otrdiena, 23. aprīlis, 2024Vārda diena: Georgs, Jurģis, Juris
crest1 crest2

Krāslavas pamatskolas robotiķi startē Siguldas robotikas kausā

Pievienots: 27.02.2019

Krāslavas pamatskolas robotiķi veiksmīgi iesāka sezonu. Robotiķu klubam bija iespēja piedalīties sen kārotajā Siguldas robotikas kausā. Robotikas kausa mērķi ir attīstīt skolēnu interesi par inženierzinātnēm un robotiku, pilnveidot bērnu un jauniešu vispārējās un speciālās tehniskās zināšanas un prasmes, novērtēt bērnu un jauniešu prasmes un iemaņas tehniskās jaunrades jomā, kā arī veicināt Latvijas robotikas un mehatronikas izglītības attīstību Latvijā. Šogad Siguldas posmam tika reģistrēti 411 roboti no Latvijas un Lietuvas, tie startēja 14 disciplīnās.

Sacensībās esam startējuši vairākās disciplīnās – Folkrace, līnijsekošana, Lego līnijsekošana, Freestyle un pirmo reizi startējām Makeblock challange. Katrā no disciplīnām ir jāizpilda konkrēti noteikumi, lai iegūtu maksimālo punktu skaitu.

Folkrace sacensības ir autonomas mašīnas imitēšana apļveida trasē ar šķēršļiem. Trasē robotam jāspēj nobraukt pēc iespējas vairāk apļus vajadzīgajā virzienā, norādītajā laikā. Pirmajā posmā diezgan veiksmīgi iesākām, taču otrajā posmā pretinieku robots ietriecās mūsu robotā, un tam bija nepieciešams remonts, kuru uz vietas diemžēl veikt nebija iespējams. Kopumā Folkrace disciplīnā piedalījās 32 roboti. No Krāslavas pamatskolas robotiķu kluba Folkrace disciplīnā piedalījās Kristīne Daļecka un Liāna Plinta ar robotu „LiKri”. Robotam jau tiek plānota konstrukcijas uzlabošana.

Līnijsekošanas disciplīnā autonomam robotam no starta līdz finišam ir jāpārvietojas, sekojot melnajai līnijai, un attālums jāveic īsākajā laikā. Kopumā līnijsekošanas disciplīnā piedalījās 27 roboti. Milena Timergalejeva, Jekaterina Mihailova, Laura Putne, Samanta Adamoviča ieguva ar robotu „Mbots II” 12.vietu, Kristaps Kušnirs ar robotu „Lēnis” ieguva 13.vietu.

Makeblock sacensībās autonomam robotam, kas izgatavots no Makeblock robotu komplektiem, no starta līdz finišam ir jākustas, sekojot melnajai līnijai, un attālums jāveic maksimāli īsākajā laikā, ņemot vērā visus šķēršļus, kas apgrūtina kustību. Šajā disciplīnā bijām visjaunākie dalībnieki - Samanta Adamoviča, Jekaterina Mihailova, Laura Putne, Milena Timergalejeva - ar robotu „Mbis” 38,12 sekundēs veica visu trases posmu, iegūstot 3.vietu.

Freestyle kategorijā var demonstrēt savus robotikas vai radošo projektu sasniegumus. Dalībniekam jāsagatavo neliels stāstījums par sava robota funkcijām un pielietojumu, kurš būs jāprezentē žūrijas locekļiem un apmeklētājiem. Roboti vai elektronikas projekti tika vērtēti pēc šādiem kritērijiem – sarežģītība, inovatīva pieeja, iekārtas pielietojums dzīvē, saprotama un uzskatāma projekta prezentēšana. Un, kā jau katru gadu, piedalījāmies arī mūsu jau iemīļotajā Freestyle disciplīnā. Šoreiz mums tik tiešām bija, ar ko pacīnīties, jo konkurentiem bija ļoti spēcīgi darbi. Disciplīnā piedalījās 16 dalībnieku komandas. Sergejs Pašņikovs, Dairis Stivriņš, Normunds Andžāns ar eksperimentu projektu „Bloki”, Renāts Maksimovs, Daniels Panfilo ar elektronikas projektu „Tests”, Gregors Pauliņš un Rihards Lisenoks ar spēli „Trauksmes vads”, Daina Krumpāne ar darbu „Zvaigznīte”, Dace Krumpāne un Kristaps Kušnirs ar darbu „Mākslinieks”, Kristīne Maļinovska ar robotu spēļu karti „Ozopasaka”, Daniels Plociņš ar lego projektu „Sacīkšu mašīna”. Neskatoties uz sīvo konkurenci, mūsu elektronikas projekti ir ieguvuši visaugstāko žūrijas novērtējumu un vienīgie šī gada Specbalvas ieguvēji Latvijā.

Esam turpinājuši jau aizsākto tradīciju - fotografēties ar sacensību vadītāju. Šī sezona tik tiešām iesākās ļoti spraigi, un, braucot mājās, bijām ļoti noguruši, taču joprojām ir vēlme attīstīties, radoši izpausties un turpināt piedalīties sacensībās. Paldies trešās klases skolnieces māmiņai Inai Maļinovskai par aktīvu līdzdarbošanos un mūsu komandas atbalstu!

Paldies skolēniem par ieguldīto darbu, pūlēm, vecākiem un skolas administrācijai - par atbalstu!

Daiga Kušnire, Robotikas kluba vadītāja



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 22.04.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde