ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Atgādinājums suņu saimniekiem par mājdzīvnieku turēšanu

Pievienots: 03.04.2018

Krāslavas novada pašvaldības policija paziņo, ka sakarā ar vairākkārtējām saņemtajām iedzīvotāju sūdzībām, sākot ar 2018. gada 1. aprīli, Krāslavas novada administratīvajā teritorijā ir plānots veikt vairākus reidus, kuru gaitā tiks pārbaudīta mājdzīvnieku labturības noteikumu ievērošana, kā arī tiks izķerti klaiņojošie suņi.

Krāslavas novada pašvaldības policija informē - ja ar saimnieku sazināties neizdosies, noķertie mājdzīvnieki  tiks nogādāti Rēzeknes pilsētas dzīvnieku patversmē, tiem tiks veikta medicīniskā apskate,  kā arī nepieciešamības gadījumā – ārstniecība. Braucot pakaļ sunim uz patversmi, saimniekam jārēķinās ar izdevumiem par suņa uzturēšanu, čipēšanu, reģistrēšanu, vakcinēšanu, ja tas nav veikts atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Krāslavas novada pašvaldības policija atgādina, ka mājdzīvnieka īpašnieka pienākumi ir noteikti gan Dzīvnieku aizsardzības likumā, gan Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumos Nr.266 „Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai”.

Iegādājoties mājdzīvnieku, dzīvnieka īpašnieks uzņemas atbildību par tā labturības un īpašo turēšanas prasību ievērošanu un veterinārmedicīniskās palīdzības nodrošināšanu. Normatīvajos aktos minētie pienākumi attiecas arī uz personu, kurai dzīvnieka īpašnieks uzticējis savu mīluli vai kura valdījumā dzīvnieks nokļuvis citādā veidā.

Krāslavas novada pašvaldības policija informē, ka mājdzīvnieka īpašniekam ir tiesības kopā ar mājdzīvnieku atrasties ārpus savas mājas teritorijas, taču ir jāņem vērā šādi apstākļi:

dzīvnieks nedrīkst traucēt sabiedrību un radīt draudus cilvēku drošībai, veselībai un dzīvībai;

dzīvnieks nedrīkst radīt draudus citu dzīvnieku drošībai, veselībai un dzīvībai.

Tāpat apdzīvotu vietu teritorijā dzīvnieka īpašnieka pienākums ir savākt sava mājdzīvnieka ekskrementus, kā arī uzticēt mājdzīvnieka vešanu ārpus mājas teritorijas tikai personai, kas spēj kontrolēt un savaldīt dzīvnieku, un nodrošināt, lai mājdzīvnieks neapdraud cilvēkus un dzīvniekus.

Krāslavas novada pašvaldības policija dara zināmu, ka dzīvnieku labturības prasību ievērošanu kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests, kā arī valsts un pašvaldības policija. Dienesta inspektoriem un pašvaldībām ir tiesības kontrolēt minētajos noteikumos izvirzīto prasību ievērošanu, ja ir aizdomas vai sūdzības par pārkāpumiem.

Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksa 106.-106.1. pants noteic sodu par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu.

Par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu – izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām no septiņiem līdz trīssimt piecdesmit euro, bet juridiskajām personām – no piecpadsmit līdz septiņsimt eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas.

Par tādiem pašiem pārkāpumiem, ja tie izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas vai ja to dēļ nodarīts fizisks vai materiāls zaudējums, – uzliek naudas sodu fiziskajām personām no piecpadsmit līdz septiņsimt eiro, bet juridiskajām personām – no septiņsimt līdz tūkstoš četrsimt eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas.

Par bīstama suņa turēšanas prasību pārkāpšanu – uzliek naudas sodu fiziskajām personām no septiņdesmit līdz septiņsimt eiro, bet juridiskajām personām – no simt desmit līdz tūkstoš četrsimt eiro, konfiscējot dzīvnieku vai bez tā konfiskācijas.

Izskatīt administratīvā pārkāpuma lietas un pieņemt lēmumus tajos par LAPK 106.panta pārkāpumiem ir tiesīgi Pašvaldību administratīvās komisijas un Pārtikas un veterināra dienesta amatpersonas.

Krāslavas novada pašvaldības policija, konstatējot administratīvo pārkāpumu, uzsāk lietvedību un sastāda administratīvā pārkāpuma protokolu, savukārt gadījumus, kad dzīvnieks kādai personai nodarījis vidēji smagus vai smagus miesas bojājumus, izvērtē Valsts policija.

Krāslavas novada pašvaldības policija informē, ka šogad aktīvāk nekā līdz šim tiks pārbaudīts tas, kā mājdzīvnieku īpašnieki ievēro 2006. gada 4. aprīļa Ministru kabineta noteikumus Nr. 266 „Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai”, tai skaitā - vai suņi ir čipēti, reģistrēti un vakcinēti.

Krāslavas novada pašvaldības policija aicina ziņot par jebkuriem konstatētiem dzīvnieku turēšanas pārkāpumiem vai klaiņojošiem dzīvniekiem, zvanot pa tālruni 65622907 vai rakstot e-pasta vēstuli uz adresi pasvaldibas.policija@kraslava.lv.

 

 

 


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde