otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Bērnu neiroze

Pievienots: 16.01.2020

Gribu apsveikt visus krāslaviešus, gan mazos, gan pieaugušos, Jaunajā gadā un novēlēt labklājību visās dzīves jomās un galvenais - labu veselību, fizisko un garīgo! Šajā rakstā, kā tas bija apsolīts iepriekš, runa būs par bērnu neirozēm, kas ir ļoti aktuāls jautājums mūsdienās.

Neiroze ir atgriezenisks psihes funkcionālais stāvoklis, kad tiek traucēta nervu šūnu darbība, nevis to struktūra (neirozei ir atgriezenisks raksturs). Bērnu neirozes (BN) ir bīstamas ne tikai tāpēc, ka tā ir smaga slimība, bet arī sakarā ar vecāku attieksmi pret šo traucējumu. Vecāki bieži vien nepamana vai ignorē BN pirmās pazīmes, saistot tās ar vecuma īpatnībām, kaprīzēm, fantāzijām.

BN pazīmes var būt dažādas

Uzvedības traucējumi: bērns ir daudz raudulīgāks nekā parasti, viegli aizkaitināms, bailīgs, satraukts (slimīgi aizdomīgs), viņam ir miega traucējumi, pasliktinājās apetīte, koncentrēšanās spējas, vērojama vienaldzīga attieksme pret to, kas agrāk interesēja.

Ķermeniskās izpausmes: uzmācīgas kustības - mirkšķināšana, plecu raustīšana, ieklepošanās, stostīšanās, matu plūkāšana. Šīs tika veida kustības izraisa emocionālo spriedzi, kas pieprasa fizisko izlādēšanos. Ja šo tiku apvaldīt (aizliegt), tad iekšējā spriedze pieaugs.

Somatiskās izpausmes: samazinās imunitāte, bieža saaukstēšanās, astmatisks klepus (bērns nevar izteikt vārdos, kas viņam kaiš), alerģiskās reakcijas - neirodermīts (situācijas noliegšana), nakts enurēze, sāpes vēderā, slikta dūša.

Esmu pārliecināta, ka daudzi vecāki ir saskārušies ar šiem bērnu uzvedības traucējumiem.

Galvenais BN iemesls - psihotraumatisks faktors (viens vai vairāki), ar kuriem bērns nespēj tikt galā patstāvīgi. Mazi bērni ir pakļauti baiļu neirozei (bailes no tumsas, dažādām būtnēm, vientulības, nedrošības).  

Minēšu dažus piemērus no savas prakses saistībā ar šiem faktoriem. Zēns, kam ir 10 gadu, nobijās no Vangas foto internetā, sāka redzēt spokus un „draudzēties” ar viņiem. Viņš labi mācās parastā skolā. Mamma, pamanījusi dēla hiperemocionalitāti, vērsās pie neirologa, savukārt ārsts ieteica fizioterapiju. Meitene, kurai ir 7 gadi, katru rītu cieš no sliktas dūšas, ko izraisa bailes un nepārliecinātība par sevi skolā. 6-gadīgai meitenei ir trīs tēti (bioloģiskais, krusttēvs un tas, ar kuru mamma pašlaik dzīvo), turklāt visi trīs pretendē uz tēva lomu meitenes dzīvē. Visās šajās situācijās ir nepieciešama vecāku un profesionāļu līdzdalība. Un es kā masiere atklāju šādus „skeletus skapī” masāžas seansu laikā, sadarbojoties ar šiem bērniem. Ne vecāki, ne ārsti-neirologi nebija informēti par šiem traumējošajiem faktoriem, par ko bērni nevienam nestāstīja, vai nu baidoties, ka viņus nesapratīs, vai arī neapzinoties, kas provocē tādu stāvokli.  

Tāpēc vēršos pie vecākiem – lūdzu, runājiet, kontaktējieties ar bērniem, lai zinātu, kā dzīvo jūsu atvases. Nelamājiet un nenosodiet! Nodrošiniet psiholoģiski un emocionāli komfortablu atmosfēru ģimenē! Neignorējiet iespējas apmeklēt bērnu psihologu, neirologu, fizioterapeitu! Apmeklējiet kopā ar savu mazuli pozitīvos pasākumus, kur bērns caur kustībām un ar balss palīdzību var atbrīvoties no savas emocionālās spriedzes! Svarīgas ir arī fiziskās aktivitātes, bet tieši tās, kas rada prieku un možumu jūsu bērnam, nevis apmierina tikai jūsu ambīcijas.

Uz jūsu jautājumiem atbildēšu pa tālr. 29690829 vai arī savā „facebook” lapā „Детский массаж Латвия-Англия-Латвия”.

Natālija Raubiško,
mediķe fizioloģe, masiere


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde