ceturtdiena, 28. marts, 2024Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta
crest1 crest2

Par teritorijas „KRĀSLAVAS VĀRTI” labiekārtošanu

Pievienots: 30.03.2023

Projekts

Sadarbojoties Krāslavas novada pašvaldībai un SIA „LANDSHAPE” ainavu arhitektūras projektēšanas birojam, 2022. gadā izstrādāts konceptuāls Adamovas pilskalna teritorijas labiekārtojuma un apstādījumu attīstības un uzturēšanas plāns „Krāslavas vārtu” (Augusta iela 1C, 3A, 5A) teritorijai. Projektu plānots ieviest vairākās projektēšanas un būvniecības kārtās. Teritorijā plānots izbūvēt skatu platformu, plašu rekreācijas zonu, objektu - jaunbūvi ar dažādām funkcijām, kā arī labiekārtot automašīnu stāvlaukumu un nodrošināt ērtu, interesantu piekļuvi Daugavas krastam.

Teritorija „Krāslavas vārti” atrodas Daugavas krastā, uz izteiksmīga reljefa pacēluma. Pateicoties reljefa formām, no krasta virsotnes laukuma paveras iespaidīgs skats uz Daugavas lokiem, mežiem, pilsētu. Šie skati ir teritorijas lielākā vērtība, uz kā balstīts koncepcijas projekta risinājums.

Meklējot labāko skatupunktu (ar plašāko skatu logu) cilvēka acu līmenī, liela nozīme esošajam labiekārtojumam - mūra sienai, kas kādreiz uzcelta nogāzes malā.

Skats, kas paveras, stāvot aiz šīs sienas, krasi atšķiras no tā, kas paveras, stāvot uz tās. Nelielā acu līmeņa pacelšana rada iespaidīgas izmaiņas baudāmajā skatā.

Tādēļ projekta koncepcija paredz izmantot esošo sienu un pacelt cilvēku augstāk, redzēt tālāk, redzēt vairāk!

Automašīnu stāvlaukums

Pārplānots un sakārtots automašīnu stāvlaukums.

Nodrošināta iespēja novietot 2 autobusus, 23 vieglās automašīnas un 12 velosipēdus.

Autostāvvietu centrā paredzēta zaļā zona, kas radītu ēnu un mazinātu svelmi karstajās laikapstākļu sezonās. Zonā paredzēts stādīt lielāka izmēra koku, kompensējot vienu kastaņkoku, kas tiktu nocirsts būvniecības laikā. Zem koka - dekoratīvie stādījumi - kokaugi, ziemcietes - kas neprasa intensīvu kopšanu.

Jaunbūve

Teritorijas stūrī, blakus autostāvvietām paredzēta jauna būve.

Objektā atrastos dalītās tualetes, tualetes cilvēkiem ar kustību traucējumiem, zīdaiņu pārtinamais galdiņš.

Atsevišķā daļā - vieta sezonālai kafejnīcai vai kafijas u.c., bezvadu internets, digitālā vai grafiskā veidā pieejama vietējā tūrisma informācija. Zem nojumes labiekārtojums piknikiem. Būvei paredzēta pieguļoša terase, no kuras kāpnes ved uz Adamovas takām.

Skatu platforma

Sekojot esošās mūra sienas aprisēm, jaunās skatu platformas konstrukcija veidota uz tās - loka formā.

Paredzēti gan plaši pakāpieni, uz kuriem iespējama arī sēdēšana, gan arī panduss, lai nodrošinātu vides pieejamību.

Atpūtas zona

Otrpus aktīvajai skatu platformai iekārtota mazāk aktīva atpūtas zona ar soliņiem - klusākai sēdēšanai un rosības vērošanai. Paredzēta vieta arī bērnu rotaļu laukumam.

Celiņš

Paredzot lielāku cilvēku plūsmu, plānots izbūvēt jaunu savienojumu, lai kājāmgājējiem būtu ātrāk iespējams nokļūt teritorijā. Bruģēts celiņš ieguļas esošajā reljefa nogāzē, nepieciešama tikai neliela iejaukšanās esošajā reljefā, lai nodrošinātu ērtāku slīpumu.

Ilze Stabulniece,
teritorijas „Krāslavas vārti” labiekārtojuma un apstādījumu attīstības un uzturēšanas plāna izstrādes un īstenošanas koordinatore


Jauna aptauja

Marts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
otrdiena, 05.03.2024
pirmdiena, 18.03.2024
09:58 Pasākumi
14:56 Izstāde

Dienas foto

  • Atsākti tilta pār Jāņupīti Krāslavā būvdarbi

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde