ceturtdiena, 18. aprīlis, 2024Vārda diena: Jadviga, Laura
crest1 crest2

Pirmajiem vienmēr ir visgrūtāk

Pievienots: 27.09.2019

 

„Tā likās diezgan traka ideja, bet nu mēs to jau gandrīz esam īstenojuši! Un izdarījām to visi kopā!” uzsvēra Lietuvas Valsts policijas Utenas komisariāta vadītājs Vitautas Vaiskunas, tiekoties ar Latvijas kolēģiem kārtējā projekta „SYNERGY FOR SECURITY” tematiskajā sanāksmē. Viņš atzina, ka divi gadi ir pagājuši nemanot. Pirms vairākiem gadiem viens no projekta partneru pārstāvjiem – Latvijas Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Pastars tikšanās reizē kolēģiem ieminējās par šādas kopīgas sinerģiskas sadarbības ideju. Un tagad šī, toreiz tik tālā un šķietami utopiskā ideja ir teju īstenota. „Celmlaužiem vienmēr ir visgrūtāk, jo viņi ir pirmie. Lietuvā mēs noteikti esam pirmie! Un nu jau mums ir parādījušies sekotāji, piemēram, Marijampolē”, atzina Vitautas Vaiskunas. Utenas policijas komisariāta priekšnieks norādīja, ka vēl viena svarīga lieta, ko būtu nepieciešams izdiskutēt tuvākajā nākotnē, ir līgums par operatīvu informācijas apmaiņu starp pierobežas tiesībsargiem – tas dotu iespēju apmainīties ar informāciju ātri un bez birokrātiskiem šķēršļiem. „Projekts ir ļoti labs, jo tas ir atvērts projekts, tam nav noslēguma – projektam var pievienoties citas iestādes, piemēram, citas drošības struktūras. Mēs Lietuvā dalāmies ar savu projekta ietvaros gūto pieredzi un jūtam ieinteresētību, piemēram, no muitas puses. Līdzīgi varētu būt ar nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un valsts drošības iestādēm. Un mēs varam būt lepni – šo ļoti noderīgo starptautiskas sadarbības instrumentu izveidoja 2 projekta partneri – Latvijas Valsts policija un Utenas policijas komisariāts, ” rezumēja Vitautas Vaiskunas.

Latvijas Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Pastars akcentēja: „Mēs esam atsevišķu tēmu pirmatklājēji Latvijā. Piemēram, mums ļoti aktuālais videonovērošanas sistēmu iegādes jautājums – kad sākām šo projektu, par to bija ļoti maz informācijas vispār. Tagad jau ir parādījušies lieli, nopietni komersanti, kas gatavi piegādāt speciālās videokameras ar automašīnu valsts numurzīmju atpazīšanas funkciju.” Juris Pastars arīdzan akcentē projekta celmlaužu aspektu, jo kopā paveiktais ir kā ziņa visiem pārējiem drošības uzturētājiem, un visticamāk policijas un robežsardzes uzsāktajam sekos muita un VID. Tas būtu ļoti vērtīgi divu apsvērumu dēļ – pirmkārt, drošības līmenis pierobežā tikai augtu, un otrkārt, vēl vairāk attaisnotos sinerģiskās sadarbības platformas ideja – tā var paplašināties un turpināt attīstīties.

Gluži negaidītu novērtējumu projektam ir sniedzis Lietuvas Valsts robežsardzes Ignalinas nodaļas priekšnieks Sauļus Tamulevičus. Viņš atzinīgi novērtēja zināšanas un prasmes, kas smeltas ne tikai projekta ietvaros rīkotajās profesionālajās mācībās, bet gūto pieredzi kopumā – kā piedalīties un darboties apjomīgā ES projektā vispār, jo šī ir viņu pirmā iespēja līdzdarboties ar citas Eiropas valsts kolēģiem.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par publikācijas saturu pilnībā atbild LR Valsts Policija, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

 INTERREG V-A Latvijas – Lietuvas programmas LLI-082 „SYNERGY FOR SECURITY” projekts „Sinerģiskas drošības platformas izveide Austrumlatvijas un Lietuvas pierobežā”. Projekta kopējais budžets ir 580 236 eiro, t.sk. 85% (493200 eiro) ERAF līdzfinansējums, projekts tiek īstenots laikā no 2017.gada 17.maija līdz 2019.gada 16.novembrim. Projektu līdzfinansē Latvijas-Lietuvas programma. Projekta Vadošais partneris ir LR Valsts policija.

Saistītās saites:
2014.-2020 Interreg Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas tīmekļvietne www.latlit.eu/;
Eiropas Savienības oficiālā tīmekļvietne: www.europa.eu.


Jauna aptauja

Septembris - 2024
P O T C P S S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde