sestdiena, 20. aprīlis, 2024Vārda diena: Mirta, Ziedīte
crest1 crest2

Debašu sezona ir sākusies

Pievienots: 24.09.2019

Latvijas biedrības „Debašu centrs” un „Zaļā brīvība” ciešā sadarbībā īsteno projektu „Ar cieņu par pārtiku: Globālā pieeja pārtikas atkritumu mazināšanai neformālā izglītībā”. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par likumsakarībām starp pārtikas izmešanu atkritumos un ilgtspējīgas attīstības ekoloģisko un sociālo jomu, un pilnveidot sabiedrības prasmes pārtikas atkritumu samazināšanai privātā patēriņā un mājsaimniecībās.

Šī gada 19. oktobrī Daugavpils Valsts ģimnāzijā notika diskusija par tēmu „Vai mēs varam samazināt pārtikas atkritumus?” un tikšanās ar biedrības „Zaļā brīvība” pārstāvi, kur tika pārrunāts un izdiskutēts, kā tad mēs varam samazināt pārtikas atkritumus. Diskusijā debatē piedalījas septiņu skolu komandas, viens pārstāvis no tām uzstājās ar publisko runu.                        Skolēni tika sadalīti grupās un, klausoties runātājus, mēģināja atrast pretargumentus vai atbalstu runātāju pozīcijām.  

Pasākumā piedalījās komandas no Krāslavas Valsts ģimnāzijas un Krāslavas Varavīksnes vidusskolas. Diskusijas dalībnieki dalījās iespaidos par piedzīvoto.

Gabriela Cimmermane: „Par problēmu, kā samazināt pārtikas atkritumus, jādomā laicīgi, kamēr nav izsīkuši resursi un nav dabai nodarīti neatgriezeniski kaitējumi. Jāsaprot, ka  pārtikas atkritumu samazināšana ir pašu cilvēku atbildība.”

Loreta Makņa: „Interesanti bija uzklausīt dažādus viedokļus un idejas. Ja vismaz daļēji varētu samazināt pārtikas atkritumu daudzumu, tas palīdzētu risināt ari citas problēmas - dabas resursu saudzēšanu, arī naudas līdzekļu ekonomēšanu.” 

Karīna Kurica: „Gatavojoties pasākumam, mēs tikāmies ar mūsu bijušo skolas debatētāju Elvi Berjozu, kurš pašlaik apgūst RTU Vides zinātnes programmu. Elvis pastāstīja par biometāna izmantošanas potenciāla izvērtējumu un dalījās ar lekciju materiāliem. Mēs ieguvām jaunas zināšanas.”

Ernests Jančevskis: „Šajā pasākumā mums tika sniegta izglītojošā stunda. Es uzzināju par Zemes patēriņa dienu. Šogad 29. jūlijs ir tā diena, kurā planētas iedzīvotāju patērētais dabas resursu apjoms pārsniedza to daudzumu, ko Zeme šī gada laikā spēs atjaunot. Dienu, kad cilvēce pārtērē tai nosacīti piešķirtos ikgadējos atjaunojamos dabas resursus, izskaitļo jau vairāk nekā 50 gadus. To nosaka pēc formulas, kurā dabas resursu daudzumu, ko Zeme attiecīgajā gadā spēj radīt, izdala ar pasaules ekoloģiskās pēdas nospiedumu jeb izmantoto dabas resursu daudzumu attiecīgajā gadā un sareizina ar 365 dienām. Tik agri, cik šogad, Zemes resursi iztērēti ir pirmo reizi. Un šis fakts rosina pārdomas.”

 Informāciju sagatavoja Viktorija Nalivaiko un Valentīna Purpiša, debašu treneres



Jauna aptauja

Septembris - 2024
P O T C P S S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde