ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Skolēnu konkurss matemātikā un dabaszinībās

Pievienots: 28.12.2022

2022. gada nogalē Ezernieku pamatskolas visi 5. klases skolēni piedalījās matemātikas un dabaszinību komandu konkursā „Zināt ir stilīgi!”. Konkursa sasniedzamie rezultāti tika definēti šādi: skolēni prot sadarboties komandā, ievēro spēles noteikumus, izkopj matemātiskās valodas kultūru, izmanto un nostiprina pamatzināšanas matemātikā un dabaszinībās, attīsta radošumu, erudīciju, interesi par dabaszinību un matemātikas priekšmetiem.

Pasākuma ideja aizgūta no Latvijā plaši pazīstamās skolēnu erudīcijas spēles „Gudrs, vēl gudrāks”.

Visi klasē esošie skolēni tika sadalīti trīs komandās, noskaņojās spēlei. Ievadā skolēni uzzināja, ka digitālo ierīču nosaukums īstenībā radies no vārda „digit”, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē gan pirksts, gan cipars, uzzināja, kā un kāpēc radās skaitīšana un skaitļi.

Konkurss norisinājās trijās kārtās. Pirmajā kārtā katra komanda izpildīja piecus uzdevumus, sniedzot atbildi „jā” vai „nē”. Apdomāšanas laiks - 15 sekundes - tika stingri ievērots. Otrajā kārtā bija piedāvāti trīs uzdevumi, uz kuriem jāatbild pēc 30 sekundēm, izvēloties vienu no trim dotajām atbildēm. Pildot uzdevumus, skolēni nostiprināja zināšanas par to, ko nozīmē termini „cipars” un „skaitlis”, atkārtoja pirmos 10 skaitļus pirmskaitļu virknē, naturālo skaitļu dalāmības pazīmes, kāpināšanas darbības locekļu nosaukumus, noskaidroja gaisa piesārņojuma avotus un pārrunāja arī citas dabaszinību tēmas. Atbilžu izvēli skolēni skaidroja, uzzināja pareizās atbildes, ja bija kļūdījušies. Komandas krāja punktus par pareizi izpildītiem uzdevumiem.

Pēc otrās kārtas bija neliela ne tikai prāta, bet arī fiziskās aktivitātes. Mācoties matemātiku 1. semestrī, skolēni sapratuši, cik liela nozīme tālākajā matemātikas apguvē ir reizināšanas tabulas zināšanām, tāpēc ļoti vērtīgi ir tās nostiprināt. Spēle saucas „Reizināšanas tabulu zinu!”. Komandas sacenšas, ātri nostājoties priekšā ar pareizajām ciparu kartiņām rokās, kad ir aprēķinājuši skolotāja nosaukto skaitļu reizinājumu.

Trešajā kārtā katra komanda izlozēja uzdevuma numuru, kas jāatrisina, un atrisinājums jāprezentē klases priekšā. Uzdevumi grūtāki, radošu domāšanu un erudīciju attīstoši, tāpēc apdomāties drīkstēja divas minūtes. Katra komanda tika galā ar savu uzdevumu, komandu dalībnieki prata arī paskaidrot risinājumu.

Skolēni darbojās ar lielu interesi un aizrautību, konkursa noslēgumā pārspriežot, kas labāk izdevies, kas būtu vēl jāiemācās. Par dalību konkursā uzvarētāja komanda saņēma diplomu, bet visi skolēni nopelnīja balvas – piederumu komplektiņu matemātikas un citu priekšmetu stundām, kā arī saldumus. No skolēniem izskanēja priekšlikums šādu interesantu pasākumu organizēt vēl. Gribētos ticēt, ka konkursa sasniedzamie rezultāti tika izpildīti.

Pasākums notika sadarbībā ar dabaszinību skolotāju Sandru Vērdiņu un direktora vietnieci Svetlanu Malinovsku.

Bronislava Andžāne, matemātikas skolotāja
Svetlanas Malinovskas foto



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde