trešdiena, 17. aprīlis, 2024Vārda diena: Rūdis, Rūdolfs, Viviāna
crest1 crest2

Iepazīsti Latgali – Lūznavas muiža

Pievienots: 27.05.2022

Projekta „Skolas soma” ietvaros 5.-7.klases skolēni brauca ekskursijā uz Lūznavas muižu. Braucot vērojām skaisto Latgales dabu: plaukstošos bērzus, ziedošās dzeloņplūmes un ķiršus, maigi zaļo zāli pļavās. Lūznavā spīdēja saule. Visus laipni sagaidīja muižkundze Ruta un iepazīstināja ar muižas vēsturi.

Lūznavas muižas kungu māja sākta būvēt 1905. gadā. Ēka ir ļoti neparasts romantiskā jūgendstila paraugs, kas būvēta, cenšoties īstenot 20. gs. Eiropas arhitektūras un mākslas tendences. Muižu ieskāva skaists, vairāk nekā 20 ha liels parks ar ievērojamu koku un krūmu dažādību, neskaitāmu rožu un flokšu daudzveidību, glītajiem parka celiņiem un septiņiem gleznainiem dīķiem, kuros audzēja zivis. Muižas saimnieks bija Stanislavs Kerbedzs. Viņš bija pazīstams inženieris, kas cēla gan Akmens tiltu Daugavpilī, gan tiltus Sankt – Pēterburgā. Muižā dzīvoja tikai vasarā.

No 1922. līdz 1944. gadam Lūznavas muižā tika izvietota Laizānu kurlmēmo skola, vienīgā šāda tipa mācību iestāde Latgalē.

1945. gadā uz muižu no Rēzeknes tiek pārcelts Rēzeknes lauksaimniecības tehnikums. 1946. gadā uz tehnikuma un kolhoza bāzes te tiek izveidots Maltas sovhoztehnikums, kas muižas telpās atradās līdz pat 1993. gadam.1977. gadā ēkai tika piešķirts valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss. 2015. gadā muiža atvērta apmeklētājiem.

Muižas bēniņos apskatījām sikspārņu fotogrāfijas. Iegājām muižkundžu apartamentos, kur var palikt arī pa nakti. Visinteresantāk bija pagrabstāvā. Izmantojot IT, bērni pārbaudīja savu prasmi uzcelt tiltu. Izvēloties valodu, varēja noklausīties informāciju par muižu. Pats Stanislavs Kērbedzs stāstīja par muižu un attēlus varēja redzēt lielā spogulī.

Ekskursija turpinājās parkā, kur aug dažādi koki, savvaļas tulpes un izrakti 7 dīķi. Pretī kapelai auga liepa ar 11 stumbriem. Pa tiltu aizgājām uz Mīlestības saliņu, kas pēc formas atgādina sirdi. Bijušajā sporta laukumā atpūtāmies pie mākslinieku veidotas instalācijas, kur Muzeju naktī kastēs tiks stādīti dažādi augi un puķes. Pateicāmies Rutas kundzei par interesanto stāstījumu un devāmies uz Mākoņkalnu. Sākās spēcīgs lietus, kas neļāva uzkāpt kalnā. Apspriežot redzēto, runājot ar klasesbiedriem un jautri dziedot, devāmies atpakaļceļā uz skolu.

Projekta „Skolas soma” ietvaros 8.-9.klases skolēni 18. maijā brauca ekskursijā uz Marka Rotko mākslas centru, kurš ir viens no 21. gadsimta ambiciozākajiem kultūras projektiem Austrumeiropā. Mākslas centrs – ir daudzfunkcionāls laikmetīgās mākslas, kultūras un izglītības centrs Daugavpils cietoksnī, vēsturiskajā artilērijas arsenāla ēkā. Šī ir vienīgā vieta Austrumeiropā, kur iespējams iepazīties ar Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā amerikāņu mākslinieka, abstraktā ekspresionisma un krāsu laukumu glezniecības pamatlicēja Marka Rotko darbiem paplašinātā ekspozīcijā. Skolēniem ar gida palīdzību bija iespēja iepazīties ar Marka Rotko dzīves gaitu, mākslas darbiem, interesantiem faktiem no mākslinieka biogrāfijas, atbildēt uz jautājumiem par mākslas stiliem un izteikt savu viedokli par mākslas darbiem.  Skolēni apmeklēja visas izstādes, un viņiem bija iespēja pavadīt laiku pie interesantākajiem darbiem un nofotografēt tos. Skolēniem bija ļoti interesanti pētīt dažādu stilu un mākslinieku darbus. Vajag atzīmēt, ka centrā atrodas darbi, kuri ceļo starp valstīm un daudzas ekspozīcijas visu laiku atjaunojas. Marka Rotko darbi tiek sūtīti no Amerikas. Mums bija brīnišķīga iespēja iepazīties ar talantīgu mākslinieku darbiem un radošajām idejām.  

12. klase pieteicās digitālai izrādei „Tēbu zeme”. Fonds „INTIUM” veido un nodrošina dotā pasākuma norisi. „Tēbu zeme” ir izrāde, kura īpaši piemērota pusaudžu auditorijai un liek aizdomāties par laikmeta filozofiju, klasisko literatūru un kultūrvēsturiskām vērtībām un paradigmām. Bija interesanti sekot galvenā varoņa dzīves gaitai un viņa piedzīvojumiem gan komiskiem, gan traģiskiem. 

2021./2022. mācību gadā projekta „Skolas soma” ietvaros Ezernieku vidusskolas skolēni izmantoja lielisko iespēju klātienē apmeklēt muzejus, izstādes, vēsturiskus objektus, kā arī piedalījās radošajās darbnīcās.

Svetlana Grebneva, projekta „Skolas soma” koordinatore
Sanita Sinicina un Valērija Lovčinovska, Ezernieku vidusskolas 7. klases skolnieces
Fotogrāfiju autori:  Latviešu valodas un literatūras skolotāja Veneranda Lutinska, 9. klases skolnieces Ilona Filatova un Elīna Meikšāne. 

 



Jauna aptauja

Aprīlis - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
pirmdiena, 01.04.2024
09:58 Pasākumi

Dienas foto

  • Valentīna Zlidņa piemiņas izstādes atklāšana

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde