trešdiena, 24. aprīlis, 2024Vārda diena: Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
crest1 crest2

Muzeju nakts 2023

Pievienots: 17.05.2023

Aizritējušajā nedēļas nogalē Latvijā norisinājās Muzeju nakts, kurā durvis apmeklētajiem vēra arī Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs. Šogad Muzeju nakts tēma – „RADĪŠANA”, Krāslavā 2023. gada Muzeju nakts moto: „KRĀSLAVA - RADOŠU CILVĒKU ŠŪPULIS”. Amatnieki, mūziķi, dziedātāji, literāti un mākslinieki radošo iedvesmu smeļas dižupes Daugavas gleznainajā apvidū, kuram piemīt īpašs spēks un enerģija. Kā apliecinājums tam ir Krāslavas radošo cilvēku klātbūtne un aktīva iesaiste dažādos kultūras pasākumos.

Muzeja nakts apmeklētājiem bija iespēja bezmaksas aplūkot gan ekspozīcijas, gan jaunās mākslas un tematiskās izstādes, tostarp „Krāslavas pilsētai 100. Dzimuši Krāslavai” un Ukrainas nacionālās atmiņas institūta fotodokumentālo izstādi „Komunisms XX gadsimtā = Rašisms XXI gadsimtā”.

Muzeju nakts ietvaros izskanēja laikraksta „Ezerzeme" redakcijas un Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja organizētā literāro darbu konkursa „Krāslavas pilsētai - 100" noslēguma pasākums. Konkursa organizatori pateicas visiem dalībniekiem par aktīvu iesaistīšanos konkursā, visiem pasākuma apmeklētājiem un konkursantu atbalstītājiem par lieliskā atmosfērā aizvadīto konkursa noslēguma daļu. Paldies Aleksandram Maijeram par muzikālās noskaņas radīšanu. Savus darbus konkursam iesniedza 29 literāro darbu autori, starp kuriem bija ne vien krāslavieši, bet arī mūsu pilsētas cienītāji Latvijā un ārpus tās. Pasākums noslēdzās ar konkursa uzvarētāju apbalvošanu. Par literāro darbu konkursa „Krāslavas pilsētai – 100” laureātiem kļuva Aulejas TN kultūras pasākumu organizatore ILZE VOVKA, skolotāja AIJA JAKOVELE, krāslaviete VALENTĪNA VIĻUMA un mūsu novadnieks ALEKSEJS SOLOVJOVS, kuriem tika pasniegtas laureātu balvas - kokapstrādes meistara Aivara Andžāna darinātie dekoratīvie šķīvji. Veicināšanas balvu no Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja par dzejoļu kopu latgaliešu valodā ,,Es Tevi ļūbeju bez vuordym" ieguva Ilze Vovka. Skatītāju simpātija tika noskaidrota atbalstītāju balsojuma rezultātā un balvu – keramiķa Valda Pauliņa darināto suvenīru - ieguva krāslaviete ĀRIJA MURĀNE. Sirsnīgi pateicamies visiem konkursa dalībniekiem par atsaucību un radošo uzdrīkstēšanos. Daži literārā konkursa darbi tiks publicēti laikraksta „Ezerzeme” numuros, gan Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja „facebook” lapā.

Vienlaikus Muzeju nakts apmeklētājiem tika piedāvāta iespēja iesaistīties atraktīvajā gleznu atpazīšanas spēlē „Aplūko un atpazīsti”. Spēles noslēgumā trīs veiksmīgākie pareizo atbilžu iesniedzēji balvas ieguva izlozes kārtībā.  

Marija Gulbe,
Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja
krājuma glabātāja
Baibas Mileika foto

Fotogalerija

Literāro darbu konkursa „Krāslavas pilsētai - 100” laureātes, Aulejas TN kultūras pasākumu organizatores Ilzes Vovkas fragments no dzejoļu kopas „Es Tevi ļūbeju bez vuordym”.

Dīva rūkuos vyspryšuokuos kruosys
Tuos Jys rudinī puori tev lej
Dīva rūkuos visboltuokuos snīga puorslys
Tuos Jys zīmā puori tev ber
Dīva rūkuos ceiruļu dzīsmis
Tuos Jis tovūs dabasūs ver
Dīva rūkuos Kruoslava
piļsāta Daugavys lūkūs
Tai tys ir i tai tam byus byut
Myužu myužūs i drupeiti tuļuok aiz tīm

….

Piļsāta pi upis,
Es ļūbeju tevi bez vuordym.
Ci tuolums ci tyvums,
Ci bādys ci prīca,
Tu vysod dzierd munu sirdi.
Sūpluok ar tevi vīnā īelpā, vīnā izelpā,
Vokora tymsā i reita gaišumā.
Piļsāta pi upis,
Tu ļūbej mani bez vuordim.

Pastuosti maņ Daugaveņa
Kai vīnā laivā pīcis sirdis
Simts godus tovūs viļņūs šyupojās
Pastuosti maņ debesteņa
Kai tovūs lūgūs pīcys zvaigznis
Simts godus deg i naizdzīst
Pastuosti maņ Krusloveņa
Kai tovā kliepī pīci bārni sasāduši
Simts godus ilgā draudzeibā.

Pi vīna golda Daugavys krostūs
Puoļi, ebreji, latvīši, krīvi i boltkrīvi
Svātkus svin i sagaida symtū pavasari.
Vīnā guņkā, vīnā jūstā tik kruosainus rokstus auž.
A pādys kas īmeitys piļsātys īluos
Īt sūpluok i puori
Kotra sovā i tūmār vīnā volūdā,
vīnā dzīsmī, vīnā lyugšonā
Simts godu garumā.
Vīnā laivā Daugavys viļņūs
Puoļi, ebreji, latvīši, krīvi i boltkrīvi
Tūmār var, tūmār var
Bez naida i kara.

 



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 22.04.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde