ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Krāslavas Varavīksnes vidusskola uz gadu mijas sliekšņa

Pievienots: 23.12.2021

Šodien vienalga -
Vai pulksteņi ir no zelta vai sudraba,
Galvenais -
Lai tie mērītu precīzi
Mūsu labo nodomu,
Un jauno cerību stundas.
(M. Čaklais)

Jaunās kompetences, attālinātais mācību process, drošības pasākumi, zaļais režīms – vārdi, kas kā sniega bumbas veļas pāri pedagogu pleciem jau vairāk nekā gada garumā. Pedagoga profesija bieži vien tiek salīdzināta ar misiju – palīdzēt izglītojamajiem, veidot Latvijas nākotni vai nodot savas zināšanas tālāk. Un šai izvēlei ilgtermiņā nepieciešama atbalsta komanda: vecāki un pašvaldība. Mūsu skolā 2021./2022. m.g. strādā 53 skolotāji, mācās 379 skolēni. Patiess prieks, ka šogad dizaina un tehnoloģiju stundās skolēni var darboties praktiski. Skolotājs Aivars Vagalis palīdz skolēnu skices uz papīra pārvērst realitātē. Skolā lielu uzmanība tiek veltīta veselīga dzīvesveida popularizēšanai. Karjeras izglītības nodarbības notiek pedagoga karjeras konsultanta Skaidrītes Gasperovičas vadībā. Debašu klubs „Sigma” Latgales debašu turnīrā par tēmu „„Tiktok” pozitīvi/negatīvi ietekmē pusaudžu/jauniešu attīstību” ir ieguvis 3.vietu. Skolā notiek pasākumi patriotiskajā audzināšanā: konkurss „Es – Latvijas nākotnes veidotājs”, Satversmes tiesas rīkotais zīmējumu un domrakstu konkurss, veltīts Latvijas dzimšanas dienai pasākumu cikls. Trešo gadu pēc kārtas vēstures un sociālo zinību nedēļas ietvaros notiek pasākums ar nosaukumu „Vēsture top šodien, vai cilvēka garīgums kā stipras un spēcīgas valsts pamats”. Savu artavu pārdomātu sižetu veidošanā iegulda skolotāja Margarita Borodina-Ignatoviča. Skolas gaumīga un estētiskā noformējuma komandā strādā skolotājas Jevģēnija Bizņa, Jevģēnija Sergejenko un Vija Plotka. Mūsu skolā mācās AFS programmas skolēns no Francijas. Lieliska pieredze mūsu skolēniem pilnveidot valodas prasmes. Aktivizējies skolas parlaments, ko vada 12 a. klases skolēns Guntis Ungurs ar konsultanti Irinu Gončarovu. Aktīvi ar saviem priekšlikumiem darbojas skolas padome, ko vada tās priekšsēdētāja Ilona Berga. Skolas tehniskie darbinieki saviem spēkiem ir veikuši nelielus remontus, kas būtiski ir uzlabojuši skolas fiziskās vides pievilcību. Skolas 11 mācību kabinetos ir jauni krēsli un galdi, multifunkcionālajā zālē arī ērti un komfortabli krēsli. Un, protams, tehniskais aprīkojums (projektors, ekrāns, skaņu sistēma). Un tas viss ir ESF projekta SAM 8.1.2. „Uzlabot vispārējās izglītības iestāžu mācību vidi” ietvaros.

Līdz šim notikušo mācību olimpiāžu un ārpusklases darba novērtējums ļauj izjust gandarījumu par padarīto. Angļu valodas 51. olimpiādes 2. posmā Anna Tarlecka ieguva 2.vietu, Igors Sorogovecs - 3.vietu (sk. Alīna Lukša). Krāslavas novada 7.-8. klašu latviešu valodas (izglītības iestādēm, kas īsteno mazākumtautību izglītības programmu) 38. olimpiādes 2. posmā Rainers Zukuls, Anastasija Pizāne un Artjoms Fjodorovs ieguva 2.vietu, Dmitrijs Carevs un Nikola Stepaņenko ieguva atzinību (sk. Rita Čerņenko, Ludmila Buhalova). Sveicam un lepojamies ar Kultūras kanona konkursa 1.kārtas uzvarētājiem: Gunti Unguru, Arīnu Skovorodko, Evitu Mažutu un skolotāju/konsultantu Andreju Jakubovski! Viņus sagaida rūpīgs darbs, lai pārstāvētu skolu valsts konkursā. Starpnovadu bioloģijas olimpiādē 2.vietu ieguva Marta Skripļonoka, Anastasija Vanaga - 3.vietu (sk. Jeva Bojarčuka, Everita Kriviņa), Karīna Čursina izcīnīja 1.vietu, (sk. Jeva Bojarčuka, Ilona Solima) un ir uzaicināta uz dalību Valsts olimpiādē bioloģijā. Olimpiāžu stafete turpināsies 2. semestrī.

Skolēni piedalās radošo darbu konkursos. Arī zīmējumu konkursos skolēniem sokas labi, un par to allaž gādā skolotājas Vija Plotka un Jevģēnija Sergejenko. Skolēnos motivāciju piedalīties konkursos rosina skolotāja Jeļena Kļimova.

Rosīga un ļoti radoša izvērsusies gada nogale mūsu skolā. Katru pirmdienu iededzām svecīti Adventes vainagā, kopīgi iesaistījāmies skolas rotāšanā, piparkūku cepšanā un dekorēšanā. Rezultāts šobrīd uzpostā skola un vestibils sagaidot un pavadot priecē visu acis un sirdis. Svētku sajūta skolā un skolas pagalmā ir uzburta.

Kultūrizglītības programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros skolā 1.-12. klasēm notika videokoncerts Lāčplēša dienā un decembrī rokopera „Mauglis”. Oktobrī sākām iknedēļas pasaku lasīšanu dažādām vecuma grupām ar mērķi veicināt klausītprasmi, attīstīt lasītprasmi un akcentēt vērtības. Kā pozitīvu atsauksmi varu citēt no vecāku teiktā: „ Bērni klausās pasakas pirms gulētiešanas, sadzird jaunus vārdus un uzbur bildi, kas notiek pasakā.” Jaunāko klašu bērni labprāt pasakas motīvu ataino un iesūta mums. Mēs visi saprotam, ka esam neatgriezeniska tehnoloģiju attīstības ceļa sākumā un jau tuvākā nākotne mums sola daudz interesantas pārmaiņas. Ko varam darīt, lai nepaliktu tehnoloģiju ēnā? Mums ir jāmācās pašiem un jāmāca bērniem izprast, kā strādā tehnoloģijas. Mūsu skolā saistošas ir robotikas nodarbības ar informātikas skolotāju Dāvidu Babrovski. Pateicoties mūsu zinātkārai kolēģei, informātikas skolotājai Mariannai Rukmanei, mēs iegādājāmies 10 „MS Box” robotu komplektus „Maker Space Box “par ļoti draudzīgām cenām. Skolas vērtības - cieņa, sadarbība, pašattīstība, mērķtiecība, pozitīva komunikācija - tiek integrētas skolas attīstības plānošanā, audzināšanas darba plānošanā un īstenošanā, izmantotas „skolēns-skolotājs – vecāks” sadarbībā, izmantotas skolotāju un tehnisko darbinieku ikgadējā profesionālās darbības kvalitātes vērtēšanā (pašnovērtēšanā), izmantotas darba intervijās, pieņemot darbā jaunus darbiniekus, turētas aktuālas ikdienas darbā - mācību un audzināšanas darbā.

Mēs esam ceļā uz pārmaiņu ieviešanu. Pedagogi nevis vienkārši norāda uz kļūdu, bet jāspēj iedot izmantojamu atgriezenisko saiti skolēnam, lai nākamreiz darbu, uzdevumu utt. varētu izdarīt labāk, precīzāk, ātrāk. Aizvien lielāka nozīme ir mājas apstākļiem, intelektuālajam kontekstam (it sevišķi attālināto mācību laikā). Nepazaudēt tos, kurus ir viegli pazaudēt, bet paturētu tos, kuri spēj un grib iet tālāk un dziļāk. Kas pietrūkst? Trūkst laika resurss pedagogiem – lai mācītos paši, meklētu atbildes, plānotu un īstenotu sadarbību ar kolēģiem, izstrādātu materiālus, plānotu un īstenotu diferenciāciju, individualizāciju, personalizāciju, būtu radoši utt. un visbeidzot ienāktu klasē un ar aizrautību sāktu mācīt, tam ir vajadzīgs laiks. Nodarbina jautājums, kā atdot atbildību par mācīšanos skolēniem, kā palīdzēt skolēnam izvirzīt savus mācību mērķus, kā motivēt, lai skolēns censtos īstenot savu potenciālu. Tiek strādāts pie atbalsta sniegšanas skolēniem ar mācīšanās grūtībām, kā parādīt skolēnam veidus, kā labāk saprast sakarības un saprast mācību vielu un konstruēt pašam zināšanas.

Mūsu skola ir kā mācīšanās organizācija, kurā mācās visi (skolēni, skolotāji, vecāki). Ir svarīgi, lai skola to turpinātu darīt: gan mācīties, gan plānot, gan īstenot saturu, gan vērtēt skolēnu sniegumu, lai varam skolēnus daudzveidīgi atbalstīt virzībā uz pašnoteikšanos – pašlaik mācību procesā, vēlāk dzīvē vispār.

Vēlot visiem skaistus, sirdssiltus mirkļus Ziemassvētkos, Krāslavas Varavīksnes vidusskolas kolektīva vārdā sveicam Krāslavas novada iedzīvotājus tuvu un tālu!

Marija Micķeviča, skolas direktore



Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde