otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Krāslavas Vecāku skolā ražīgi aizvadīts trešais veselīgo nodarbību cikls

Pievienots: 13.01.2020

Krāslavas māmiņu klubs 2019. gada rudenī aizvadīja vairāk nekā 30 tikšanās ar ģimenēm, pedagogiem, citām ģimenes atbalsta personām, popularizējot fiziski aktīvu dzīvesveidu, gardu, vienkāršu, maltīšu pagatavošanu, radošu kopābūšanu, kā arī runājot par aktuāliem tematiem garīgai un fiziskai labklājībai. Pasākumus vadīja kvalificēti, atzīti speciālisti no Krāslavas, Aglonas, Daugavpils, Rīgas. Tos apmeklēja vairāk nekā 80 novadnieki.

 Nodarbības ģimenes veselībai

Izvērtējot iepriekš organizēto aktivitāšu apmeklētību un atsauksmes no dalībniekiem, organizācija lēma turpināt radoši veselīgos brančus ar Aglonas amatnieci, mājturības un bioloģijas skolotāju Intu Reču. Rudenī aizritēja trīs tikšanās mājīgajās Tūrisma informācijas/Kulinārā mantojuma centra telpās pils kompleksā. Atkaltikšanās ar Intu izvērtās īstā kulināro garšu un radošo darbu salūtā. Iemācījāmies pagatavot sildošu zupu no sezonas dārzeņiem, kura iekaroja dalībnieku ģimeņu galdus. Kanēļmaizītes un auzu pārslu cepumi nozuda dalībnieku mutēs, pirms tika pagatavota tēja. Pasākumu apmeklētāju mājvietas rotā pašu gatavoti dekoratīvi elementi rudens sezonai un gadu mijai.

Kvalitatīvas nodarbības (akvavingrošana un peldētapmācība pieaugušajiem) notika baseinā treneres Sņežanas Bonderes vadībā. Tās raisīja lielu interesi, iedrošināja pārkāpt personīgās komforta zonas robežas, pārvarēt bailes no ūdens. Trenere atzina, ka pirmais solis uz panākumiem ir iemācīties pareizi izelpot zem ūdens, kam pievērsām daudz pūļu un uzmanības. Desmit ievadnodarbības aizritēja, apgūstot elpošanas tehniku, kraula un brasa pamatus. Daļa grupas turpina apmācību par saviem līdzekļiem.

Daudziem vecākiem, raugoties savā bērnā, reizēm rodas bažas - vai mans bērns attīstās atbilstoši savam vecumam, vai viņa prasmes neatpaliek no vienaudžu prasmēm, vai nav jāsāk domāt par īpašu palīdzību bērnam. Lai runātu par šiem jautājumiem, māmiņu klubs organizēja tikšanos ar medicīnas psiholoģi Ludmilu Vasiļjevu, kura sniedza informāciju par vispārpieņemtām attīstības normām līdz 3 gadiem. Nodarbībā tika sniegta kā teorētiska, tā praktiska informācija, varēja aizpildīt anketu, lai novērtētu bērna emocionāli-sociālo attīstību pēc Bayley III skalas.

Gada tumšajā laikā, kad ārā līst lietus, vējains, bet bērniem gribas un vajag izkustēties, izskraidīties un pavingrot, klubā noritēja vispārējā vingrošana bērniem ar fizioterapeiti Sņežanu Sergejevu.  Nodarbībās bija vērstas uz vispārēju organisma nostiprināšanu, lai mazuļi ir veikli un veseli. Nodarbībās izmantojām sajūtu kastes, IGLU kluči, līdzsvara paklājus. Mazākie vingrojums pildīja kopā ar vecākiem. Vingrošana ar Sņežanu Sergejevu tiks atsākta no 21. janvāra par maksu (pieteikšanās pa tālruni 28348778).

Pēdas, pēdas, pēdiņas! Kā tās pareizi aprūpēt, kā griezt nagus, kā atšķirt dermatoloģiskas un kosmētiskas vainas, lai lieli un mazi justos labi? Atbildes uz šiem un citiem aktuāliem jautājumiem māmiņu klubā sniedza ārstniecības persona, podoloģe Anna Ziemele.

Klātesošie uzzināja par pareizu pēdu un nagu kopšanu, kā arī vispārēju informāciju kā pēdu aprūpe, piemēram, veicama personām, kuras sirgst ar cukura diabētu, kā atšķirt zemnaga melanomu no parasta ziluma utt.

Krāslavas māmiņu klubā viesojās arī bērnu masiere Nataļja Raubiško, stāstot par masāžu kā profilaktisku ārstniecisku kursu emocionālu un fizisku traucējumu gadījumā bērniem. Lektore pastāstīja arī par dažādiem muskuļu stāvokļa veidiem, ķermeņa harmonisku funkcionēšanu.      

Nodarbības pašizaugsmei

Sapņi, murgi, nakts redzējumi… Šķietami haotisks sižets, kas izplūdis no mūsu dvēseles dziļumiem. Bet varbūt – tikai nejaušība?  Vēstures gaitā dažādas psiholoģijas skolas izveidojušas savus veidus, kā strādāt ar sapņiem un izmantot tos cilvēka izaugsmei. Ar dažām metodēm bija iespējams iepazīties krāslaviešu iemīļotā psihologa Marka Jermaka semināra laikā un turpmāk trenēties lietot tās patstāvīgi.

Nodarbību cikla sākumā tika atkārtoti organizēts Kristiānas Kalniņas teorētiski – praktiskais seminārs „Cieņpilna komunikācija un Biodanza”, kura galvenā mērķa grupa šoreiz bija pedagogi. Pasākuma mērķis bija palīdzēt dalībniekiem radīt un nostiprināt saikni un kontaktu ar sevi un citiem, savā saskarsmē novērst to, kas šķir un rada konfliktus, un veidot empātiskas un uz sadarbību vērstas attiecības un komunikāciju.

Pašizziņas seminārs par mīlestības valodu tika organizēts kopā ar Sociālo interešu institūtu. Semināra dalībnieki veica vairākus pašizziņas testus, apkopojot informāciju par to, kas ir viņu mīlestības valoda. Tāpat saņēmām informāciju, kādas ir šīs mīlestības izpausmes, analizējām, kādās mīlestības valodās runā mūsu tuvinieki. Metode ir izmantojama arī darba kolektīvos, ar citiem līdzcilvēkiem, veidojot veiksmīgāku komunikāciju ikdienā.

Izglītojošo pasākumu ciklu finansēja Krāslavas novada dome ESF projekta 9.2.4.2/16/I/097 „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā” ietvaros.

Krāslavas māmiņu klubs sirsnīgi pateicas Krāslavas novada pašvaldībai, lieliskajiem lektoriem, kuri piekrīt mērot ceļu uz mūsu pilsētu un ikvienam nodarbību apmeklētajam!

Uz sadarbību Jaunajā gadā! Esiet veseli!

Krāslavas māmiņu klubs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde