otrdiena, 16. aprīlis, 2024Vārda diena: Alfs, Bernadeta, Mintauts
crest1 crest2

Tiesībsarga vietnieces vizītē Krāslavas Varavīksnes vidusskolā

Pievienots: 12.04.2022

8. aprīlī Krāslavas Varavīksnes vidusskolā notika 9. klašu skolēnu tikšanās ar Tiesībsarga biroja pārstāvi Inetu Piļāni. Pasākums tika organizēts kampaņas „Es, Tu un Satversme” ietvaros.

I.Piļāne izsmeļoši un interesanti pastāstīja par tiesībsarga vietnieces amatu, pienākumiem, prasībām un perspektīvām.  Inetas dzimtas vēsture ir cieši saistīta ar Latgali, ar Izvaltas ciematu un Izvaltas pamatskolu, kuru viņa absolvēja.  Tieši tāpēc tikšanās bija divtik patīkama. Latgalei piemīt īpaša atmosfēra un šarms, bet atmiņas par jaunības laikiem spēj pozitīvi uzlādēt.  

Organizētās sarunas galvenais mērķis bija padziļināt un nostiprināt iepriekš iegūtās skolēnu zināšanas Latvijas un pasaules vēstures stundās par Latvijas Republikas Satversmi. Valsts pamatlikumam šogad apritēja 100 gadi. Labākais, ko varam gūt no Satversmes, ir rakstīts 90. pantā - ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības. Svarīgi savas tiesības ne tikai zināt, bet arī praktiski pielietot. Satversmes panti ir aktuāli un veido sabiedrības stabilu platformu. Cilvēka tiesības uz dzīvību, brīvību, izglītību, sociālo nodrošinājumu, tieksme dzīvot saskaņā ar savām vēlmēm, interesēm, apziņu un pārliecībām ir nemainīgas.

Satversmes tapšanas vēsture, demokrātijas pamatvērtības, Latvijas valsts simboli, Saeimas vēlēšanas, jauniešu pilsoniskā līdzdalība, gan arī piemēri( izskatīti daži gadījumi), kad cilvēkam ir tiesības vērsties pēc palīdzības pie tiesībsarga. Diskusijas laikā tematu klāsts bija plašs. 

Pateicamies Tiesībsarga biroja ekspertei Inetai Piļānei par lietderīgu un aizraujošu sarunu. Paldies visiem dalībniekiem par aktīvu iesaistīšanos, lai iegūtās zināšanas palīdz gan mācībās, gan arī dzīvē komunicēt un nostiprināt Latvijas valsts pamatus. Tie cilvēki, kuri spēj aizstāvēt Satversmē paustās pamatvērtības, spēj nodrošināt Latvijai nākotni un izaugsmes perspektīvas.

Sengrieķu filozofs Aristotelis ir teicis: „Sabiedrībai ir jāļauj attīstīties kā dzīvam organismam, jo tikai tad, kad tu kļūdies un darbojies, tu rīkojies atbildīgi, jo tad tu esi brīvs, neatkarīgs un cīnies par savām tiesībām pilnvērtīgi dzīvot.”

Margarita Borodina- Ignatoviča,
Krāslavas Varavīksnes vidusskolas vēstures un politikas skolotāja



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 01.04.2024
09:58 Pasākumi

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde