ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Balti sniegi, baltas domas, balti darbi, balti prieki!

Pievienots: 02.01.2023

Decembris ir tāds ziemas pīrāga pats vidus, kad gribas tajā iekosties un no sirds izbaudīt visu, ko sniedz šis brīnumainais laiks – Ziemassvētku gaidīšanas laiks!

Šogad pati daba ir pacentusies laicīgi visu ietērpt baltā krāsā, mudinot domāt baltas domas, veikt labus darbus.

Balti Ziemsvētku motīvi izvijās Dagdas vidusskolas logos, sākot no pirmā līdz ceturtajam stāvam, radot kopības sajūtu ar dabu: zvaigznes, mēness, eņģeļi, pārslas, sniegs, kupenās ieaijātas eglītes.

Šis svētku gaidīšanas laiks Dagdas vidusskolā iesākās tradicionāli ar Dagdas Romas katoļu draudzes priestera Pāvela Odiņa viesošanos, iesvētot un iededzot Adventes vainagā pirmo svecīti kopā ar 1. - 4. klašu skolēniem, kuri skandēja dzejoļus un dziedāja Ziemsvētku dziesmas.

Mēs priecājamies, ka mūsu skolā mācās bērni, kuri nāk no daudzbērnu ģimenēm, tāpēc par tradīciju kļuvusi otrās Adventes svecītes iededzināšana kopā ar kādu skolēnu ģimeni. Šoreiz tā bija Armanda un Alises Pudniku ģimene, kuri audzina un skolo trīs atvasītes.

Trešo svecīti 7. - 8. klašu skolēni iededza kopā ar bijušo skolas direktori un latviešu valodas skolotāju Zinaidu Konošonoku, svētku brīdis izvērtās īpaši emocionāls, jo skolotāja, uzrunājot klātesošos, aicināja vairot labestību, prieku, vairot mīlestību, apskaut un samīļot savus tuviniekus, skolotājus, draugus un klasesbiedrus! Smaidi, prieks un apskāvieni uzlaboja omu visiem.

Ceturtās svecītes iedegšana tradicionāli 9. - 12. klašu posmā tiek uzticēta mūsu bijušajiem un topošajiem absolventiem, kuri bija sagatavojuši sirsnīgu dziesmu un visus nobūra, izjusti stāstot Ziemassvētku pasaku.

Šogad mūs apciemoja Loreta Pisarjenoka un Raimonds Belkovskis, kuri tikai jūnijā pārkāpa skolas slieksni un gatavojas kārtot pirmo eksāmenu sesiju savās izvēlētajās augstskolās. Pēc sirsnīgiem uzrunas vārdiem mēs, visi klātesošie, vēl gribējām uzkavēties, kopā dziedot Ziemsvētku dziesmas.

Ziemsvētku laikā mēs biežāk aizdomājamies par līdzcilvēkiem, kuri ir vientuļi, kuriem klājas grūti. Ziedošana ir arī par labāku sevis, savu vērtību un mērķu apzināšanos, tā iemieso mūsu vērtības darbos, jo atbalstām to, kas mums ir svarīgs. Daudzi no mums ar sirdi un domām ir kopā ar ukraiņu tautu, tāpēc individuāli piedalījās dažādās ziedojuma akcijās, atbalstot Ukrainu.

„Ziemassvētki ir brīnumu laiks! Tas ir laiks, kad mēs varam palīdzēt un dāvāt pa brīnumam tiem cilvēkiem (vientuļiem pensionāriem un pansionāta iemītniekiem), kuriem tas ir visvairāk vajadzīgs, lai svētku sajūta ienāk šo cilvēku mājās, piepildīt BRĪNUMU LĀDI ar pašgatavotiem vai veikalā nopērkamiem gardumiem un lietām, pievienojot apsveikumu”, ar šādu iniciatīvu vērsās skolas direktore pie visiem skolēniem, skolotājiem, vecākiem un skolas darbiniekiem. Visas sarūpētās dāvanas ar jūsu sirds siltumu tika nogādātas uz Dagdas pansionātu „Ābeļdārzs”. Lai Jūsu sirdis sajūt mīlestību ne tikai Ziemassvētkos, bet visu gadu!

„Miers, mīlestība, prieks un laime – lai tās ir dāvanas, kas jau ir ceļā pie jums!” novēlēja direktore Vija Gekiša.

Kalendārā decembra atvērums nenovēršami vēstīja par gada izskaņu, tātad arī 1. mācību semestra beigām. Rosība, satraukums, vēl pēdējie pārbaudes darbi, bet gaisā jau virmo prieks un gatavošanās Ziemsvētku pasākumiem.

Klāt 22. decembris, kad diena sākās ar daudzveidīgiem pasākumiem, 1. - 5. klašu skolēnus apciemoja skolas pašpārvaldes rūķi, lai stundas garumā kopā ar skolēniem iesaistītos dažādās aktivitātēs, minot mīklas, dziedot un skandējot Ziemsvētku dziesmas un dzejoļus, ejot rotaļās, un tad visi devās uz skolas svinību zāli priecāties par Rēzeknes teātra „Joriks” izrādi „Reiz Ziemassvētkos”, pēc kuras sekoja spēles un rotaļas ar izrādes personāžiem, protams, Ziemsvētku vecīti!

Tostarp 6. - 8. klašu skolēni līdz pusdienlaikam savas prasmes un izdomu demonstrēja sešās dažādās darbnīcās: cepa piparkūkas, veidoja apsveikumus un Ziemsvētku rotājumus, dziedāja karaoke un veica atjautības viktorīnu kahoot.it vietnē. Pēcpusdienā visi kopā devās skolas apkārtnē veidot sniegavīrus, simboliski mest zābakus, pielāgojot šo aktivitāti ticējumam par gariem liniem. Vilka apkārt skolai bluķi, kurā ar oglīti katrs ievilka tik strīpiņu, cik gada laikā ir sastrādāts nedarbu, tas bija jautri, jo dažs bluķis bija „riktīgi” melns. Apvelkot to apkārt skolai, bluķis tika sadedzināts kopīgā ugunskurā. Pie skolas āra klases, visiem pulcējoties, tika ēsti zirņi, piparkūkas un dzerta garšīga piparmētru tēja. Kopā ar skolēniem iesaistīties šajās aktivitātēs tika aicināti arī vecāki. 

9. - 12. klašu skolēni Ziemassvētku tuvošanos izbaudīja skolēnu pašpārvaldes rīkotajā tematiskajā vakarā – Masku ballē. Tika gaumīgi un tematiski klāti galdi, notika arī labākā galda klājuma izvērtējums, tika padomāts par maskām, par tērpiem. Vakara gaitā katra klase piedāvāja daudzveidīgas un interesantas aktivitātes. Pēc vairāku gadu pauzes skolēni ar īpašu azartu piedalījās visās aktivitātēs, dejoja, dziedāja, izjuta kolosālo kopābūšanas prieku.

Varbūt šķiet pasākumu daudzveidībā palicis novārtā mācību process? Protams, nē! Ikvienā aktivitātē, ikvienā ārpusstundu nodarbībā caurvijās sociālās zinības, vēsture, bioloģija, mūzika, sports, datorika, māksla un tehnoloģijas, kultūra, teātra māksla, literatūra un pat matemātika, fizika un ķīmija! Caur to visu skolēni gūst plašāku izglītības pieredzi, prasmi sadarboties, darboties kopā, spēju pielietot zināšanas dažādās dzīves situācijās, attīstīt sevī tikumus un nostiprināt vērtības.

Mēs lepojamies un priecājamies par Dagdas vidusskolas skolēniem, kuri bijuši īpaši centīgi šī mācību gada 1. semestrī! Uzslavas rakstus un saldumus saņēma 27 teicamnieki un 36 skolēni, kuri mācās labi un teicami!

Mieru, saticību, radošumu, veselību un sekmīgu Jauno gadu! 

Irēna Maļkeviča, Dagdas vidusskolas
direktora vietniece audzināšanas jomā
Ludmilas Mukānes foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde