ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Atveram Krāslavas logu mūzikai…

Pievienots: 03.03.2023

Uz vokālās mūzikas konkursa „Balsis 2023” 1. kārtas norisi februāra pēdējā dienā Krāslavas Bērnu un jauniešu centrā sanāca un sabrauca ap pus simta pasākuma dalībnieku – izglītības iestāžu vokālo ansambļu audzēkņi un viņu pedagogi.

Gatavojoties konkursam, uzdevumu daudz: jāapzina sava kultūrvēsturiskā Latgales novada tautas dziesmu mantojums, jāpadziļina zināšanas par latviešu tautas dziesmu, jāsekmē jauna, mākslinieciski augstvērtīga un radoša vokālā ansambļa repertuāra izvēle, apguve un paplašināšana. Kopā tika svinēti svētki dziesmai, jo repertuārs, ko paredz konkursa nolikums, nav no vienkāršajiem – jādzied trīs dziesmas, kas atbilst katrai vecuma grupai, arī daudzbalsīgi! Viena no tām ir sava kultūrvēsturiskā novada latviešu tautas dziesma/apdare a cappella un divas dziesmas – brīvas izvēles latviešu autora oriģināldziesma vai latviešu tautas dziesmas apdare, kurā izmantoti mūsdienīgi izteiksmes līdzekļi.

Vērtēšanas komisijas sastāvā bija mūzikas pedagoģe, folkloras kopu vadītāja Silvija Stivriņa, mūzikas pedagoģe, Mg. music Skaidrīte Gasperoviča un Baiba Trūle – mūzikas pedagoģe, Krāslavas novada Mūzikas un mākslas skolas direktores vietniece izglītības jomā. Pieredzējušas vērtētājas bija dāsnas gan ar ieteikumiem, gan neskopojās ar komplimentiem: kustības-dzīvīgums, ritms, intonatīvi tīri; skaists, košs a cappella, spēcīgi alti, glītas tercas, burvīgi solisti, aktīvs piano, kanons izdevās! Visam pa virsu – smaids, skanīgs dziedājums un pozitīva attieksme! Būt drošākiem un nepazaudēt dziedāšanas prieku! Priekšnesumos tika izmantoti dažādi mūzikas instrumenti: tradicionālajam klavieru pavadījumam pievienojās vijoles, svilpaunieki, kociņi, trejdeksnis…

1. kārtas Krāslavas novada konkursa rezultāti vainagojās ar dažādu pakāpju piešķiršanu un divu kolektīvu izvirzīšanu Latgales reģiona kārtai, kas notiks jau nākamnedēļ, 10. martā Rēzeknē. Uz turieni dosies augstākās pakāpes ieguvēji B grupā (skanīgākie starp vispārējās izglītības iestāžu vokālajiem ansambļiem) – Dagdas vidusskolas meiteņu ansamblis, vadītāja Ilze Spiridonova, un I pakāpes ieguvēji A grupā (iesaistītie profesionālās ievirzes mūzikas izglītības iestāžu kolektīvi) Krāslavas novada Mūzikas un mākslas skolas ansamblis „Krāslaviņa”, vadītāja Olga Grecka un koncertmeistare Jeļena Mihailova. Lai skan!

I pakāpi konkursā ieguva arī Krāslavas Varavīksnes vidusskolas ansamblis „Online”, vadītāja Rita Andrejeva, II pakāpi – Krāslavas Varavīksnes vidusskolas 5. klases ansamblis „Saules stariņi”, vadītāja Nadežda Tadello. Rutas Andrukovičas vadītā Indras pamatskolas vokālā ansambļa „Liesmiņas” sniegums tika novērtēts ar III pakāpes diplomu. Pateicību par uzdrošināšanos piedalīties pasākumā ārpus konkursa saņēma Priežmalas pamatskolas ansamblis, vadītāja Ilona Bazuļeva.

Pēc divu gadu attālinātās saziņas dziedājām, cits citam acīs skatoties, dzirdot aplausus, pateicības un iedrošinājuma vārdus no vērtēšanas komisijas un kolēģiem-pedagogiem. Pavasarīgi krāsaini puķupodi, saldās balvas dalībniekiem no Krāslavas BJC – interešu izglītības norišu novadā organizatora.

Ar Krāslavas BJC papīra plastikas pulciņa bijušās audzēknes Evelīnas Saksones darbu „Manas vecmāmiņas logs” un pedagoģes Larisas Kizjalo veidoto noformējumu atvērām Krāslavas logu mūzikai, dejai, mākslai un teātrim – interešu izglītības 2023. gada pavasara/vasaras norisēm, kuras veltām arī savai pilsētai, sava novada centram – savai Krāslavai jubilejas gadā!

Sanita Kumpiņa,
Krāslavas Bērnu un jauniešu centra metodiķe
Skaidrītes Gasperovičas foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde