ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Rēzeknes burvība „Skolas somā”

Pievienots: 29.10.2018

Ar „Skolas somu” plecos Indras pamatskolas 6. un 7. klases skolnieki  devās iepazīties ar Rēzekni.  Un tā – Rožu ciems Indra ceļo uz Rožu pilsētu Rēzekni.

Protams, vispirms mēs apmeklējām Latgales Kultūrvēstures muzeju, kur ekspozīcijā „Rēzekne laikmetu griežos“ varēja apskatīt priekšmetus, kas stāsta par Rēzeknes septiņu gadsimtu vēsturi un kur varēja rast atbildi jautājumam „Kas ir Roze?“, noklausoties neparastu leģendu par trim māsām. Programmas otrajā daļā iepazinām Rēzekni no cita skatupunkta – kādas pārmaiņas laika gaitā piedzīvojusi septiņu pakalnu pilsēta, kā senatnīgais mijas ar mūsdienīgo. Noklausījāmies interesanto stāstījumu, kā tapa un ko nozīmē pazīstamais Rēzeknes simbols – Latgales Māra. Apskatījām arī jaunatklāto Latgales kongresa simtgadei veltītu pieminekli. Viens no Latvijas valsts simtgades svinību atklāšanas centrālajiem notikumiem 2017. gadā bija Latgales Simtgades kongress, kurā svinēja vēsturiski nozīmīgo lēmumu, kad latgalieši izlēma vienoties ar Vidzemi un Kurzemi kopīgā cīņā par neatkarīgu Latvijas valsti. 5. maijā svinīgi, klātesot valsts augstākajām amatpersonām, tika atklāts piemineklis „Latgales kongresam – 100”. Pieminekļa laukuma vieta - blakus Atbrīvošanas alejai netālu no Kovšu ezera - nav izvēlēta nejauši: šeit 1917. gadā atradās Rēzeknes kinoteātris „Diāna”, kur notika kongresa pirmās dienas sanāksme.

Daudz nezināma un pārsteidzoša atklājām Rēzeknes Zaļajā sinagogā, kas ir vissenākā koka ēka pilsētā, un arī vienīgā no 12 sinagogām, kas saglabājušās līdz mūsdienām.  Tajā mēs tikāmies ar Voldemāru Ivdri, Zaļās sinagogas gidu un radošo dvēseli, kura vadībā iepazinām Rēzeknes ebreju sakrālo tradīciju vēsturi.

Pēc izzinošām ekskursijām pa pilsētu devāmies uz Latgales vēstniecību „GORS”, kas ir Latvijā pirmā no jauna uzceltā daudzfunkcionālā akustiskā koncertzāle 21. gadsimtā. „GORS” ir vieta, kas rada un vēsta Latgales stāstu. Te satiekas kultūras mantojums un senas vērtības, tradīcijas un jaunrade, valoda un notikumi, nozīmīgākās pasaules tendences, māksla, kultūra, dejas un dziesmas. Šoreiz no iniciatīvas „Skolas soma” piedāvājuma mēs izvēlējāmies apmeklēt Liepājas teātra viesizrādi „Dželsomīno Melu zemē”, kuras laikā iepazināmies ar itāļu rakstnieka Džanni Rodāri radīto puisēnu Dželsomīno, kurš ir piedzimis ar brīnumainu balsi, un tas viņam sagādā ne mazums problēmu – tad, kad viņš dzied, plīst logu stikli, grūst ēkas un no galvām tiek aizpūstas parūkas.

Ko tad mēs pārvedām mājās savā „Skolas somā”? Tā bija pilna ar zināšanām, emocijām, pārdomām! Mums ļoti iepatikās neparastā leģenda par trim māsām - Rozāliju, Lūciju un Mariju. Zaļā sinagoga – kaut kas neparasts un agrāk pavisam nezināms. Un izrāde bija pilna atklāsmēm – skaņas kvalitāte, aktieru izcilais tēlojums un izrādes saturs, kas liek pārdomāt par to, kā prasmīgi likt lietā savus talantus, kādu ļaunumu nodara melošana.

Līdz ar to katrs mēs jutāmies saņēmuši dāvanu savas valsts dzimšanas dienā, jo mēs visi esam valsts un mums visiem šogad ir lieli svētki! Arī turpmāk jācenšas ikdienā sniegt cita citam mazas dāvaniņas – ar jauku pārsteigumu, ar labu uzvedību, ar mīļu vardu!

Indras pamatskolas 5. un 6. klases skolnieki

 



Jauna aptauja

Decembris - 2024
P O T C P S S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde