otrdiena, 16. aprīlis, 2024Vārda diena: Alfs, Bernadeta, Mintauts
crest1 crest2

Izbraukuma pasākums „Misija-KRUPIS. Izglāb princi!”

Pievienots: 31.05.2022

Mācību gads tuvojas beigām un, kā parasti, pēc labi padarīta darba labi jāatpūšas. Un šo atpūtu godam pelnījuši Dagdas vidusskolas 3.b klases skolēni un skolotāja Aija Utkina, kuri atbalstīja bibliotēkas iniciatīvu un piedalījās Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) kampaņā „Misija – KRUPIS. Izglāb princi!”.

Draudzīgā pulkā devāmies izbraukuma pasākumā, kas bija gan kā mācību process, gan arī sava veida atpūta un izklaide, jo arī izklaidējoties var izzināt, aktīvi darboties un mācīties. Mēs devāmies uz dabas izglītības centru „Rāzna”, kur mūs sagaidīja jauka gide Diāna un iesaistīja dabas izzināšanā Rāznas nacionālā parka teritorijā un apkārtnē, sniedzot zināšanas par dabu un dabas vērtībām, veidojot priekšstatu par bioloģisko daudzveidību un tās nozīmi, izglītojot un veidojot atbildības sajūtu par dabas vērtību saglabāšanu. Skolēniem bija iespēja piedalīties dabas izzināšanas nodarbībās par Rāznas nacionālā parka iemītniekiem ūdenī, gaisā, mežā, pļavā un arī purvā.

Apmeklējām arī Sajūtu taku, lai basām kājām izbaudītu dažādās sajūtas, ko pēdām rada oļi, egļu un priežu čiekuri, smiltis, keramzīta gabaliņi, mizu mulča, kastaņi un citi dabas materiāli.  Sakarsušās kāju pēdas un prātus atvēsināt un atpūtināt devāmies pie Rāznas ezera, kur krastā mūs sagaidīja un sveicināja sniegbalts gulbju pāris. Gide Diāna pastāstīja, ka Rāznas ezers ir lielākais ezers Latvijā, vērtējot pēc ūdens tilpuma. Smilšaino pludmaļu dēļ tas dēvēts arī par Latgales jūru. Lai izbaudītu ezera viļņošanos, izjustu maigos vēja pieskārienus, saskatītu dažādos putnus un burvīgās ezera ainavas, ik pavasari tiek uzstādīta plata laipa ar skatu laukumiņu, kas sniedzas tālu ezerā. Jautrā noskaņojumā pa skaistu un sakoptu meža taku devāmies aplūkot Lipušku ciema dižakmeņus. Ledāju atstātās „dāvanas” – akmeņi - pārsteidza ar savu varenumu, liekot aizdomāties par dabas un stihijas spēku.

Gaiss virmoja no siltiem saules stariem un putnu dziesmām, bet mēs devāmies baudīt Latgales skaistās ainavas, kas paveras no Mākoņkalna, saukta arī par Padebešu kalnu. Koka pakāpienu serpentīns mūs vedināja uz kalna virsotni, kur skatam pavērās noslēpumainā 13. gs. celtā un praktiski neieņemamā Livonijas ordeņa Volkenbergas pils - viens no pirmajiem Latgales nocietinājumiem, no kuras līdz mūsdienām saglabājušies tikai pils mūra fragmenti. No skatu laukumiņa pavērās elpu aizraujošas gleznainas dabas ainavas, ūdeņiem bagātais Rāznas ezers, bet pašā piekājē spoguļojās dzidrais Ubagovas ezeriņš, kas tautā iesaukts par Latgales dzidro aci.

Iespaidu un emociju piepildīti klejojām pa gājēju taciņām, kas sevī vēl joprojām glabā noslēpumus un vēstures notikumu virkni, līdz koku pavēnī skatam pavērās omulīga estrāde un skatītāju soliņi. Skolotāja Aija mudināja savus zinātkāros, vērīgos un enerģiskos skolēnus piedalīties izziņas spēlē, nostiprinot jauniegūtās zināšanas  par kokiem. Jau pēc mirkļa mums – bibliotekārēm, bija iespēja noskatīties improvizētu koncertu – Mākoņkalnu pāršalca skolēnu skanīgās balstiņas un estrādes grīdu rībināja raitais deju solis, kas bija jauks pasākuma noslēgums.

Emocionāli piesātināts izbraukuma pasākums ir veids, kā dažādot mācību procesu, apgūstot zināšanas un prasmes neikdienišķos apstākļos – dabā, izglītības centrā, kultūras vai vēstures objektā. Darbošanās dabā stiprina ne tikai bērnu ķermeni, bet arī prātu, stimulē emocijas un attīsta intelektu.

Lai pārsteigumiem bagāta vasara!

Ilona Augustova,
Dagdas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas bibliotekāre
Ilonas Bronkas foto



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 01.04.2024
09:58 Pasākumi

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde