sestdiena, 20. aprīlis, 2024Vārda diena: Mirta, Ziedīte
crest1 crest2

Alkoholisms pusaudžu vidū

Pievienots: 16.08.2021

Straujiem soļiem tuvojas vasaras noslēgums, un nav aiz kalniem 1. septembris, kad skolēni un studenti, cerams, klātienē atgriezīsies izglītības iestādēs. Un mēs – ārsti-narkologi – šo laiku sagaidām ar zināmu satraukumu, jo augusta beigas, septembris un oktobris ir tas laiks, kad mūsu redzeslokā nonāk daudz pusaudžu pēc pārmērīgas alkohola, nikotīna un narkotisko vielu lietošanas. Tieši šinī laikā, kad atsākas mācību periods un noslēgušās garās brīvdienas, pusaudžu vidū visbiežāk notiek pirmie atkarības vielu lietošanas mēģinājumi, kas nereti ietekmē veselību, laupot pat dzīvību.

Ir vairāki iemesli, kāpēc tieši pusaudžu vecumā tiek pārbaudītas sava organisma iespējas un pārkāptas robežas.

  • Alkohola lietošana pusaudžu vecumā var kalpot kā līdzeklis gan vienaudžu atzinības iegūšanai un autonomijas realizēšanai, gan sabiedrības normu un vērtību noliegšanai.
  • Pusaudžu pārejas attīstības periods ar visām rakstura izmaiņām, kas tiek sasniegtas ar apšaubāmiem līdzekļiem, kas var būtiski kaitēt gan fiziskai, gan garīgai veselībai.
  • Tāpat dažādu traumu gūšana (kritieni, ceļu satiksmes negadījumi, uzbrukumi) un nāve (noslīkšana, pašnāvības).
  • Seksuāli riskanta uzvedība, kad alkohola ietekmē agrīni tiek uzsākta dzimumdzīve, notiek gadījuma dzimumsakari, neizsargāšanās no nevēlamas grūtniecības un dažādām seksuāli transmisīvām infekcijām (t.sk., HIV), izvarošana.
  • Alkohola ietekmē nereti tiek izdarīti likumpārkāpumi (dalība kautiņos, zādzības, nepatikšanas ar policiju). 
  • Pastāv milzīgs risks, ka pusaudzis nesasniegs savu spēju (akadēmisko, radošo, sportisko) pilnīgu potenciālu, nav pietiekami motivējošs.
  • Alkohola lietošana negatīvi ietekmē pusaudža fizisko (nespēks, slikta dūša, galvassāpes, kā arī nopietnāki simptomi smagas saindēšanās ar alkoholu gadījumā – galvas reiboņi, vemšana, svīšana, paātrināts vai palēnināts pulss, elpošanas traucējumi, krampji, bezsamaņa) un garīgo veselību (nervozitāte, garastāvokļa svārstības, rupjība, nomāktība, vienaldzība pret apkārtējiem, iniciatīvas trūkums, miega traucējumi, koncentrēšanās spēju pazemināšanās), tādējādi kavējot pusaudža attīstības potenciāla sasniegšanu.

Diemžēl pusaudžiem šķiet, kas tas ietekmēs citus, mani nē. Tā nebūt nav taisnība. Pusaudža organisms ir daudz uzņēmīgāks pret psihotropām vielām. Lai arī par tādu ilgstošu alkohola ietekmi uz veselību kā aknu ciroze, aizkuņģa dziedzera iekaisums, toksiskās smadzeņu izmaiņas – vairāk runājam pieaugušo vidū, tad pusaudžu alkoholisms vairāk saistīts ar psihosociālām problēmām – skolas kavējums, sekmju pasliktināšanās, nesaskaņas vienaudžu vidū, konflikti ģimenē.

Lai pusaudzis iegūtu labu izglītību, spētu veidot veselīgas, bez apreibināšanās, attiecības ar līdzcilvēkiem, liels darbs jāiegulda vecākiem, jo ātrāk pieaugušie izskaidros šo negatīvo vielu ietekmi uz cilvēka organismu, jo sekmīgāka un veselīgāka būs paša pusaudža attieksme. Tomēr aicinātu vecākus būt par piemēru – nesmēķēt, nelietot alkoholu un narkotikas, nonākt pretrunā – bērnam stāstot par psihotropo vielu negatīvo ietekmi, bet paši bēdas vai priekus slīcinot alkoholā, svētkus atzīmējot ar grādīgā dziru. Rezultāta nebūs. Iemācīt bērniem drošību, un pašiem pateikt stingru NĒ alkoholam, cigaretēm, narkotikām.

Ja bērns pārrodas mājās apreibinājies, necentieties audzināt, kliegt, moralizēt! Pārrunājiet notikušo otrajā, trešajā dienā, kopīgiem spēkiem analizējiet, kāpēc radās tāda situācija, kāpēc bija vēlme apreibināties, kāpēc bērns neatteicās teiksim no alus pamēģināšanas. Šinī situācijā ir svarīgi mierīgi un bez emocijām pārrunāt ar bērnu notikušo un iedrošināt pateikt NĒ alkoholam, tabakai, narkotikām. Parādīt, ka dzīve ir brīnišķīgāka bez apreibināšanās.

Jāzeps Korsaks,
ārsts-narkologs

Ilustratīvs attēls no https://pixabay.com


Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde