otrdiena, 19. marts, 2024Vārda diena: Jāzeps
crest1 crest2

Stunda muzejā

Pievienots: 02.01.2020

13. decembrī ar programmas „Latvijas skolas somas” atbalstu Krāslavas pamatskolas 7.a, 7.b un 8.a klašu skolēni devās ekskursijā uz Naujenes novadpētniecības muzeju un Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, kas deva skolēniem iespēju papildināt vēstures un vizuālās mākslas stundās apgūto.

Naujenes novadpētniecības muzeja pastāvēšanas laikā ir savākti vairāk nekā 20000 eksponāti, izveidotas pastāvīgās ekspozīcijas, tai skaitā Daugavpils novada lepnums – tēlniecei Valentīnai Zeilei veltīta mākslas ekspozīcija, piedāvātas daudzveidīgas izglītojošas tematiskās izstādes - vēstures ekspozīcija „Poļu kultūras mantojums Daugavpils novadā”, dabas ekspozīcija „Sirds Daugava”, etnogrāfijas ekspozīcija „Turīga zemnieka istaba” un citas.  

Mākslas galerijā mūsu uzmanībai tika piedāvāts apskatīt Valentīnas Zeiles darbus bronzā, kuros sevišķi spilgti izpaužas tēlnieces zīmīgākās talanta šķautnes. Lielāko daļu eksponātu veido medaļas un plaketes, jo tēlniece ir uzskatāma par vadošo medaļu mākslas meistari bijušajā Padomju Savienībā. Vitrīnās ir apskatāmas medaļu sērijas, kuras veltītas ģimenei, tuviem cilvēkiem, ārstiem, skolotājiem, dzejniekiem, ievērojamiem sabiedriskajiem darbiniekiem. Uzmanību izpelnās vairāki mākslinieces pašportreti.

 Vēstures ekspozīciju „Poļu kultūras mantojums Daugavpils novadā” veido sadzīves priekšmeti, kas raksturo 19. gadsimta otrās puses un 20. gadsimta pirmās puses poļu kultūru, modi un tradīcijas. Mēbeles, Kuzņecova porcelāna un fajansa fabrikas trauki un smalki izšuvumi, kompozicionāli atspoguļo 20. gadsimta pirmās puses dzīvojamās telpas interjeru. Lielāko daļu apskatāmo eksponātu veido Naujenes bērnu nama dāvināto priekšmetu kolekcija, kā arī Daugavpils novada iedzīvotāju dāvinājumi.

Nākamā mūsu izglītojošā mācību stunda norisinājās Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, kas ir daudzfunkcionāls laikmetīgās mākslas un kultūras centrs, kur vēsture iet roku rokā ar laikmetīgo mākslu, radot unikālu un iedvesmojošu vietu radošām izpausmēm un pieredzei. Tā ir vienīgā vieta Austrumeiropā, kur var iepazīties ar pasaulē slavenā mākslinieka, abstraktā ekspresionisma pamatlicēja Marka Rotko (1903-1970) oriģināldarbiem. Muzeja apmeklējums dalījās divās daļās. Pirmā – digitālā ekspozīcija par Rotko dzīvi un daiļrades periodiem, Rotko pētnieciskā zāle un Marka Rotko oriģināldarbu zāle, kas kopumā ļāva mums izprast Rotko mākslas pieredzi, kas bija gūta Savienotajās Valstīs pēckara glezniecības attīstībā. Viņa darbi koncentrējas uz lielu krāsu laukumu ekspresīvām un fiziskajām izjūtām, ko radīja spīdošo optisko efektu aptverošā atmosfēra.

Otrā daļa - tā bija radošā darbnīca, kur mums piedāvāja izmēģināt zīmējuma veidošanu grafikā, vispirms iepazīstinot ar darbības elementiem.

Unikāli arī tas, ka mums bija iespēja nedaudz ieskatīties Aleksandra Vasiļjeva fonda Jūgendstila modes kolekcijā, kas aptver laika periodu no 1890. līdz 1914. gadam. Izstāde demonstrē simtgadīgus audumus, mežģīnes, apģērbu piegriezumus, izšuvumus, aplikācijas un neskaitāmus sieviešu un vīriešu modes aksesuārus.

Pateicamies mūsu skolas programmas „Latvijas skolas soma” koordinatorei Skaidrītei Gasperovičai par operatīvu transporta sagādi, lai pieredzētu tik aizraujošu mācību ekskursiju, kā arī klases audzinātājām Jeļenai Japiņai (7.a), Inārai Grāvei (7.b) un Natālijai Raudivei (8.a).

 8.a klases skolēni


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
otrdiena, 05.03.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde