada un šos visus gadus biedrību vadīja Edmunds Gekišs, kurš devis lielu ieguldījumu pensionāru jautājumu risināšanā,” stāsta Viktors Moisejs. „Diemžēl veselības problēmu dēļ viņam nācās atstāt savu amatu, bet man ir liels prieks, ka valdes sastāvā joprojām darbojas tādi seniori, kas strādā tajā no pensionāru biedrības dibināšanas pirmsākumiem vai nedaudz vēlāka laika: Valentīna Kokina, Antons Masaļskis, Marija Kolodnicka un citi. Izveidojusies pozitīva situācija, jo jaunajā valdē ir gan cilvēki no iepriekšējas, gan nākuši klāt jauni valdes locekli, tālab ceram uz aktīvu kopdarbu un labiem rezultātiem.

Personīgi man jaunajā amatā pirmais nozīmīgākais pasākums būs dalība Latvijas pensionāru federācijas kongresā maija nogalē Rīgā. Tajā viens no svarīgākajiem jautājumiem būs veselības pakalpojumu pieejamība senioriem. Pašlaik viss virzās uz maksas pakalpojumiem, kas senioriem nav pieņemami un it sevišķi mūspusē, kur ienākumi un pensijas ir zemākas par vidējo valstī.”

Festivāli un atpūtas vakari

10. jūnijā mūsu vokālais ansamblis „Ivuška” plāno piedalīties visas Latvijas mazākumtautību kolektīvu festivālā „Ivuški zied Olainē”, uz kuru saņēmām ielūgumu.

Balvu novada Rugājos 17. jūnijā būs liels pasākums - Latgales novada XIX senioru dziesmu un deju festivāls „Rūtoj saule, rūtoj bite”. Mūsu biedrību tajā pārstāvēs vokālie kolektīvi - „Rudzutaka” un „Ivuška”, kurus vada Antoņina Tuče. Kā arī Ilonas Kangizeres vadītais senioru deju kolektīvs „Labvakar”. Patiesībā esam ļoti priecīgi un apmierināti, ka Ilona nāca pretī krāslaviešiem un uzņēmās vadīt kolektīvu, apvienojot vienā Indras un Krāslavas dejojošos seniorus. Jebkura ciešāka sadraudzība starp pensionāriem ir vērtējama tikai pozitīvi. Noteikti jāatzīmē fakts, ka biedrības seniori ir ļoti atsaucīgi un aktīvi.

Ļoti pieprasīti ir senioru atpūtas vakari, kurus plānojam rīkot arī turpmāk.

Ir doma turpināt sadarbību ar Tatjanu Azamatovu, kura vada „Senioru skolu” Krāslavā. Mums tas ir svarīgi, jo šīs skolas piedāvājums nav vis formāls, bet ļoti pārdomāts un pievilcīgs senioriem.

Tāpat turpināsim piedalīties mūsu novada kultūras iestāžu rīkotajos pasākumos.

Pašvaldības atbalsts

Lai pensionāru biedrība varētu pildīt savas funkcijas, tai nepieciešams līdzcilvēku un pašvaldības atbalsts, kas ir sevišķi svarīgs sekmīgai biedrības darbībai. Varu apliecināt, ka pašvaldība regulāri sniedz mums būtisku atbalstu, un arī mēs cenšamies dot pretī savu artavu. Piedalīsimies pilsētas svētku gājienā 15. jūlijā. Ceram, uz to brīdi visi gājiena dalībnieki būs veseli un varēs doties gājienā.

Neieslīgt pašapmierinātībā

Ja mēs ieslēgsimies vienā vidē, viss ātri beigsies. Ļoti svarīgi neiesūnot, tālab plānojam kontaktēties ar citām senioru organizācijām, tostarp ārpus Latvijas. Mūsu novadam ir sadarbības līgums ar Visaginas pašvaldību Lietuvā, un gribam organizēt pieredzes apmaiņas vizītes. Ļoti nepieciešama lieta, jo tur senioru kustība attīstīta ļoti plaši, un ir liela pieredze.

Plānojam apceļot arī savu novadu, ir doma apmeklēt lielākos novada tūrisma objektus, sāksim ar Jaundomes muižu. Bet mūsu pensionārus interesē arī interesantākie ražošanas objekti, ceram, ka uzņēmēji būs ieinteresēti parādīt senioriem mūsdienīgās ražotnes. Kaut kādu no šīm idejām vasarā mēģināsim realizēt.

Izskanēja arī ideja organizēt pagastos dzīvojošo pensionāru ekskursiju uz Krāslavu, lai sertificēta gida pavadībā izzinātu pilsētas vēsturi, kā arī apskatītu jaunos objektus. Pagaidām nevaru pateikt, vai šī ideja gūs atbalstu no visām ieinteresētajām pusēm, bet šī ir ļoti laba ideja – ikvienam nepieciešams kaut uz brīdi izrauties ārpus ierastās vides, lai ietu kopsolī ar laiku.

Krāslava un Dagda - kopā vai atsevišķi?

Laika gaitā izveidojies tā, ka Krāslavā darbojas sava pensionāru organizācija un Dagdā sava. Tad rodas jautājums - kam īsti pieejamas mūsu rīkotās aktivitātes: tikai Krāslavas novada pensionāru biedrībā sastāvošiem, tikai Krāslavas pensionāriem, visiem novada pensionāriem, ieskaitot arī Dagdas organizācijā apvienojušos? Mana atbilde – visiem senioriem, kuri izrāda interesi.

Es domāju, ka esošajā situācijā vispareizākais ir sadarbības modelis. Mēs plānojam sadarboties ar visām biedrībām, kuras izrādīs interesi. Krāslavas pusē pilsētas pensionāriem ir sadarbības pagasti, mums ir kopīgas intereses ar Ūdrīšiem, Indru, Robežniekiem, Izvaltu. Principā esam atvērti sadarbībai ar visiem, nav nekādas biedra kartes – seniors un viss.

Nepalikt vienatnē

Katram no mums vajag justies noderīgam. Dodoties pelnītā atpūtā un aizejot no darba kolektīva, pilsētniekam laikam tomēr būs vieglāk iekļauties pensionāru organizācijas darbā, jo viss tepat blakus. Lauciniekiem, jo sevišķi dziļākos novada nostūros, var gadīties, ka tā ir sarežģīta misija. Lauku cilvēkam pirmais solis ir sazināties ar pagasta pārvaldes vadību un izteikt šo savu vēlmi, lai lieki nav jābrauc uz pilsētu un jāstreso, meklējot pašam vēl īsti nezinot ko. Pagasta pārvaldē noteikti palīdzēs ar mums sakontaktēties un nepaliksiet vientuļš savā viensētā. Kā tieši varēsim sadarboties, tas tiks pārrunāts personīgi. Svarīgi ir pašam uzsākt kustēties un interesēties, mēs sadarbojamies un sadarbosimies ar pagastu vadību un katru iniciatīvu atbalstīsim, cik tas būs mūsu spēkos.

Par pensionāru sanāksmēm

Pensionāru sanāksmes Krāslavas mikrorajonos bija populāras un labi apmeklētas, bet laika gaitā interese noplaka tiktāl, ka dažā sapulcē amatpersonu bija vairāk nekā iedzīvotāju. Acīmredzami nepieciešamas pārmaiņas. Jautājums atklāts, konkrētu priekšlikumu nav. Mans viedoklis - labāk būtu pulcēties reizi vai vairākas reizes gadā Krāslavas Kultūras namā. Pirmkārt, sapulcējas vairāk cilvēku, otrkārt, tas nav zem klajas debess, un laika apstākļi neietekmēs sapulces gaitu, treškārt, sapulci var apvienot ar koncertu, kuru sagatavojuši senioru kolektīvi un kuriem arī nepieciešams skatītājs. Bet jautājums atklāts - arvien gaidām priekšlikumus.

Pierakstīja Juris Roga
Autora foto


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde